Translate

Translate

Translate

torsdag 8. desember 2016

Fra Tsikalaria til Souda

Landsbyen Tsikalaria ligger flott til,

I disse dager utforsker jeg min avdøde svigermors barndom. Jeg forsker litt i hennes liv, og tok derfor turen til Tsikalaria, en landsby som ligger rett over Souda. Antonia ble født i Souda, og levde der til hun giftet seg som 23.åring. Etter det bodde hun i Hania.
Alt dette med Souda vet jeg jo, vi var mye i Souda så lenge hennes søster Irini levde, hun bodde i deres barndomshjem. Landsbyen Tsikalaria var der hennes mor kom fra. og under Kampen om Kreta i mai 1941, flyktet de først dit opp under bombingene av havna, og senere lenger opp i åsene. De bodde i huler med familien en periode.
i åsen over Souda,
Jeg fikk Jorgos til å kjøre meg dit og tuslet rundt på egen hånd før jeg gikk ned til Souda.
Landsbyen er veldig gammel, du finner både byzantinske, venetianske og ottomanske bygninger.
moskeen,
Den ligger oppe i åsen under Malaxa og har flott utsikt til Souda, Akrotiri og Hania.
Souda og Akrotiri,
Hania i det fjerne,
Jeg gikk i de smale trappene og smugene og litt opp i den grønne åsen bakenfor.Her ligger byzantinske og ventianske kirker og en moske som var kirke først. En gang i tiden var dette både en venetiansk og ottomansk landsby for de fine og rike. De bygget høyt oppe med utsikt, lys og luft. Og byen het først Arhondohori, landsbyen for herrefolket, αρχοντικοί arhondiki på gresk , betyr herrefolket, de høyest oppe.
venetiansk kirke,


venetiansk,

byzantinsk,

byzantinsk kirke til Jomfru Maria,

moskeen,

lite kapell til Nikolaos,
I gammel tid var dette en landsby hvor man laget ildfaste former i keramikk, derav navnet Tsikalaria etter tsikali eller tsoukali.
I dag er den nokså nedslitt, men har mange spennende gamle bygg og ligger flott til. detbor mange etterkommere av lilleasiatere her, etterkommere etter flyktningene fra 1923, som slo seg til i denne landsbyen.
Nedenfor ligger den lille industriparken som Hania har. Her finner du alt i små fabrikker og bedrifter, utsalg, lokal avis og typografisk museum.
industiparken,

med eget kart,
I forbindelse med parken ligger det også en kunstnerlandsby, Verekinthos. Her selger de mye keramikk og annen kunst. Du finner den ved avkjørselen fra Souda ved hovedveien mot Rethimno.
Så gikk jeg gjennom olivenlundene ned til Souda, helt i begynnelsen, der veien svinger opp mot flyplassen.
møtte dissepå veien ned,

kalkuner og høner,

og et lam,

Her vokste Antonia opp. I dette fattigslige nabolaget som ligger under veien, og har en bekk rennende igjennom. Her er det veldig ofte oversvømmelse og husene fylles med vann.
her voskte svigermor opp,

trange smug i fiskernes kvarter,
Den flotte kirken Agios Nektarios ligger rett ved siden av. Her foregår alle barndåper, brylluper og begravelser i slekten som holder til i Souda.

minnesmerke over falne fra 1941-45.

Like bortenfor ligger sportsenteret med håndball, tennis, roing, seiling og kajakk klubb. Veldig populært i hele området.
seilbåthavna,

roklubbenslokaler,
Ved siden av starter våtmarksområdet Moroni. Her holder det til mange fugler, både lokale og trekkfugler. Området er fredet og det går stier med benker. Dessverre var batteriet på kameraet flatt på dette tidspunktet. Måtte ty til telefonen etter det og jeg så en flott stork som ikke synes særlig godt på bildet. Moroni ligger helt innerst i Souda bukten, og du kjører forbi når du tar veien fra Souda til flyplassen.
Souda er mer enn bare ferge, mølle og marinebase!!
Moroni med en stork,

innerst i Soudabukta.