Olivenhøst på Kreta

Olivenhøsten er igang,
Vi er inne i november, og olivenhøsten er godt igang. På Kreta er det ca. 35 millioner oliventrær, det høstes rundt 80.- 120.000 tonn oliven hvert år, og 65 % av øya er dekket av oliventrær! Kreta står for 1/3 av landets produksjon av olivenolje, og 90 % av den er ekstra virgin. Innhøstingen pågår hele vinteren, avhengig av typen oliven og mengden av trær den enkelte eier.

Helt siden minoisk tid , har øya produsert og eksportert olivenolje. Det finnes flere sorter oliven, og den ene typen som heter Tsounati, er spesiell for Kreta. Sammen med Koroneiko skapes den beste kaldtpressede ekstra virgin olivenoljen, med lavt syrenivå, helt nede i 0,1 % og under 0,8.
I Hellas brukes olivenoljen til absolutt alt, steking, baking, gryteretter, til all mat som ovnstekes og til frityr. Og selvfølgelig rå i salater, og rett på brødet med salt og oregano.
Forskjellen på olivenoljen vi får kjøpt her på øya, og den du finner i hyllene der du handler, er pris og kvalitet. Akkurat som med sitroner, i Hellas brukes sitron til all mat, den er billig og finnes overalt, lokalt dyrket med himmelsk smak. Sitroner i Nord- Europa er en annen historie, og dermed vinner ketchup og majones. Husk at oljen skal oppbevares i mørkt glass, vekk fra sollys, og helst brukes fort etter at flasken er åpnet.
oliventrær overalt,
På mine turer i området rundt sommerhuset, er det omtrent bare oliventrær så langt øye rekker. Jeg legger med bilder fra helgens turer. Du ser at det ikke bare er oliventrærne som er har moden frukt nå, men også avokado, appelsiner, granatepler og sitroner, henger der fristende og blir høstet inn. De lokale bananene trenger nok litt tid enda.
modne oliven,

granatepletre,

appelsiner overalt,

lokalt avokadotre,

naboens bananer,
Innhøstingen forgår ved at man dekker bakken med et nett, og så slår man på trærne. Tidligere brukte man pinner, eller stokker, men i dag finnes det elektriske stokker som blir brukt. På Kreta er det mest albanske og bulgarske sesongarbeidere som høster olivenen for de enkelte eierne, og man kjører pickupene til den lokale olivenpressen og får olivenoljen etter noe tid. De fleste har nok olje til eget forbruk, deler ut/selger til familie og venner. En del leverer til pressen mer enn de selv har bruk for, og selger dermed resten.
nettet ligger klart,

trærne slås på med stokker,
frukten leveres til pressen i sekker,

med pickuper og lastebiler,

klare til å lastes på bilen,

her er det appelsiner som er lasten,Kreta har mange små og store olivenolje fabrikker og mange selger også biologisk olivenolje.
Oljen er proppfull av vitaminer og er god både for helsen vår, huden, håret og fordøyelsen.
Under pressingen blir alle deler brukt, og olivensåpene og alle de andre hud og skjønnhetsproduktene som inneholder olivenolje, som produseres her, er laget av skallet og annet som blir tilovers. Det finnes mange lokale bedrifter som bruker oliven i sine produkter.
Både trærne i seg selv, og fargen på frukten og bladene er å vakre. En blir aldri lei av disse fargene og eldgamle oliventrær har en egen sjarm.
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983