Nytt fra landet og øya.Været er det som kjent ikke noe vi kan gjøre noe med. Vi hadde en nesten regnløs og varm vår, og så regner det nå i juni!
utsiktene for lyn og torden i helgen,

Det er meldt regnbyger og lyn og torden over hele landet i helgen. I dag skulle jeg ha godt Imbros ravinen som guide med en amerikansk familie, men vi måtte avlyse turen pga mye regn i ravinen i morges. Samaria ravinen er også stengt i dag, og sannsynligvis i morgen også.
I vår familie er det en viktig helg, fordi min mellomste skal være forlover i et bryllup i morgen. Hele familien skal være tilstede, og Tonia med Dexter er underveis. Svigersønn Fredrik er også kommet og vi er klare, men blir det regn? Ingen hadde forestilt seg det, men det er utrygt. Selve kirkebryllupet skal være i den lille kirken i Agii Apostoli, den lille på odden, og skal selvfølgelig forgå ute! Vi håper på det beste. Rapport følger....
Visste du forresten at flyet Trump reiste til Singapore med forrige søndag, landet på flyplassen her midt på natten? Air Force One landet for å tanke drivstoff, og det var stor hemmelighet rundt dette og selvsagt høyt beredskap. Etter ca 1 1/2 time fløy de videre. Ja, ja, vi hørte om det mandag morgen. Sånn er det når det ligger en amerikansk base her, da kan selv Trump komme på besøk midt i natten!
 
Air Force One på besøk,
Arbeidene i Nea Hora er stoppet foreløpig så det kan være et bedre miljø der i sommer, og så starter de opp igjen i november. Folk i området er rasende på kommunen og mener at de er blitt lurt, siden det aldri blir ferdig. Restauranteierne klager, og lokalbefolkningen er lei. Man for smøre seg med tålmodighet i dette landet, og turismen går foran.
Ute på strendene Hrisi Akti, ( Golden Beach) og Agii Apostoli er det noen kafeer som ikke er åpne nå. De som drev dem skyldte visst kommunen penger i avgifter, og fikk kafeene stengt. Folk er rasende og de skal gjenåpnes leser jeg 1. juli. Det håper vi alle.
Ellers er den store saken for tiden, ( bortsett fra fotball VM), at Hellas og nabolandet FYROM, er blitt enige om landets nye navn. De to statsministrene Zaev og Tsipras, skal møtes i morgen ved innsjøen Prespes som ligger på grensen, og der skal de overvære underskrivingen av  avtalen om navnet. Vi får se om det blir noe av etter 27 år!! Landet skal nå hete Nord Makedonia Republikk og mange grekere er i harnisk. Denne navnekrigen er jo gammel, og setter i gang voldsom nasjonalisme på sider av grensen. Dette med navnet Makedonia og om det er bare gresk, eller kan deles av flere land, er en varm potet på Balkan. Ingen glemmer, og konfliktene ligger hele tiden og ulmer her. Her kommer jo også historien og navnet Alexander Den Store inn i bildet, han skapte jo dette riket. I Hellas regnes han for gresk, men flere land vil ha del i ham og det skaper sterke reaksjoner hos grekerne.  Du kan lese mer her: https://www.firstpost.com/world/macedonia-naming-dispute-balkan-nation-set-to-resolve-25-year-old-row-with-greece-for-seats-in-nato-eu-3902647.html
innringet det som i dag regnes som deler av Makedonia,
 Det var en liten demonstrasjon er i byen i forrige uke, hvor noen få demonstrerte med veldig nasjonalistiske slagord, mens anarkister ropte sine slagord om fred mellom landene. Politet slapp tåregass, og alle gikk slukøret hjem igjen.
den lille gruppen som demonstrerte,

tåregass utenfor Agora,

I Aten blir det demonstrasjoner i morgen foran Vouli som vanlig, så får vi se hvor mange som stiller. Etter årevis med demonstrasjoner om dette, begynner folk å gå lei. Det er en stor redsel for at noen skal okkupere greske Makedonia og diskusjonene går høylytt rundt om. Ja,ja, ikke vet jeg, men jeg er jo heller ikke gresk og forstår ikke frykten deres.

Nye flyktninger ankom Kreta igjen i går, og nye flyktninger ankommer øyene og Evros hver dag. Forholdene er ubeskrivelige......


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983