Konsert for flyktningene.

Mye folk og fin musikk,
I går kveld var det en stor åpen konsert utenfor Agora, markedshallen i byen. Dette var en solidaritetskonsert for flyktningene som ankommer i tusenvis hver dag, og enten venter på øyene, Pireus eller ved de stengte grensene  mot Balkan. De sulter, tørster og fryser. I første omgang samles det inn  tørrmat, tepper, toalettartikler osv. Det sto en lastebil der hvor alt det folk hadde med seg, ble lastet inn. Alt dette er på frivillig basis, musikken, innsamlingen og kommunen ga tillatelse, strøm og scene.
kjent musiker på scenen, Manolis Skoulas,

mye folk i alle aldre,

Skoulas med lyren sin,

innsamling direkte i lastebilen,
Det sydet av folk som kom for å høre god musikk, gi noe til innsamlingen, og vise sin solidaritet. Folk i alle aldre og samfunnslag kom med poser som de leverte inn til de frivillige som samlet inn og organiserer frakten til Pireus med fergen. Maten og toalettartiklene skal til flyktninger i Aten. Det er samtidig innsamlinger hele tiden her i byen, både blant private, organisasjoner og offentlig.
Denne konserten ble arrangert av mange forskjellige foreninger, kvinnegruppe, forretningsstanden, lærerforeningen, arbeiderforeningen osv.
fra innsamlingen,

bilen fylles opp,


folk står i kø med hjelp,
Det som gjorde mest inntrykk på meg, var at alle ser på det som naturlig å stille opp med en pose mat, med omtanke og kjærlighet for de som er på flukt. Du ser dette generelt i Hellas, en fattig nabo gir deg litt mat, en pose appelsiner eller sitroner, en kake hun har bakt. Det å dele og det å hjelpe er helt naturlig, de teller ikke pengene sine da. Det er dypt rørende, den som lite har hjelper den som har mindre!

Grekerne har en lang og vond historie med kriger, borgerkrig, okkupasjoner, juntaer og 1.5000 flyktninger som kom i 1923 med den store befolkningutvekslingen . Veldig mange her i byen er avkommere av lilleasiatiske flyktninger som kom til Hania da, og har hørt masse historier.
Den gangen var det også mange som flyktet fra Tyrkia til Syria!! Det var tusenvis av greskortodokse fra Lilleasia, som alltid hadde vært gresk, som flyktet til Syria i 1922.
flyktninger i Syria i 22,

utenfor den franske ambassaden i Damaskus,
De første ortodokse med gresk opprinnelse som flyktet til Syria var fra Libanon i 1860 da det Ottomanske keiserdømme jaget ortodokse ut av Libanon.
fra 1860,
I dag er det 50.000 flyktinger i Hellas i følge denne ukes oppregning.
dagens flyktninger i Hellas.
Kreta er åpne for å ta imot barn på flukt uten følge, men ingenting er avgjort enda.
Flyktningene ankommer ikke Kreta nå om dagen.
Ikke glem turene mine!!!
Her kan du melde deg på byvandringene:
https://www.anyguide.com/tours/the-locals-walking-tour-of-chania-s-old-town
Og her Halepa turene:
https://www.anyguide.com/tours/halepa-tabakaria-walking-tour-discover-the-elegance-of-19th-century
Håper å se noen av dere denne uken.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983