Navnedager og helgener i den gresk ortodokse kirke.

Hvorfor er navnedager større enn fødslesdager i Hellas , lurer du kanskje på. Jeg fikk en forespørsel fra en ung norsk jente Kaja om grekernes forhold til helgenene her om dagen. Jeg sendte henne det jeg har skrevet om helgene og navnedager i bloggen. Men Kaja, her for du og alle dere andre en bedre innføring i temaet. Helgene er mennesker som har levd eller som vi kjenner fra bibelen og er gjort til helgener etter sin død. De skal hjelpe menneskene å få bedre kontakt med Gud og man ber til helgenen. Havet har sin,veien sin osv. Du ser ofte helgenbilder henge i bilene, og man korser seg når man kjører eller går forbi en kirke.
Jeg tenkte at siden det er en stor helgendag i dag, kunne jeg ta det opp som tema for et innlegg i seg selv. Agios betyr mannlig helgen og Agia kvinnelig. Den greskortodokse, russiskortodokse og serbiskortodokse kirken har de fleste helgener til felles, mens katolikkene har andre.
Erkeenglene Mihael og Gabriel,
I dag feires erkeenglene Mihael og Gabriel. dermed ferier alle Mihalis, Mihaela, Gabriel, Gabriella osv. Samme dag feires også alle som heter Angelos eller Angeliki siden angelos er engel på gresk. Stamatis og Stamtina feires også siden Stamatis kommer fra stopp på gresk og erkeengel Mihalis stoppet englene fra å falle til djevelen i følge den ortodokse tro. Min datter Michelle feirer i dag, oppkalt etter sin farfar Mihalis. Erkelengel Mihael er skytshelgenen til det greske flyvåpenet, og feires med stor oppvisning og åpen for folk hver år den 8. november. Jorgos er vant til å dra dit opp hvert år, først med faren, senere med skolen og så med venner. Han var der i dag og kom tilbake like begeistret som et barn. I år hadde de besøk av en politiker og det var stor bravur.


kjent politiker poserer på et krigsfly,


Når et gresk barn skal døpes, for det som oftest navn etter besteforeldre, og navnene skal være helgennavn, ellers kan presten nekte å døpe barnet. Unntaket er navn fra mytologien og gamle greske navn som Adriani, Kleon, osv.
Har du ikke et helgennavn, har du heller ikke navnedag og det er ikke bare bare for et barn. 
Da vi kom til Kreta i 1983 oppdaget jeg til min glede at min norske datter Stine kunne feire sammen med Hristos og Hristina på 1. juledag.Kristus heter Hristos på gresk. Hun har alltid feiret den i Hellas siden Stine er en forgrening av Kristina.
Jeg leser i dagens avis at det hellige og helbredende bildet av jomfru Maria som henger ved Jesu grav i Jerusalem er i byen for en uke. Det står i kirken med navn etter den hellige Nektarios som var en biskop i den bysantinske tiden. Han feires på sin dødsdag den 9. november. Du kan tenke deg hvor mye trengsel det blir der i morgen!! Kirken Agios Nektarios er ganske stor og flott og ligger litt i utkanten av byen.
Agios Nektarios
Mariaikonet fra Jerusalem ankommer,

lange køer ved kirken i dag,

om å gjøre å kysse ikonet,


Alle kirker har en helgens navn, alle byer og landsbyer har en skytshelgen, og det er lokal helligdag på denne helgendagen. Hanias er jomfru Maria, den viktigste av alle helgener.
Panagia eller Maria Jesu mor,
Anna Marias mor,
Johannes døperen 
Katerina keiser Konstantinos kone
 De fleste helgener er gamle fra bibelen som erkeenglene, Maria, Anna, Marias mor osv, Johannes døperen (Jannis)og mange flere.
den hellige Konstantinos,
Fra den første tiden da kristendommen ikke var godtatt,og de som var kristne led martyrdød. Vi har den hellige Marina, Konstantinos, Ekaterini,( Katerina), Georgios som kjempet mot dragen.
Den hellige Georg

Agia Marina,
Kreta har mange egne helgener og en av dem er Myron , han var erkebiskop i Gortyna i år 275 e,kr, Nyere  kretensk helgen er munken Timoteus fra Iraklio som døde i 1999.Nye helgener kommer stadig til, og kirken og dermed også folket ser veldig alvorlig på helgendagene.
Agios Myron,
Agios Timoteus.
Man har oftes en fest utenfor kriken kvelden før, Panigiri og så selve dagen med gudstjeneste og feiring av navnedag. Navnedag er en dag alle vet om, og du blir gratulert fra du går ut av døra. Alle får en sjokoladebit, en kake eller en drink av deg, på skolen, på jobb om kvelden. De fleste feirer hjemme med masse mat og drikke og man blir ikke invitert til navnedager, man dukker opp. Mange store i samfunnet, politikere, leger osv.setter annonse i lokalavisen hvis de IKKE feirer!!! Nå håper jeg du forstår litt mer av hvorfor helgendagene er så viktige.
Χρόνια πολλά hronia polla ,gratulerer til min Michelle, Mihaela, Mihalis, Angelos, Angeliki, Stamatis , det greske flyvåpenet og alle de andre som feirer i dag!!!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983