Gouverneto- Katoliko

På vei ned, foto Bente
Jeg er veldig heldig som får gått på så mange fine turer. I går gikk vi den fine turen fra klosteret Gouverneto, ned til det nedlagte klosteret Katoliko og videre ravinen ned til sjøen, og hele veien opp igjen. med på turen var kusine Bente, Morten, Lisbeth, meg og Jorgos. Han hadde bestemt seg for å gå, men var ikke sikker på hvor langt. Man kjører mot flyplassen, forbi Agia Triada klosteret og opp til Gouverneto klosteret. Her parkerer man bilen og går inn i klosterets vakre hage. På andre siden av klosteret begynner veien ned. Utsikten er flott der oppe.
Jeg har skrevet om denne turen flere ganger:
https://audoymyr.blogspot.com/2014/02/fra-gouverneto-til-katoliko-pa-akrotiri.html
https://audoymyr.blogspot.com/2016/09/rundtur-pa-akrotiri.html
Gouverneto klosteret er fra middelalderen( 1537), og er i drift. Her lever det noen få munker, som deler på alt og ikke har noe privat.  Da vi gikk forbi i går, var klosteret stengt. Fra mai, tar de 2.50 euro i inngangspenger av utlendinger. Disse pengene skal gå til oppusning og vedlikehold sa munken som tok i mot betalingen.
Veien ned er en fin stenvei, laget med mye slit av munkene i tidligere tider. Den fine brede veien går ned til en hule, som kalles bjørnehulen, fordi det ser ut som det står en bjørn og drikker vann midt inne i hulen. Den er blitt brukt som kirke i mange hundre år, og kirken de har bygget inne i hulen er åpen.

Lenger nede ligger det forlatte klosteret som kalles Katoliko. Turen ned dit er bratt med mange trapper som svinger seg nedover.


munker har hugget inn navnene sine i kirkedøren,
Det er flott når man kommer rundt svingen og ser klosteret der nede.
Historien bak disse to klostrene er at det i bysantinsk tid kom 100 munker fra Egypt som var eremittmunker. De slo seg ned rundt omkring på Kreta, og levde som asketer. De bodde i huler, og spiste urter og grønnsaker. Lederen het Ioannis og slo seg ned i en hule der nede og i flere huler i området. Senere ble det bygget et kloster rundt hulene.
Det oppstod problemer rundt klosteret da piratene herjet som verst på 1500 tallet, og derfor flyttet de klosteret opp i høyden og murte seg inne med tårn og våpen.
Fra de tidligste tider var kontakten med andre folk og frakt av mat og drikke med båt. Helt nede der ravinen som klosteret ligger i, ligger restene etter et båthus.
Jeg badet der nede hvor det alltid er like deilig med en dukkert.
De andre slappet av og nøt utsikten og hvilte seg før vi begynte på tilbake turen opp ravinen til det første klosteret.


Jorgos og Morten klaget litt på oppoverturen, men de overlevde. Det er mange år siden Jorgos har gått helt ned og han var stolt av seg selv da vet du!
Jeg anbefaler denne turen. man kan gå ned til den første hulen, ned til Katoliko eller helt ned ettersom formen og helsen tillater det. Vi brukte  omtrent 3 timer på turen. Lurt med gode sko hvis man skal gå ravinen også.
Vi kjørte en tur til Horafakia og spiste på Irinis, en veldig bra taverna med hjemmelaget god tradisjonsrik mat.
Etterpå tok en svipptur innom Stavros for en kopp kaffe.

stille på stranda i oktober,

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983