Translate

Translate

Translate

torsdag 16. februar 2017

Tsiknopempti.

Kom til Souda på søndag sier han!
Karnevalstiden begynner offisielt i dag, Tsiknopempti Τσικνοπέμπτη. Navnet kommer fra ordet tsikna τσικνά betyr lukten av brent kjøtt, eller stekeos og pempti som er torsdag. Denne torsdagen griller man overalt og det skal ligge lukt av brent kjøtt i luften. Karneval på gresk er Apokries Απόκριες og apokreas betyr farvel til kjøtt. Det betyr jo karneval også. I både gresk ortodoks og katolsk relgion, har man en 40 dager lang faste før påske. Det var så lenge Jesus fastet før han ble arrestert og korsfestet, så man feirer og spiser mye kjøtt før den lange fasten altså.
I formiddag var det allerede mange noen som hadde tent opp grillen, men færre enn vanlig på grunn av det kalde været. Vi har sterk vind, men lettere skyet i dag. I kveld blir det feiret på mange av spisestedene i byen.
sterk vind i dag,

Koum Kapi i dag,
grillen er tent og kjøttet ligger klart!
seilklubben har fest i kveld,                 
Karnevalet i Souda blir på søndag den 19 og her har du reklamen for det utenfor Agora.
karnevalet i Souda,opptoget starter klokken 15.00,

ingen tvil om at vi er i karnevalsmood,


Rethimno,  og Kastelli (Kissamos)  har store opptog den 26. Paliohora har også et stort karneval på lørdag og søndag 25. og 26.
lørdag 25. er det opptog i Paliohora
Rethimno karnevalet er ett av landets største og veldig godt organisert med mange dagers feiring. I Iraklio skal opptoget være lørdag den 18. Det er viktig for disse byene med disse dagene på vinteren som samler så mye folk, midt i den stilleste perioden. Landets største karneval blir arrangert i Patras, men Drama og Moshato i Aten er også svære.
Siste dagen i apokries er Rene mandag, den 27. Καθαρά Δευτέρα,Kathara Deftera. Så starter fasten.
ett av landets største karneval
Veldig populært i Hellas, alle barn kler seg ut og går på fester både med skolen, forskjellige foreninger de er med i,og så drar man gjerne med familien for å se et opptog. Voksne deltar også på karnevalsfester, eller altså apokriatika som man sier her. Fjellklubben arrangerer dans neste uke.
EOSs maskaradefest neste torsdag,
 Jeg kommer tilbake til alt dette etterhvert.
Restauranten Christostomos i Hania og fiskerestauranten Argentina i Kolimbari fikk utmerkelser for den beste kretenske maten av landets mest populære matkonkurranse Hrisos Skoufos.
de har fått med at de har vunnet pris,

Chistostomos taverna,

Vel, noen bilder fra vinterkledde Hania i går og i dag. Fortsatt god dag og resten av uken!