Fjellvett og badevett.


Får noen uker siden var det en norsk mann på tur alene i fjellkjeden Lefka Ori her i Hania. Han har mange bekjente her, og la ut på egenhånd med planer om å gå flere dager på tur. Han var så uheldig å bli overrasket av snøvær og kulde helt ned i -17 grader,(noe som ikke er uvanlig her). Han fikk kontakt med noen fra mobilen sin, og håpet på hjelp. Mannen ble reddet av noen lokale brannmenn fra Vrisses, som er spesialtrent til dette, og er fra området. Han ble reddet i siste liten og de hadde lite håp om å finne ham i live. De kom seg opp på fjelltoppen han var på, og fikk ham ned og innlagt på sykehuset. Han har takket alle og inviterte brannmennene på taverna for å takke dem, men en lokal tv-stasjon tilstede. Alle var veldig rørte og lykkelige!! Heldigvis gikk det bra denne gangen, men i fjellklubben sier de at det er så mange som glemmer fjellvettreglene hjemme når de kommer på ferie her. Fjellene her er vanskelige, hardt underlag, småsten, mye tåke i fjellene, og veldig raskt skiftende vær.  Ulykker og hjelpeaksjoner er det hele tiden, ikke alltid med godt utfall. I går var det igjen en belgisk turist som ble reddet fra E4 stien mellom Agia Roumeli og Sougia. Han gikk alene og følte seg dårlig, ringte etter hjelp (internasjonalt nummer112),og brannmennene kom, fant ham,og fikk ham i en båt og til legehjelp. Igjen gikk det bra, og igjen sier lokalbefolkningen: Ikke gå alene!!!!
Stien mellom Sougia og Agia Roumeli,
Gå gjerne i fjellene her, men med følge,
Husk at det ikke er tøft å ikke gå alene, gi beskjed om hvor du går og spør de lokale, følg værmeldingen. Følg gjerne med den veldig godt organiserte fjellklubben EOS på turer i helgene.
Her er lenken til den lokale klubben: http://www.eoshanion.gr/en/. Du behøver ikke være medlem for å være med på turer, de har to priser, en for medlemmer, og en får gjester.Flotte folk, nge med på turene, og trygt og godt, men harde turer. Redningsberedskapen er ikke så god som andre steder, og hele sesongen er det veldig mange ulykker som kunne vært unngått. De ber folk være mer forsiktige og ha respekt for naturen. Husk at det er noe annet å gå i en by, i en skog eller trene på studio enn å gå i fjellet her på Kreta!!!  Du kan også prøve norske Rundtomkring. http://www.rundtomkring.no/nyheter/program/
flotte E4 går langs kysten,

flotte fjell,
En bitte liten parentes, ikke lei motorsykkel eller moped hvis du ikke er vant til å kjøre på sånne veier. Husk også at å kjøre med shorts og badetøy kan vise seg å være svært dumt. Sykehusene i hele landet er fulle av turister med skader fra motorsykkelulykker!! Sårskader er meget vanlig.Bedre å ta bussen, eller leie en bil.
Et annet stort problem er drukning og røde flagg. Hva mener jeg med det? Mange turister tar ikke hensyn til bølgene eller flaggene som står på strendene der det er farlig å bade når det er mye bølger. Dette er for mange noe de ikke tar alvorlig, de tenker, jeg kan jo svømme, ingen skal fortelle meg at jeg ikke kan bade nå!!!!
rødt flagg, ingen bading!!!!!
Badevaktene gjør så godt de kan, men kan ikke alltid redde dem som bader når det er farlige strømmer og bølgene trekker folk under. Jeg har selv opplevd å se min far og datter Stine nesten bli tatt av bølgene i Stalos utenfor Hania!! Glemmer det aldri!! Han skulle være tøff morfar, like før de som prøvde å redde dem druknet også.
Hør her: Vi må ha respekt for naturen, når vi får beskjed om at vi ikke bør bade,eller at vi ikke bør gå alene, så må vi høre på de lokale, de vet alltid best!!
Fjellene og stiene på Kreta er flotte, men vis respekt og sjøen er fantastisk, men finn steder uten understrømmer og bølger når det blåser mye. Sånne strender er det nok av!!!
NYT FERIEN, kos deg med bad og turer!!! Øya ligger her og venter.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Helg i Maleme

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983