25.mars gresk nasjonaldag

I dag er det nasjonaldag. Det er dagen da man minnes den store revolusjonen mot tyrkerne i 1821. dette markeres med massevis av dikt og sanger og alle barn lærer fra barnehagestadiet om historien rundt 25.mars.
Dessuten faller det sammen med den ortodokse kirkens feiring av Maria budskaps dag, da jomfru Marias besøk av erkeengelen Gabriel som fortalte henne at hun skulle bli mor til Guds sønn. , og alle byer og kirker som er under beskyttelse av Evangelistra, som Tessaloniki har dobbel feiring. Evangelie , ευαγγέλιο evangelio betyr budskap på gresk. Så alle som heter Βαγγέλης Vangeeelis, Ευάγγελος Evaaaangelos som de egentlig heter, Ευαγγελία Evangeliia eller ΒαγγελιώVangeliooo har navnedag i dag!
Her i byen er det Halepas flotte store kirke som feirer 25. mars.
En ting til som forbindes med denne dagen, er at man spiser fisk, rettere sagt tørrfisk, μπακαλάο, bakalao med σκορδαλιά skordalia, en hvitløkspure. Vi er jo alltid i fasten på denne tiden av året.
Dagens feires med parade i alle byer i hele landet. Bildene jeg bruker er fra byens nettaviser:


Alle byens skoler, dansegrupper, speidergrupper, Røde Kors og militære er med. Det stor alltid en gruppe inviterte politikere, både lokalpolitikere og parlamentsmedlemmer, statsråd som har tilknytning til stedet.
veldig mye folk fulgte paraden og alle ser etter noen de kjenner., barn, barnebarn, venners barn og venner.kommunens janitsarorkester,politikere og en biskop,I dag var det strålende sol og masse folk i byen. Etter paraden var vi i Koum Kapi og tok et kafebesøk. Det kom barn og unge med lyseblått og hvitt, masse forskjellige dansere i alle slags drakter, og alle nøt en fridag i solen. Deilig med en landhelg til etter den for 2 uker siden.
Katerina i sin Røde Kors sykepleier drakt etter paraden,


Noen unge gutter lekte seg med bølgene og så samles man hjemme til tradisjonell mat med familien.
Husk at her i landet feires både 25.mars og 28.oktober som nasjonaldager, bare med forskjellig markering. I oktober er det Metaxas nei til å samarbeide med Moussilini som markeres.
Noen sier at bare 25.mars er offisiell nasjonaldag, men spør du en hver greker, vil han/hun si at begge dager er like viktige!
Χρόνια πολλά, hronia polla, sier man uansett om det er fødselsdag, nasjonaldag, jul, påske, barndåp eller nasjonaldag!! Et hronia polla, blir aldri feil!!
I Hellas har det vært uttallige kriger, okkupasjoner, revolusjoner og kriser og de holder fred og frihet veldig høyt. Man kan av og til føle at det blir litt for nasjonalistisk, men det må nok oppleves for å forstås.
Her er hver dag en kamp for bedre forhold, både privat og statlig økonomi, arbeidsforhold, fred mellom landene på Balkan, den store faren som heter Tyrkia og alltid truer, flyktingkrise, EU, osv.osv. Dessuten truer de sterke nynazistiske kreftene innenfor landet og i Europa og folk er veldig opptatt av politikk fra skolealder.
Du kan lese mer om denne dagen i tidligere innlegg:https://audoymyr.blogspot.com/2016/03/25mars-gresk-nasjonaldag.html

https://audoymyr.blogspot.com/2018/03/25-mars-hellas-nasjonaldag.html

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983