Soudas historie.

Jeg skrev forrige gang at jeg skulle fortelle litt om Soudas historie. Jeg leter etter bilder, håper du liker de jeg har funnet. Det er ikke så mange som jeg hadde håpet.
Soudabukta på et gammelt Italiensk kart.

Vi begynner med tiden under venetianerne fra 1211-1669. Da de overtok etter byzantinerne, fant de Souda bukta hendig som beskyttelse og bygget som jeg nevnte en festning på den lille øya midt i bukta, og en oppe på høyden ved den oldtidsbyen Aptera ved innseilingen. Se siste innlegg om Souda. Disse lå tvers overfor hverandre,og du kunne altså ikke komme inn i bukta usett.
utsikten fra Aptera festningen ned til Itzedin og øya.

et annet kart,
Senere da tyrkerne overtok, bygget de en festning/fengsel rett under Aptera der det hadde ligget en festning før, som inntil nylig har vært brukt som militærfengsel.Det heter Itzedin. Du ser det så vidt fra veien når du kjører mot Souda, rett etter Kalives.
De bygget også det som idag er marinebasen, så den har alltid ligget der, og var en viktig del av Kretas motstand.
marinen i Souda,
Souda var senere en fattigslig fiskelandsby. Her fisket man på spesielt vis,og hadde sine fiskere. Folk fra Hania og landsbyene rundt kjøpte fisken sin her. Selv i dag er det en del fiskere i Souda, men ikke sånn som før.
garnfiske uten båt i den grunne delen av bukta,

Souda 

garnene trekkes opp,

stolte fiskere på båten,

fra Vlites,
Byen har hatt en mølle siden 1928 og i dag er det en stor og viktig bedrift som jeg skrev om sist. De kalte den Mili Kritis, Kretas mølle, og her ble og blir alt kornet som ankom fra fastlandet malt til forsjellige melsorter og sendt utover øya. Mølla var av tre de første årene, men i dag er den i sement. Det var jo også bra for stedet å få arbeidsplasser og en lokal bedrift.
maleri fra Souda med møllai tre før krigen,
Under det andre verdenskrigen i 1941,ble Souda en viktig brikke i kampen om Kreta. Her kom det båtlaster med allierte soldater fra New Zealand, Australia og Stor Brittania. Byen og havna ble bombet av tyskerne fra 12. mai, før den tyske invasjonen startet 20.mai da kampene foregikk. Mølla brant ned under bombingene, men ble bygget opp igjen i 1953. Tyskerne vant denne gangen og ble på Kreta til krigens slutt i 1944.
de allierte soldatene ankommer Souda,late dager før tyskerne ankommer,

bombingene,

bombingene sett ovenfra,
Senere utover 50,60 og 70 tallet forble byen liten og fattigslig, men så bygget den seg langsomt opp til det den er i dag.
kvinner og barn på 50 tallet,

stolte fiskere fra Souda i havna i Hania,
fra 50 tallet.
Mange eldre likte den selvsagt mye bedre før, uten all trafikken og maset.
Jeg tar deg med inn i vår families historie i Souda neste gang, spennende lesning, det lover jeg!!

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter