Translate

Translate

Translate

onsdag 8. april 2015

Besøk i Alikianos.


Jeg og Guri utenfor kirken,
Jeg har vært på et koselig besøk hos Guri og Bjarne i landsbyen Alikianos utenfor Hania. Guri var som før nevnt med for tredje gangen på byvandring på fredag og på den første byvandringen i mai ifjor. Denne gangen var mannen hennes Bjarne med og vi ble enige om at jeg skulle besøke dem en dag. Bjarne kom og hentet meg på tirsdag og vi hadde en kjempekoselig dag. Alikianos ligger 12 km sørvest for Hania, du kjører gjenom den når du skal til Sougia på sørkysten. Dette er et nydelig fruktbart område med massevis av appelsinlunder, sitrontrær, avokado, platantrær, grønnsaker og blomster. Dessuten er folk flinke til å ha blomster utenfor husene. I denne landbyen har de de største og flotteste kameliaene jeg har sett.
se på denne flotte kameliabusken!

vakre frukttrær i blomstring,

fugl og fjell,

vakre topper,
Fjellene ligger der rett bak majestetiske og vakre sånn tett innpå. Bjarne og Guri har kjøpt et fint lite hus midt i alt det grønne utenfor lansbyen. Kjempekoselig hus med flotte mennesker.
her ser du huset midt i det grønne,

nydelig hage,

koselig uteplass,

paret er klare for en rundtur,

et svømmebasseng hører med,

søte pusekatter,
hus midt i det grønne,
De mater kattene i nabolaget hver gang de kommer, og de kommer ofte. Her nyter de noen uker av gangen i fred og ro. De setter pris på at alle naboene er så blide og hyggelige, og føler seg hjemme i landsbyen. Da vi tuslet rundt i landsbyen hilste folk glade på dem. Ingen andre nordmenn i området, bare et par briter. Vet du hva som er det beste? Den utrolige duften fra alle sitrustrærne rundt.
byens stolte kirke,

Gestapos hovedkvarter under 2.verdenskrig,

gammelt og nytt side om side,

vertsparet i landsbyen,

koselig nabolag,
kirken innvendig,
Dette er en historisk og eldgammel landsby som de fleste på øya.Den er også omegnenes senter og har det meste og rådhuset ligger her. En vakker byzantinsk kirke fra 1243 har den også. Den heter Agios Georgios og er nyoppusset og fin.
fint vedlikeholdt gammel kirke,
Et stort platantre står der og gir skygge, det har et skilt hvor det står: " Platantreet ble plantet av Ioannis Stamatakis og av sønnen hans Manolis i 1943."
Bjarne og Guri under plantantreet,
Byen var i sitt ess under den venetianske perioden med italienske adelsfamilier som bygget sommerpalass her. Det mest kjente heter  Da Molin og er bygget i 1229. Det står der som en ruin i dag. Under ottomansk okkupasjon led landsbyen under mange harde pasaer, og de var aktive i alle frigjøringkampene på 1800 tallet. Under 2. verdenskrig var de dessverre også hardt rammet. De har som de fleste landsbyer en rekke minnesmerker rundt om til minne om diverse falne og over kjente menn fra Alikianos.
landsbypresten har fått seg et nytt flott hus,Takk for at du gadd bli med på turen!! Bare en liten ting til slutt. Det har vært litt diskusjoner om hvor digitalisert og moderne Hellas er i 2015. Svaret er nok at det er langt igjen til den jevne greker  bruker nettet slik skandinavere gjør. Dette er først og fremst fordi landet ikke er modent for digitalisering og krisen har ikke hjulpet. Grekere har jo alltid stått i kø i banken, på postkontoret og på el og vannverket for å betale regninger. Fysisk frammøte er vanlig selv i dag og i alle aldre. Selvsagt er der noen som bruker nettbank, men ikke så mange som man skulle tro. Skolen er heller ikke digitalisert. Det synes vi ikke gjør noe. Vi har banker med ansatte og penger, vi har postkontor og betaler telefonregningene våre i egne butikker, og vi liker det!! Vi går ut, møter venner og bekjente i køen eller på gata og blir behandlet av personer. Kjøper bussbilletter på stasjonen og har nettkafeer for dem som enda ikke har internett hjemme. Så får vi se hva fremtiden vil vise.........