Koum Kapi

Søndagsmorgen i Koum Kapi,
En fantastisk søndag med varme, sol og nesten vindstille. Morgenturen med hundene gikk til Koum Kapi, bydelen som ligger bare minutter fra oss i Splantzia.
Koum Kapi er tyrkisk og betyr Strandporten. Her var åpnongen i bymuren, som venetianerne kalte Porta Sabbionara. Muren ser du fra hele Koum Kapi, og her ligger den Østre Vollgraven med sitt nye uteteater og minner om middelalderen. Du finner den hvis du fortsetter etter havna eller går rett fram mot sjøen etter Agora, markedshallen i sentrum.
bymuren med rester etter venetianerne,

vollgraven brukes til parkering og har et sommerteater,

her står et minnesmerke over jødenes triste sjebne under 2. verdenskrig,
Koum Kapi har vært en slags slumbydel i alle år. De første som bodde der, var slaver fra Nord-Afrika. De ble senere frigitt, men ble selvsagt boende der, utenfor muren og var fattige som rodde folk til og fra båtene som la til utenfor fyret.
muslimske kvinner fra Koum Kapi,

de bodde i stråhytter,
De levde i stråhytter, og ble med de andre muslimene til Tyrkia i den store tvungne befolkningsutvekslingen i 1922. Idag er bydelen populær, og nye blokker bygges, men de gamle husene ligger der enda, og de smale gatene forteller om tidligere tider og innbyggere.
gamle hus i smale gater,
Her levde det mennesker som var flyttet hit til øya uten deres eget ønske.


barn fra Koum Kapi,
I deres sted kom fattige flyktninger fra Tyrkia, gresk ortodokse som ble tvangsflyttet til Hellas. De flyttet inn i husene de fant, eller bygde seg små fattigslige hus.
Koum Kapi i 1950,
Lille Asiaterne, de tyrkiske flyktningene, flyttet også andre steder etterhvert, og i dag er bydel en god blanding av grekere og nye innvandrere, mange albanere og russere leier her siden leien er lav. Men i de nye flotte blokkene med utsikt til havet og flotte leiligheter, bor bedrestilte. Du kan også leie her, det er både hotell, airBnB leiligheter og flere nye kompleks med rom til leie ved stranda.
flotte nye leiligheter med utsikt,


stort nytt hus ved siden av de gamle små,

her kan man leie noen dager,
nytt og gammelt side om side,Det er deilig å bo så nære både sjøen og byen,og dette er en sjarmerende bydel.

Kafeene og spisestedene er elsket av lokalbefolkningen, og her er det liv alltid, uansett årstid eller tid på døgnet, men lite bråk.
sjarmerende spisested,Vi bader jo her, vi lokale, fra stranda eller badetrappa.

strandpromenaden,stranda,badetrappen,

Deilig å spasere langs sjøen, sitte på en benk, fiske eller drikke kaffe.
på tur med bestemor,


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter