Rapport fra Hania.mye vann i Samaria ravinen,
Det regner og blåser igjen, temperaturen har sunket fra 20 til 10 grader. Vinden har snudd fra sønnavind til nordavind, og det snør på toppene igjen. På mandag begynte snøen å smelte og vi kunne se litt Saharasand på toppene, men altså, nå snør det igjen!
Jeg ser at Trump fremdeles påstår at det ikke er noe klimakrise ser jeg på nyhetene. Ja, ja.
Oppe på Askifous-platået fikk de så ekstremt mye nedbør under de to dagene under det siste uværet 24. og 25. februar, det falt 596 mm nedbør og 80 millioner kubikkmeter!! Europarekord i nedbør på Kreta, ikke hvert år det nei(heldigvis)!! På grunn av disse enorme mengdene vann som har et oppstått et merkelig fenomen. Innbyggerne i landsbyene Imbros og Krapi, merker skjelvinger i bakken, som jordskjelv, og hører merkelige lyder. Geologer som besøkte fylket for å undersøke forholdene, sier at dette kommer av vannet som ligger under bakken og sprenger på. De regner med at det langsomt blir absorbert av jorda og at det roer seg. Men så regner det altså igjen da...
Jeg legger ut bildene fra Samaria ravinen som ble publisert i en lokal nettavis, fra de ansatte ved skogsvesenet her i fylket. De var tre ansatte som gikk ravinen for å skjekke forholdene etter uværene.
De rapporterer at situasjonen ikke er noe spesiell og at når vannet trekker seg tilbake og snøsmeltingen er over, blir ravinen reparert som hvert år, og åpningen blir høyst sannsynligvis som vanlig, rundt 1.mai. Den åpnes aldri før det er trygt å gå der, og stenges alltid når det er regn i vente.
de måtte gå det siste stykke opp til Xiloskala på grunn av all snøen,

starten av ravinen,

ved Sideroporta,
Ellers er det møter i fylket med representanter fra veivesenet og regjeringen, og veiarbeidene regnes med å være ferdige før sesongstart. Turismen er viktig for øya, og dette er det full forståelse for. Vi ser lyst på det.
Selvsagt har det gått flere ras langs veiene i dag, men det blir ikke store skadene. Mange er fremdeles isolerte etter at vannmassene og ras har ødelagt veien til landsbyen deres, noen landsbyer er også delt i to. De er tålmodige, men på bristepunktet der de ringer til avisen og beklager deg. Vi snakker om eldre mennesker som er avhengige av medisiner de ikke får tak i, og matforsyninger selvfølgelig.
Tragedien rammet tre familier her på øya, en liten flyktninggutt fra Syria på 2 1/2, fikk i seg noen tabletter, og har ligget på overvåkningen på universitetsykehuset i Iraklio. Hele landet har fulgt med på hans kamp, men nå ser det ut til at han er ute av krisen. Han trodde det var drops. Journalister er på sykehuset og rapporterer daglig. Denne familien overlevde krigen, flukten, og kom seg ut av leiren for så å miste barnet sitt? Det gjør ekstra inntrykk. Vi ser jo på nyhetene hver dag hvor mange som drukner underveis, og lever under uutholdelige forhold i leirene.
En 22 åring dro til Rethimno under karnevalet og var ute på byen på lørdag natt, da han falt å slo hodet. Han ble sendt med ambulanse til overvåkningen her, og ligger i koma. Vi er knyttet til familien, og holder pusten. Legene er ikke optimistiske, og han kan ikke flyttes. Det gjør noe med deg å se denne familien i dyp sorg og uro på sykehuset. Vi håper på det beste..
En mor kjørte utfor et stup med sine to barn i bilen utenfor Iraklio, og ligger på sykehuset der. Det ser ut som de alle er utenfor fare.

Naturligvis har også Hellas måttet sette Boeing fly på bakken etter flyulykken i Etiopia, med det det måtte føre med seg av forsinkelser og kanselleringer enn så lenge.Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983