1.desember

Firkas med flagget rett ovenfor fyret,
Καλό μήνα!Kalo mina, god måned som man ønsker den første i hver måned, og kali evdomada siden det er mandag. Vi har flotte, varme, vindstille dager. Vi nyter det, folk er ute å går, bader og bruker strender og kafeer.
flotte dager for fiske,
Jack ønsker deg god måned, du ser vel at han bjeffer til deg?
Jeg bader nesten daglig,og jeg kan bare si at temperaturen ligger nok på 18-19 om dagen! I går var det helt fullt overalt. Barnefamilier, med de små og besteforeldre så jeg mye av. Tavernaene nederst i båthavna er jo åpne året rundt,og har mer besøk på fine dager såklart,når man kan sitte ute å spise.
Glossitses er alltid åpen,

Antigoni helt nederst venter på søndagslunsj gjester,
I dag feirer Kreta sammenslåingen med Hellas 1.desember 1913. Du kan lese fjorårets innlegg 1.des, så får du historien. Men litt kort:Etterat tyrkerne forlot øya 2.november 1889. Øya fikk eget flagg og hadde eget statsvåpen .
Kretas flagg,

eget våpenskjold,
Kreta var uavhengig stat med prins Georg (sønn av en dansk prins som var blitt konge i Hellas),som statsoverhode, eller visekonge som han ble titulert. Det var mange møter, to forskjellige oppfatninger.Mange var for sammenslåingen med Hellas med Venizelos i spissen, mens andre var fanatisk opptatt av uavhengighet.Venizelos og hans tilhengere vant,og 1.desember 1913 ,ble den offiselle sammenslåingen feiret med brask og bram i havna,og det greske flagget ble heist ute på fetsningen Firkas.
Prinsen foran i paraden til Firkas,
Dette feires altså hver år, med parade i havna, flaggheisning, og gudstjeneste. Politikere er tilstedet,og i år kom lederen for parlamentet(Vouli), Meimarakis. Det var mange møter ute i Halepa i Venizelos forenngens lokaler ved siden av hans hus.
Meimarakis på vei inn i Domkirken i Halidon i går,

fra dagens feiring på Firkas i havna, heisning av flagget,
Når du tenker over det, så har vel Norge og Kreta mye til felles. Vært under fremmede styrer i hundrevis av år, Kreta 400 år medVentianerne og Ottoman regime (Tyrkia)ca.220 år og siden fem år med tyskerne. Norge hundrevis av år under Sverige og Danmark og først uavhengig stat med egen konge i 1905. Senere fem år med tysk okkupasjon. Både Kreta og Norge har fjell,sjø, og sterke mennesker som lever på utsatte steder,og har lært å kjempe. Tar jeg feil? Jeg vet at jeg føler meg hjemme her fordi naturen ligner noe, og mennskene har kjempet for rett til frihet,og holder den høyt i hevd. Men her slutter likhetene, der Norge etter krigen var i fred,opplevde Hellas en tøff og blodi borgerkrig og militærjunta, men dette var egne fiender,ikke utenfra.
Men la oss la historien ligge.
Dagene er kortere her også, men ikke så mye som i Nord-Europa. Jeg tenker at det er synd å være inne, vi vet jo ikke hvor lenge det varer,vi er jo tross alt i desember alt!!!
kystvakten sitter klar ved innseilingen til havna,

en fremmed fugl,resten lokalt vakthold,

ikke en bølge,
havna sett fra fyret.

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter