Nyheter

Det er søndag og overskyet her i byen. Vi som lever her, synes at det er deilig vet du, men har jo full forståelse for at ferierende synes at det er litt trist.
Jeg leser i avisen at heretter må alle utenom EU og EØS ha internasjonalt førerkort for å kjøre bil i Hellas.
Er man på sol og badeferie, vil man ha sol, klart det!
Ellers er livet rolig på Kreta. Sesongen er så vidt i gang, og Platanias og Agia marina, Georgioupolis, Rethimno, Hersonissos osv. har  våknet til liv igjen. Det er også mer folk nede i havna.
mye folk,
Så vidt jeg kjenner til, må grekere ha internasjonalt kjørekort for å kjøre i Norge. Dette er ikke en ny regel, for Norge mener jeg. Lurt å skaffe seg internasjonalt kjørekort hvis en planlegger å leie bil i Hellas heretter. Leiefirmaene er selv sagt ikke glade for dette, de vil heller fortsette som før, men kan få store bøter, hvis de ikke følger reglene.
I dag feiret de helgendag for den gamle venetianske kirken som nettopp er utgravet på moloen. Bilder fra dagens feiring, med nattverd, sardiner og brød!!Siste nytt i Ryan saken er at de setter opp fire fly om dagen fra Aten- Iraklio.  Vi håper at det kan hjelpe nå når de legger ned alle ruter til og fra Hania.

Utenfor Agora lørdag formiddag var det innsamling til forskjellige trengende, med Zumba dans, og i dag salg av mat i gågata Daligianni med samme mål.
I går var det et arrangement til inntekt og støtte for løshunder og katter i Hania, med dukketeater og informasjon og innsamling av penger. Jeg leser at mange skandinaver mener dyreholdet på Kreta er under all kritikk. Jeg forstår uroen og kritikken, men vil igjen påpeke at ikke alle grekere hater hunder og katter og at veldig mange greske lokale dyreverngrupper jobber hardt døgnet rundt for redde løshunder og katter. Min niese Rafaella er en av dem. Hun deltar aktivt i redning av dyr, og har selv tatt inn to hunder og en katt.
I denne organisasjonen er lederne advokater og de samarbeider med de lokale veterinærene, som steriliserer og opererer gratis. De heter Filozoikos Chanion.
Selv har vi tatt inn syv-åtte katter og en hund fra gaten. Min greske mann er ivrigst. Nå har vi to katter og to hunder, det holder. De fleste jeg kjenner har tatt til seg et eller flere dyr, men man kan ikke redde dem alle. Det koster mye å ha et dyr, de skal følges opp, og ikke alle naboer er like begeistret for hunder og katter som bjeffer, gråter og gjør fra seg i alle hagene( katter). I hellas avliver ikke veterinærene friske dyr, det strider i mot deres etikk. Ikke skjær alle over en kam, veldig mange har husdyr og elsker dem, og de hater at folk setter ut kattunger og hvalper på gaten. En holdningsnding er igang i Hellas, ungdommen lærer å respektere dyrene, og å sterilisere dem. Hjelp for all del til, adopter en hund, men ligg litt lavere med kritikken er mitt råd.
dette bildet av en løshund ligger på fb-gruppen til Filozoikos Hanion, den søker et hjem,
Det er markering av Kampen om Kreta om dagen. I mai 1941 ble det utkjempet en kamp mellom tyskerne og de allierte om Kreta, og dette blir markert hvert år i mai. Programmet er langt og mange kommer fra Australia, England og New Zealand hvert år.
fra Maleme mai 1941,
fra årets markeringer i fylket,


fra gravplassen ved Maleme,
Nå er det jo familien til soldatene som deltok som kommer, men tidligere kom det mange som selv hadde deltatt for å gjense øya og treffe folket de prøvde å redde fra tyskerne.
denne New Zealandske veteranen døde 100 år gammel forrige måned, fra et besøk her,
benrester på Theodorou,
Kampene var blodige og mange døde på begge sider dessverre. Det ble starten på den tyske okkupasjonen av øya, og de alliert trakk seg tilbake over fjellene og ned til sør-kysten hvor de rømte med skip.
Det ble nettopp funnet noen menneskelige benrester på Theodorou øya. Det antas at det er fra en tysk soldat under 2. verdenskrig!!


Fredag kveld var det en stygg ulykke mellom Marmara og Loutro, hvor 4 unge menn fra Hania,var ute i en gummispeedbåt og kjørte rett på land.


, og tre av dem døde momentant. Byen er i sjokk, og den fjerde ligger på overvåkningen. Så trist og unødvendig.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983