Fyret i Hania

Det første venetianske fyret,
For å ta det først: Fyret som står ytterst på moloen i havna i Hania, er egyptisk. Da venetianerne som hadde kjøpt opp øya i 1280, bestemte seg for å bygge en molo for å stoppe de kraftige bølgene fra nordavinden som havna alltid har vært utsatt for i vinterhalvåret. Moloen ble bygget rundt 1320, med en åpning for å fornye vannet innenfor.
Nesten 400 år senere, bygget den ytre muren, fornyet moloen, og satte opp et fyr, rundt 1600. De hadde jo levd innenfor den indre muren, i det gamle Kidonia, men ønsket seg en større by, da måtte de mures inn først. Dette var jo urolige tider, og det krydde av pirater som de ønsket å beskytte seg mot.
Fyret de satte opp, var i deres stil, en lavt rundt fyr som passet til resten av byggene deres.
I 1645, okkuperte ottomanerne øya, og de overtok alle bygninger, festninger og muren. Kirkene gjorde de om til moskeer eller annet, og fyret brukte de som det var.
I begynnelsen av 1800 tallet, var det gamle fyret fullstendig ødelagt av bølgene og mangelfult vedlikehold. På denne tiden hadde Kreta en øverste leder fra Egypt, Mehmed Ali. Han mente at det var på tide å bygge nye fyr både i Hania, og i Rethimno. Dessuten anla han garverier først i Rethimno, og deretter i Halepa, utenfor Hania. Så han fikk bygget nye fyr i 1830.
Disse fyrene ble bygget etter modell av en tyrkisk minaret, med balkonger og den tyrkiske halvmånen øverst.
Det er disse fyrene vi har i dag.
postkort med havna rundt 1900
Fyret i Hania, ble pusset opp igjen mange ganger opp igjennom tidene, og moloen ble stadig forbedret, siste gang i 2009.
 fra 1907,
I Hellas er fyret og havna kjent som et av landets vakreste og de besøkende kommer alltid ned i havna for å ta en titt.Det er populært å fotografere fyret ved solnedgang, og turister kommer fra hele verden og fotograferer synet hele året.


Men fyret har jo også funksjon som fyr selvsagt.
Turen ut til fyret er flott og man får sett byen, havna og fjellene fra en annen vinkel.Fyret ser du fra alle kanter av havna, Halepa og ovenfra Akrotiri.
  

Kommentarer

  1. Kjekt å få denne informasjonen om fyrets historie. Vi bodde 3 dager i Hania sist sommer, et av målene var å gå ut til fyret, men pga. varmen kom vi aldri så langt. Så enda et mål på planen som ikke er nådd, og vi har mange flere. Kreta er jo som et lite kontinent i seg selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, da får dere prøve neste gang, ta turen ved solnedgang, fantastisk!

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983

Nyheter