Råd og vink om å bo i Hellas.

Hei, det var veldig mange som leste forrige innlegg om å ha ett ben i hvert land. Jeg tenker at det er på tide med litt råd, vink og info om livet i Hellas.
SPRÅKET:La oss begynne med språket, slik som utlendinger som kommer til Norge blir nødt til å lære norsk, burde en iallefall prøve å lære seg det mest nødvendige. Som alfabetet, hilsing, bestilling og handling. Kan du ikke snakke med de eldre naboene, følge med på nyhetene og få tak i det du trenger på grunn av språkvansker, blir det kronglete. Tøft språk å lære, men det er verdt det.
BYRÅKRATI: Ja, det er mye papirmølle når en skal bosette seg. Vi må ha oppholdstillatelse fra politiet, svensker og dansker EU og nordmenn EØS. Oppsøk politiet og skaff deg dette etter de første tre måneders turistopphold. Her oppstår det problemer både hos politiet og andre steder for oss nordmenn siden dette EØS greiene er litt diffuse og det er så få dette gjelder ( Norge, Lichtenstein og Island) Få har greie på det, og her gjelder det å stå på.
Du trenger  IKA helsebok hvis du har pensjon fra hjemlandet. Det er lange køer, lite informasjon å få og pass på å ha papirene i orden før du drar dit, trekker kønummer og VEEENTER. Du trenger et helsenummer som heter AMKA. Dette gjør at man er elektronisk registrert og kan oppsøke leger ,få medisiner og behandling med dette nummeret. Dette fåes ved KEP kontorene, (disse kontorene hjelper deg med alle slags spørsmål du måtte ha om byråkrati) eller på IKA. På KEP kontorene kan du forraetsen levere inn IKA helseboka til fornying, istedet for å vente i kø på IKA. Jeg gjrø dette hvert år. Skal fornyes før 1. mars. For å få IKA bok, må du ha med fotokopi av pass og oppholdstillatelse, papirer du har mottatt fra hjemlandet om pensjon og flytting til Hellas, en regning i ditt navn som beviser adressen, telefon, strøm, vann.
BOLIG: Skal du bygge eller kjøpe bolig, er det nødvendig med en advokat og notarius som snakker bra engelsk til å greie alt byråkratiet. Særlig siden det ofte er problemer med eiendomsregistrene og man kan være uheldig å treffe på feil fra tidligere eiere. Ikke få panikk, det ordner se, men kan ta tid. Husk at mus og stenhus må luftes ut så mye som mulig, ellers blir det fuktig. Lukk opp vinduer og dører så ofte som mulig, og slipp inn solen!! Leier du hos noen, så gi beskjed hvis du har problemer. Betal to eller tre måneders leie i forskudd, ha kontrakt og gi beskjed i god tid når du skal flytte ut. Smart å leie noe en stund selv om man ønsker å kjøpe. Selv leide vi i alle år før vi pusset opp dette eldgamle huset. Reparasjoner og oppusning kan også være en prøvelse når man ikke kan språket eller selv er tilstede.

ARBEID OG HELSE: Med IKA kan du oppsøke EOPYY  leger gratis, få røntgen, ultralyd, blodprøver osv. meget billig eller gratis.
Helseboken tas alltid med. Hvis du vil bosette deg i Hellas og arbeide, trenger du også oppholdstillatelse. Eller blir du helseforsikret gjennom arbeid, hvis du ikke jobber svart. Viktig å ha helseforsikring, lurt med ett års reiseforsikring eller noe lignende først. Du finner alle slags leger og kan oppsøke de fleste uten å bestille time, en det kan være lurt å sjekke dette. Spesialister, tannleger, fysioterapi osv. er billigere enn i Skandinavia og er vel så bra. Ting skjer raskt og jeg må si at både leger og sykehus er bra nok. På de offentlige sykehusene mangler det sykepleiere og det er enklere forhold enn i Nord- Europa, men legene er flinke og alt er veldig menneskelig og åpent. Jeg har masse erfaring dessverre, både med leger og sykehus.
EOPPY 

sykehuset i Hania,
Det finnes ofte privatklinikker med legevakt som du kan bruke med sykeforsikring fra utlandet.
ALDERDOM: Aldershjem finnes, både private og kommunale. Her tar de en del av pensjonen, og på de private er det bra standard. Ellers finnes det gratis hjemmesykepleie og sosialarbeidere som støtter de gamle som bor alene. Man blir registret og dette er gratis når man har en form for helsebok. Man kan også betale noen for å komme og hjelpe, mange betaler for å ha noen boende 24 timer i døgnet hos gamle slektninger som ikke greier seg selv. Det er oftest kvinner fra Øst-Europa som tar disse jobbene, lønnen er lav, men de bor gratis.
UTGIFTER: Strøm er rådyrt i Hellas, pass på!!! Det er en grunn til at grekere skrur av lyset når de går ut av et rom, lur vane men vanskelig å forstå for nordmenn. Varmtvannsbeholderen settes på ca. 20 minutter før du trenger varmt vann, hvis du ikke ha solcelleoppvarmet vann. Ikke la den stå på, det blir kjempedyrt!! Elektriske varmeovner og air condition trekker strøm. Skal du leve her i vinterhalvåret, er annen oppvarming å foretrekke, sentralfyring eller vedfyring. All strøm blir produsert av olje som gjør det dyrt. Bensinen er også dyr, særlig i forhold til lønningene.
Pass alltid på å sjekke oppvarmingen av bolig, du får fort en kjemperegning du aldri hadde ventet hvis du forbruker strøm etter skandinaviske forhold. Vifter er mye bedre enn air condition, sunnere også. Husk også på at tv lisensen og andre offentlige utgifter er med i strøm og vannregningene. Strømregningene kommer annen hver måned, men måles av hver fjerde, dvs at annen hver er en ca. regning, og er som oftest ganske lav, så kommer en avregnet- det du betalte i forrige regning.
Vann betales hver fjerde måned. Alle leiligheter og hus har egne vannmålere utenfor bygningen. Vann og strømregningene kan betales på vannverkets strømverketskontorene, gjennom banken, eller i matbutikker som står på baksiden av regningene.
Mobiltelefon, det finnes mange selskaper COSMOTE, VODAFON, WIND, og du kan få fast telefon og internett fra OTE, WIND, FORTHNET, VODAFON og det finnes butikker overalt hvor du kan betale regninger, få hjelp med telefonen eller kjøpe tilbehør. Dessuten kan du få flere kanaler, gresk tv har mange gratis kanaler, med en pakke NOVA eller OTE TV.
MAT: Kjøtt kan kjøpes i kjøttbutikker eller i kjøttdisken, og kjøttdeig males opp etter at du har valgt ut kjøttstykket. Fisk kjøpes hos fiskehandleren eller frossen i frysedisken.
Ostene selges hele og du kan be om å få smake, og kjøper akkurat så mye du trenger, skal du ha revet ost, river de den for deg. Og skal du ha skiver, skjæres den i så mange du vil ha. Det samme gjelder alle slags skinker og pølser som ostediskene bugner av. Hvis du ikke vil ha vakuumpakket selvsagt.
Gjær får du hos bakeren, heter maja, og de skjærer opp så mye du ønsker til deg. Eller du kjøper tørrgjær på supern. Husk at all frukt og grønt er lokalt dyrket,( unntatt bananer, ananas osv )kjøttet kortreist og det meste du trenger kan du finne som lokallaget.
avokado dyrkes i Hania området,

Dette er bare noe av det en bør vite eller passe seg for. Livet i Hellas kan virke kaotisk og frustrerende i begynnelsen, men man vender seg til det meste. Språket, maten, støyen, varmen, kalde boliger osv. er en utfordring man kanskje ikke ventet seg. Men livet er enklere, folk er åpne og varme, men punktlighet kan du skyte en lang pil etter!! Helsen blir ofte bedre og livskvaliteten øker. Ta det med ro, pust med magen og nyt livet, så ordner det seg til slutt.Lær litt av språket og lær skikkene å kjenne. I mellomtiden, nyt maten, naturen og menneskene!!!!!!
nyt livet, naturen,solen og menneskene.


Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Hei
    Jeg lurer på helseforskningen i Hellas dekker hele eller deler av utgiftene på de private sykehus behandlingene også eller ikke ?

    Takk på forhånd for svaret

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Rapport fra Maleme

Siste dagene i februar.

Småprat

Nyheter

Elefterna- Margarites

Tur rundt Kamisiana

Nyheter

Søndagstur med Platanias kommune.