Greske etternavn

Ioannis Daskalakis Ιωάννης Δασκαλάκης eller Daskalogiannis Δασκαλογιάννης som han også ble kalt læreren Ioannis.
Du har kanskje hørt at det er vanlig med akis άκης ending på etternavnet her på Kreta?
 I området rundt Sfakia slutter ikke etternavnene på akis, men på as ας, Sifakas, Σήφακας, og is ης Viglis Βίγλης.
Det stemmer jo det, men det er ikke bare Kreta som har sin egen ending på etternavn. I Hellas kan man faktisk høre på etternavnet hvor familien stammer fra. For eksempel er navn som slutter på oglou,ογλου fra Lille Asia og det forteller om at familien har kommet til Hellas i 1922-23, da så mange kom til Hellas fra Tyrkia under den store tvungne befolkningsutvekslingen. Det betyr sønnen til. Et eksempel fra Hania: Voutzoglou Βουτζόγλου. Altså har familien kommet fra Tyrkia. I vårt nabolag, som ble bebodd med folk fra Tyrkia, er også navn med idis vanlig, eksempel: Petridis Πετρίδης. Disse familiene er fra området Pondo Πόντο rundt Svartehavet hvor mange var greskortodokse og kom til Hellas under befolkningsutvekslingen .
En annen ending fra Pondo er adis :Georgiadis Γεωριάδης sønnen til Georgios.
Etternavn som slutter på elis ελής kommer fra Lesbos og steder i Lille Asia rett ovenfor øya: Papadelis Παπαδελής.
Fra Hios, ousis: Halkousis Χαλκούσης.
I Nord-Hellas, Makedonia og Thrakis er oudis ούδης eller odas οδάς vanlig: Nikoloudis Νικολούδης, Maroudas Μαρουδάς.
Akos άκος slutter navnene med i Mani som er et området sør på Pelepones : Dimitrakos Δημητράκος.
Ellers på Pelepones er poulos det vanlige: Nikolakopoulos Νικολακόπουλος.
Atos άτος er endingen på øya Kefalonia: Dimitratos Δημητράτος.
Mange etternavn er stedsnavn som: Haniotakis Χανιωτάκης, fra Hania Χανιά. Ipiriotis Ηπειρώτης en fra området Ipiros , en fra Patras Πάτρας : Patrianos Πατριανός eller fra en landsby Τσιγιρώτης Tsigirotis eller en by: Politis Πολίτης fra Konstantiopolis Κωνσταντινόπολης( Istanbul) som bare blir kalt: Poli Πόλη
Altså sier etternavnet mye om familiens røtter.
Hva navnene starter med sier også mye. Som oftest er det navn som Dimitris Δημήτρης eller Nikos Νίκος, Nikolaos Νικόλαος, men man har også andre spesielle første ledd i etternavn i Hellas.
Mange etternavn starter med papa, som betyr prest. De vanligste etternavnene i landet er naturlig nok Papadopoulos Παπαδώπουλος og Papadakis Παπαδάκης.
Det finnes uendelig mange som starter med papa.
En annen yrkesgruppe som er vanlig er daskalos δάσκαλος, lærer. Daskalakis Δασκαλάκης og Daskalogiannakis Δασκαλογιαννηάκης  er vanlige etternavn på Kreta. Den mest kjente på Kreta er helten fra 1770 læreren Ioannis Ιωάννης fra Anopolis og var med i opprøret mot tyrkerne i 1770. Han ble kalt Daskalogiannis Δασκαλογιάννης.
Milonas Μυλωνάς, betyr møller, og mange navn begynner med dette. Mylonogiannis Μυλωνγιάννης, Mølleren Jannis. På Kreta: Milonakis Μυλωνάκς.
Psaras Ψαράς ,fisker.
Mange navn starter med Kara: Karathanasis Καραθανάσης. Dette er navn fra Tyrkia og betyr mørk. Jannis den mørke: Karagiannis Καραγιάννης eller Karagiannakis Καραγιαννάκης på Kreta!
Hatzi Χατζί er en annen vanlig start på etternavn fra Tyrkia, nærmere bestemt Lille Asia. Det er en hederstittel som betydde at personen var kristen og hadde vært på pilgrimsferd til Jerusalem!!
Hatzinikolaou Χατζινικολάου.
Noen etternavn er faktisk fornavn gjort om til etternavn: Grigoriou Γρηγωρίου fra fornavnet Grigoris Γρηγώρης .
Noen etternavn har dyrenavn i seg: Alepoudelis Αλεπουδέλης, alepou αλεπού er rev, eller planter: Garifallos Γαρίφαλλος som betyr nellik. Eller som min greske familie heter: Triandafilaki/s Τριανταφυλλάκη/ς som betyr liten rose τριαντάφυλλο.
Eller kallenavn som en fikk en gang i tiden, og ble familiens etternavn: Levendis Λεβέντης, en flott fyr. Kabouris/ Kabourakis Καμπούρης, Καμπουράκης, en som er pukkelrygget!!!
En kvinnes etternavn slutter aldri på s. Heter mannen eller faren Papadakis, heter hun Papadaki Παπαδάκη.
Slutter etternavnet på os, er kvinnens ending ou.  Papadopoulou Παπαδοπούλου.
Ellers kuttes bare s-en. Maria Karagianni Μαρία Καραγιάννη.
Eller som hos oss: Tonia (Antonia) Verganelaki Αντωνία Βεργανελάκη og Jorgos (Georgios) Verganelakis Γεώριος Βεργανελάκης.
Katerina Triandafillaki Κατερίνα Τριανταφυλλάκη. Når en kvinne med gresk etternavn er født i utlandet og får samme etternavn som faren, blir det rart i Hellas. En kvinne som heter Sirris til etternavn? Merkelig
Du kan altså se mye ut fra et etternavn i Hellas, både røtter og kjønn. Naturligvis er det noen navn som er spesielle for et området, som Theodorakis Θεοδωράκης som er fra Hania-området faktisk og er blitt verdenskjent gjennom Mikis Theodorakis. Hans far var fra Galatas utenfor Hania. navnet betyr forøvrig Guds gave Δώρο Θεού!!
Nå håper jeg at noen brikker faller på plass, og at du syntes at dette var morsomt og nyttig!!
Ps. husk: Jeg er hverken gresk, professor eller spesialist, men dette er enkle og litt morsomme fakta.
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983