Småprat

Hei, igjen. Vi har fått litt høstregn etter en lang periode med oppholdsvær. Øya trenger regn, bøndene lengter etter det, og vi trenger vann til sommeren. Jeg kan jo forstå at noen som er på ferie her på et lite hotellrom, ønsker bare sol og fint vær, men november er jo en skikkelig høstmåned.
Vi koser oss inne i de mørke, våte kveldene med våre elskede husdyr. Vi har jo som kjent to hunder og to katter. Jorgos kan ikke leve uten dyr.
hver kveld kjemper de om plass hos Jorgos,

ok, da jeg tar puten!
En som er her på landtidsopphold, er Odd Arthur. Jeg har nevnt ham før her i bloggen, han som går på greskkurs når han er her på ett av sine mange opphold. Odd har fylt 80 og er enkemann, og tar disse oppholdene her ofte. Han bor til daglig på Hønefoss, og sier at hjemme tar han bilen selv om han bare skal i butikken, mens her må han gå, og det har han godt av. Hofta krangler, så han setter seg ofte ned på en benk og hviler litt. Han bor på Candia i Nea Hora, dette norskeide hotellet og skal være her til jul i denne omgangen. Vi møtes av og til på kafe her på torget i Splantzia, når han ikke kommer på byvandring.

Noen andre som er her på lengre opphold er to unge Sean og Evy, som holder til nær Kolimbari, og har funnet fire forlatte valper. De satte igang en aksjon for å finne noen til å adoptere valpene siden de selv må reise hjem til Norge snart. Heldigvis fikk de kontakt med en som tar seg av bortadoperingen av alle, men de unge betaler kostnadene til chipping og vaksinering. Flott at disse unge gidder å bry seg! Alltid positivt med unge med store hjerter! Evy Varne har lagt ut bilder og opplysninger om saken på facebook gruppen Den Skandinaviske Klubb for Kreta, og jeg har også lagt den ut på min profil, hvis du vil følge med, og evt hjelpe økonomisk disse unge! De sier at de heller vil være uten julepresanger, men heller få støtte til utgiftene.
heldige valper som fikk hjelp!
Dette med dyrehold har jeg tatt opp mange ganger. Gresk mentalitet er delt som i alle land når det gjelder husdyr. De aller fleste synes hunder, katter, fugler osv er helt ok, veldig mange elsker dyr og har katter og hunder som familiemedlem, og mange hater dyr generelt og irriterer seg grønn over katter og hunder, høner, sauer og geiter. En gruppe mennesker setter ut valper og kattunger de ikke kan ta seg av selv, eller slipper ut dyret de hadde. Dette er under all kritikk og skaper store problemer. Det betyr ikke at grekere hater dyr, eller ikke kan ta seg av dem! Bare så det er sagt!!
Greske dyrleger har ikke lov til å avlive friske dyr, men steriliserer gratis løshunder og katter og jobber døgnet rundt for å hjelpe alle dyreverngruppene. Hjelp gjerne, men ikke tro at bare skandinavere kan ta seg av dyr. I byene er det vanlig å ha hunder og katter inne og de unge som vokser opp i dag, setter ikke hunden i lenke. I landsbyene blir dyr ofte sett på som nyttedyr, og katter lever ute fritt og fanger rotter og mus hunder er å vakte sauer, høner og geiter. Dette kan virke hardt på en nordboer, men var vanlig hos oss også før. Det tar tid før tradisjonell tenking snur, men landet er på god vei. Hjelp, men ikke døm så hardt!
Hellas har i disse krisetider fått til et opplegg for bespisning på barneskoler over hele landet. Programmet startet denne uken, og på Kreta er mange skoler i Iraklio med. Senere blir hele øya med i opplegget. Dette er gratis og viktig at barna får et godt varmt måltid på skolen siden familiene ofte har veldig dårlig råd.

Under filmfestivalen her i byen, ble det samlet inn 4 tonn med mat og medisiner. Dette blir nå fordelt på de forskjellige hjelpegruppene og matudelingen til kommunen. Flott at alle hjelper til. Det er påmelding til kommunenes matutdeling om dagen, og fristen går den 16. hvis du kjenner noen som kan trenge denne støtten.
fra kommunens matutdeling,
fordeling av det innsamlede har startet,
I går var det som før nevnt en stor helgendag, og flyvåpenet feiret. Her ser du bilder fra den militære delen av flyplassen, med skolebarn på omvisning!

Tilslutt, en liten personlig ting. Min aller siste onkel døde i en alder av 99 år og 11 måneder! Han var min fars bror, og var frisk og sterk helt til det siste!
Nå er vi offisielt den eldste generasjon. Han begraves i dag i Kristiansand, og mitt hjerte er der, hos familien. Fred over Leif Øymyrs minne.
onkel Leif
Heligvis kom lille Spyros til verden på lørdag, den siste grenen i Verganelakis familien. Vår niese Rafalla fikk sin andre sønn som blir oppkalt etter hennes avdøde far, døde i november for 4 år siden. Noen kommer, noen går...


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983