Translate

Translate

Translate

mandag 14. november 2016

Søndag i olivenlundene.

I går kjørte vi en tur mot Kolimbariområdet med våre venner Guri og Bjarne. Vi var i Harvata, litt innlands før Kolimbari og ved den lille landsbyen Pondikiana. Her er man midt i olivenlundene. Oliventrær så lenge øyet rekker, mot sør, nord, øst og vest. Sjø, fjell og landsbyer, herlig landskap. Her er også vinranker og vingården Karavitakis ligger der.
utsikt over olivenlunder,

mot Kolimbari,

granateple,
En flott varm november dag etter regn om natta. Vi tuslet litt i området, og pratet med naboene som fortalte om historien til stedet, venetiansk hus fra 1500 tallet og ett ottomansk slott ved siden av fra 1700 tallet. Du vet, hele Kreta er full av disse husene som ble brukt til ferier og helger. Trangt og varmt innenfor murene i byen om sommeren.
fra venetiansk hus,utsikt mot fjellene og landsby,det tyrkiske "slottet"


Så dro vi ned til Vouves og tok en titt på dette flotte fredete oliventreet som regnes for å være over 3000 år gammelt. Det ble valgt ut pga den vakre trestammen, og beliggenheten, hele øya er full av eldgamle trær!! Hvor mange liter olje dette treet har produsert i årenes løp vet ingen, men det er enda fullt av frukt!!

Bjarne ved treet,

spennende stamme,
Oliven er et eldgammelt tre rundt Middelhavet, både oljen og frukten er viktig i kostholdet. Oliventrær blir plantet over alt, og hele vinterhalvåret høstes det. Fra oktober til februar, avhengig, det første regnet, av typen og antallet trær man har. Det er vanlig å ha nok til eget forbruk, og mange selger også til olvenoljefabrikkeneog lever av oljen. I vår familie er det ikke ett tre!! Mange leier inn arbeidere, stort sett albanere, romanere og bulgarere. 
Hardt arbeid,men man er ute i naturen og det liker mange.
fulle trær,  klare til innhøsting,
Disse trærne blir passet veldig godt på kan du tro. Det sies at stammen deler seg i to deler som deretter omfavner hverandre som elskere!! Vakre trær med flott farge både på blader og frukt og spennende former på stammene, gjør disse trærne så fasinerende å se på.
Jorgos fant en gammel traktor fra 1958 og han og Bjarne syntes at det var stor stas. Hva synes du om Jorgos som bonde? Hmmm.

Vakkert utemuseum med gamle redskaper, det andre museet var stengt.

rakibrenneri,kazani som det heter på gresk,

appelsintrær i ramme,

innedørs museet var stengt,

utendørs musseet,

olivenpresse,

Selve landsbyen er veldig liten, som de fleste i området.
Så var vi sultne og kjørte til tavernaen Eleas Thea, Olivenutsikten, vært der før med Guri og Bjarne, skrev om stedet da. Fantastisk utsikt til flere olivenlunder, åser og fjell. Vi satt ute på verandaen helt til sola ble borte.


den flotte tavernaen,

Fulle av mat, drikke og opplevelser, kjørte vi
hjemover med den nesten fulle nesten supre månen som fulgte oss hele veien hjem. Hundene var lykkelige, og vi like så!!