Translate

Translate

Translate

onsdag 11. mars 2015

Noen greske matretter med kjøttdeig.

Vi fortsetter med retter av kjøttdeig som spises i greske familier til hverdags og fest. I Hellas serveres det spaghetti bolonese på typiske turistplasser siden dette er det folk vil ha, og vet hvordan smaker. Hjemme lager de gjerne kjøttsausen med en kanelstang i, og ikke så mye organosmak. Denne typen spagetti kan du få servert på vanlige greske spisesteder.
Deilig spaghetti med kjøttdeig,
Det finnes spaghetti i alle tykkelser fra nr1 til 10, til pastitsio skal man ha nr.2 eller 3, de er tykke. Vanlig spagetti er nr.6 og veldig tynne nr.10. Dessuten fins det supertynne til supper, kalt englehår,og alle slags makaronier, noen ligner på ris og heter kritharakia, av disse lager vi giouvetsi.Ellers er det tradisjoell pasta hilopites,som er laget med egg.Bare for å nevne noen! Ta en titt på hyllene i butikken neste gang du er i en gresk butikk!!!Spaghetti heter makaroni på gresk.
Altså, en halv pakke spaghetti,en halv kilo kjøttdeig, her er den jo helt ren uten tilsettinger, ett fed hvitløk,en løk,ett laubærblad, en kanelstang,tomatpure,bruk gjerne tomater,olivenolje, en ts.organo,salt og pepper. Har du ikke kanelstang så bruk litt kanel i sausen, men vær forsiktig, det skal bare være ett hint av kanelsmak!!
kanelstenger på Agora,
Fres løk, deretter kjøttdeig, i olje, tilsett resten av indegriensene, og la den koke til du er fornøyd med tykkelsen. Jeg tilsetter ekstra olje til Jorgos, og koker den litt videre.Han liker den krafigere.Kanelstang og laubærblad fjernes. Gresk versjon her med gresk ost revet over, og tradisjonen sier en hard ost som heter kefalotiri, dvs hodeost. Høres sprøtt ut men det er en stor hard rund type ost, som et hode. Bruk den osten du liker!   Kali oreksi med makaronia me kima.

En annen god rett med kjøttdeig er soutzoukakia.Da  jeg må en tur i kjøttbutikken å kjøpe en halv kilo kjøttdeig.I Hellas ber du om kjøttdeig i kjøttdisken eller i kjøttbutikken, du bestemmer selv type kjøtt,om du skal ha fett med, hvor mye og hvor mange ganger det skal males. De fleste utlendinger leter etter kjøttdeig i butikkene såklart, ikke lett å gjette seg til!!
soutzoukakia med tomatsaus.
Soutzoukakia er en rett fra Istanbul, kalt Konstantinoupolis på gresk, og alle retter som de tok med seg som flyktninger til Hellas heter politiki, altså fra Polis.Dette er typisk politikisk rett.
Ren oksekjøttdeig, en ,eller en halv kilo ettersom hvor mange som skal spise.Vi trenger tomater,(en boks eller en konsentrert tomatsaus,uten smakstilsetninger,) rødvin, hvitløk,olje, kjøttdeig , ett par skiver tørt brød og ris. Sett over risen, lag tomatsaus med ferske tomater i biter,konsentrert tomatsaus,eller en boks tomater, kokes opp og tilsettes ett fed hvitløk, litt rødvin og olivenolje, salt og pepper.La sausen koke mens kjøttdeigen blandes med oppmykt daggammelt brød i smuler,ett egg, litt olivenolje, spisskumin, salt og pepper. De rulles til avlange boller i hånden,og stekes i olje i panna til de har fått farge på begge sider, ca ti minutter. Så legges de oppi sausen og koker med i ett kvarter til. Dette er en kjempeenkel og god rett. Anbefales på det varmeste!!Kali oreksi med soutzoukakia.
En annen god rett med kjøttdeig er greske kjøttkaker i ovnen, Biftekia sto Fourno. En enkel rett, som vi nå skal kikke litt på.
Du trenger kjøttdeig,litt daggammelt brød,ett egg,organo,sitron,poteter,mynte,olje,persille,hvitløk og løk,salt og pepper.
Kjøttdeig blandes med oppmyket brød,egg,organo,mynte,finkuttet persille, løk og hvitløk,salt, pepper, olje og litt rødvin hvis du har. Kakene lages som vanlige kjøttkaker og stekes i pannen i litt olje, eller i ovnen sammen med poteter. Jeg legger kakene med potetskiver mellom i en form, fyller på med vann,og en sitron presses over, litt olje, salt, pepper og organo strøs over.Du kan også presse litt hvitløk over potetene. Stekes ca. en time på 200 grader.
Kali orexi med biftekia sto fourno me patates lemonata!!