Translate

Translate

Translate

tirsdag 11. november 2014

Havnebyen Souda.

I dag tenkte jeg vi skulle kikke litt på Souda, du blir vel lei av å lese bare om Hania tenker jeg! Dagens bilder har jeg lastet ned fra nettet alle sammen.
Souda sett fra åsene bak.
kart over Souda,

sett fra festningen oppe på Aptera,


Souda er havnebyen til Hania. Her legger båtene til hver morgen klokka seks når de kommer fra Pireus som er Atens havneby. Og drar tilbake igjen klokka ni om kvelden. Det er Hanias eget fergeselskap ANEK lines som bruker havna mest. De har to båter som går frem og tilbake, og flere båter på Italia linjer fra Patras,pluss Pireus-Iraklio.
ferja ligger klar for avgang,
I de siste årene kommer det mange cruiseskip i uka også.
ett av de store cruiceskipene som legger til her ved mølla,
Du har kanskje kjørt gjennom, sett ferga ligge der og kjørt ut igjen. Souda er mer enn bare det.
Souda har gresk marinebase med boligområdet og sykehus for militære og andre uniformerte(som brannmenn og politi), min mann har ligget der flere ganger. På andre siden av bukta og lenger ned,ligger båtene til den amerikanske og NATO basen. Midt i bukta ligger en liten øy med en festning på, den har vært bruk som fetning siden ventianernes tid 1300 tallet,og som fengsel senere. I dag er det mulig å gå i land der noen dager i uka.
fra den amerikanske basen,

miltærskip i bukta,

den greske marinen i Souda,

øya sett fra fly,
Hele denne bukta ligger jo beskyttet fra vær og vind med hele halvøya Akrotiri med flyplassen og Stavros mm. på den ene siden , og åsene med fjellene bak på den andre siden. Her har folk vært bosatt og arbeidet med fiske og havnearbeid i alle år. Møllen har spilt en stor rolle for byens utvikling. I dag er den større enn før,og produserer utrolig mange slags melsorter. Vi kjøper alltid deres mel. ΜΥΛΟ ΚΡΗΤΗΣ, milo kritis heter melet. her produseres også brusen Σουδα  Souda. Litt ovenfor ligger det et industriområdet med mange små og store lokale bedrifter.
mølla ligger sentralt i byen,


Souda sett fra toppen av Hania,
Min svigermors familie er fra Souda,og min svigerfar flyttet dit som ung fra Sternes på Akrotiri for å jobbe på møllen. Der traff han Antonia som jobbet som kokke på kjøkkenet der. For oss har Souda alltid vært et sted med familie, middager, begravelser og karneval. Souda hadde i veldig mange år et stort karenval,og vi dro alltid dit. De siste årene var det stopp,men nå begynner de å arrangere det igjen.
karneval,
Byen er inndelt i nedre og øvre Souda, og har et veldig godt utbygget idretts liv. De har roing, kajakk og seilforening, tennis, håndball volley og selvsgt fotball. Byen har mange fine fiskerestauranter og greie kafeer.
en enkel liten gate,
Innerst i bukta ligger Vlites med elven Moronis og våtmarken rundt. Flott området med mye spennende fuglearter både vade og trekkfugler. Fin tursti her ,med benker og små broer. Vlites er også yndet område for bading med langgrunne strender og fine fisketavernaer.
fra våtmarken langs elva,

skoletur langs elva,

Vlites,

Her ligger også krigsgravplassen fra 2. verdenskrig ,med både australske, new zealandske og engelske soldatgraver. Hvert år i mai er det en seremoni her i forbindelse med feiringene av Kampen om Kreta.
Fra gravplassen,

med utsikt til Soudabukta.
Som du forstår, en spesiell og levende by, med mye historie. Jeg tenker å se litt på byens og vår families historie neste gang.