Translate

Translate

Translate

søndag 6. september 2015

Dagens flyktningesituasjon.

Jeg skulle ønske dette innlegget ikke var nødvendig, men det er det dessverre. Mange spør hvordan situasjonen er på Kreta med flyktninger i dårlige båter.Ok,det kom en båt som ble plukket opp av kystvakten før den sank, og ført til Paliohora i forrige uke. Jeg skrev om dette i siste nytt fra øya  den 28.08. Men siden dere spør,og mange spør hvordan dere kan hjelpe. De fleste som kommer ufrivillige hit, blir sendt til Aten.

240 ankom Hania forrige uke, her bodde de,

Røde Kors og Verdens Leger i Hania i aksjon siste uke,
I Hellas er det Røde Kors og Verdens Leger som er tilstede alle steder hvor innvandrere trenger støtte og hjelp. Støtt Røde Kors er mitt råd. Og husk at i alt dette og i debatten som fyker rundt ørene på oss i disse dagene, er det viktig å skille mellom innvandrer og flyktning!!! To helt forskjellige ting, med forskjellige retningslinjer og lover.
En ulovlig innvandrer kan kastes på hode ut, eller nektes oppholdstillatelse og arbeid, mens en flyktning HAR RETT TIL hjelp og KAN søke om asyl. Dette blandes i alle politiske debatter i alle land, og brukes av høyre ekstremister og rasister i kampen om stemmer. Alle innvandrere får penger og tar fra den hjelpen de eldre skulle hatt, heter det i Norge for eksempel. I Hellas heter det at alle innvandrer er årsaken til den økonomiske krisen og fører med seg kriminalitet.
unge gutter fra Egypt har ingen rettigheter i Europa,
Jeg har sagt det før, Jeg føler avmakt, og jeg blir kvalm av Europas svar på denne krisen som vi har fyrt opp under selv, emd hjelp til våpen og bombinger. Ikke fortell meg at vi ikke visste at det var krig eller ikke ventet en strøm av flyktninger. Jeg har jobbet i gresk Amnesty International i 15 år, vært tilstede i årevis for å informere og hjelpe innvandrere og flyktninger som ankommer i råtne båter. Jeg har selv hørt utrolige historier men ikke kunnet gjøre noe mer enn et smil, informasjon om rettigheter og et pledd, mat og sko.
situasjonen i Aten er tøff,

familier venter på gaten,

Amnesty plakat om flyktningenes rettigheter,
De tror de er på vei til Italia, og har betalt for å komme inn i Europa (prisen har ligget på 1000 dollar lenge).I Hellas er mulighetene for å bli marginale, 0,1% får asyl i Hellas. De andre blir boende på gatene, lever av ingenting hvis de ikke er fra land som ikke er i krig, eller blir sendt rett hjem. Personlige tragedier, barn, unge, gravide kvinner, babyer, unge familier på flukt fra krig  eller sult eller begge deler.
familie på flukt,
En av de viktigste sakene til Amnesty i en år rekke har vært Dublin II avtalen, denne grusomme avtalen som gir landene i Europa rett til å sende asylsøkere tilbake til det første landet de søkte asyl i , altså, Spania, Italia eller Hellas. Utrolig, her er det jo overfylt og det finnes ingen penger og ingen politisk vilje til å beholde dem. De er kasteballer mellom landene i Europa. Små barn blir utvist, drukner, dør underveis, lever i flyktningeleirer i Syria, Libanon og Jordan, og i  Hellas, Spania og Italia, eller sitter på ved en grense som er stengt for dem. De dør i lastebiler, de venter på tog ved grensen  Ungarn/Østerike. de lever under ekstreme forhold, uten toaletter og vann. Sykdommene florerer.
nyfødt syrier i Aten denne uken,

et lite barn håper på en bedre fremtid,
Jeg gråter men hjelper det? De som kan gjøre noe på alle greske øyer hvor det strømmer inn tusenvis hver dag, er de frivillige organisasjonene, kommunene og private. Mytelini, Rodos, Samos og Kos er noen av de greske "ferieøyene" som har størst pågang. De samler inn klær, mat og penger og gjør det lille de kan. Et smil, en vennlig hånd ,en flaske vann, litt mat. .. Men hva mer kan de gjøre? Forholdene er under all kritikk mens de venter på å bli sendt til et overfylt Aten, og rømme videre nordover. Jeg leser om to norske damer som reiste ned til en av øyene og hjelper, flott!!!!
frivillige gjør jobben,

sykdommene florerer,
Et bilde av en død treåring vekket opp Europerne ser det ut som. Døde barn som skyllet i land på en turiststrand et sted i Tyrkia. Vi har fått historien til treåringen, vi har lest om familien som flyktet til Canada. Var det riktig å ta disse bildene, blir det ikke FOR personlig? Kanskje det var nødvendig?
Allikevel bygger vi videre på Frontex, for å stenge Europa for strømmen av uønsket innvandring. Europa stenges i disse dager. Vi vil ikke ha fattige desperate mennesker som flykter på vår dør eller i vårt nabolag. Sånn er det med den saken. 8000, 50000, tall jeg hører om hvor mange land i Europa vil ta imot. De er millioner......."Du må ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv".
Få mennesker i dagens Europa vil ha flyktninger i nabolaget, få vil bli kjent med de få utvalgte heldige som tross alt fikk sjansen. Vil ikke ha en fremmed kultur og traumatiserte mennesker i deres fine nabolag. Jeg gremmes, og jeg gråter, men hva kan jeg gjøre?