Translate

Translate

Translate

torsdag 16. oktober 2014

Mer fra Iraklio.

Vi blir et par dager til før vi kan reise hjem igjen. Byen viser seg fra sin beste side,med 29 grader og vindstille. Vi er opp på klinikken hver dag til kontroll,alt er bra. Legene sier det gikk bedre enn forventet,så vi smiler. Hun ser ikke noe på det øye foreløpig,men det retter seg etterhvert.
Fra kafeen på det historiske museet.
Jeg var på det historiske museet i går. Veldig bra, hele øyas historie over alle epoker. Mye Hania som naturlig er. Byen var jo som kjent hovedstad fram til 1971,da Iraklio overtok.
Dette er en stadig årsak til små og store uenigheter mellom Hania og Iraklio. En liten "krig" i alle sammenhenger. Hvor skal alle de spennende høyskoler ligge, øyas lagmannsrett, hvor ligger de beste strender, hvem er flinkest i fotball,sykling,svømming,tennis? Dette med lagmannsretten var en varm potet blandt advokater og politikere. Den hadde alltid ligget i Hania, men advokater ville at den skulle flyttes til Iraklio. Etter mange års kamp, tapte de og den ligger fremdeles i Hania. Men de har de beste studiene, medisin, kjemi, fysioterapi, høyskoler og mange,mange andre. Hania har det politekniske skolen og utdanner arkiteter ,ingeniører osv pluss høyskoler med IT.
 tennisbanene ligger langs bymuren,
Da mine jenter begynte å spille tennis,ble jeg overrasket over den utrolige konkurranse det var mellom trenerne fra de to byene. Når det gjaldt Rethimno ,Sitia, og Ierapetra som også deltok, fantes ikke denne fiendtligheten. Barna syntes de var like greie enten de var fra Rethimno eller Iraklio, men de ble dessverre også farget av dette: Vi er bedre enn dem!!!
Vi hadde utallige opphold på disse tennisbanene her langs muren, mens Tonia spilte og vant mye. Det var gøy for alle. Vi bodde på hotell sammen med de andre familiene,spiste ute om kvelden,og opplevde denne uutholdelige spenning hele dagen på banen.
fra muren,Hanioporta med deler av muren,
Bymuren er godt bevart og byporten som heter Hanioporta er helt inntakt. Muren var større og dermed er det større deler som er bevart,mens mye er revet med årene.
Men jeg kom til byen først i 1983 på gjennomreise fra Sitia hver gang vi skulle til og fra øya. Sitia hadde ingen flyplass da,og ingen båtforbindelse til Pireus.

Havna har fast rute til Pireus,Santorini og andre øyer, og mye cruiseskip i sommerhalvåret.
Egentlig synes jeg ikke byen har forandret seg så mye, litt oppussinger ble det da de skulle ha endel fotballkamper i OL 2004. Byen fikk et flott fotballstadion, Pankritio, og alle byens hoteller ble oppusset.
mange koselige torg innimellom,

flotte gamle hus,

mye folk til alle døgnets tider veldig mange studenter fra hele landet,

fra Frihetsplassen, Platia Elefterias.

Iraklio har et stort butikk strøk,

en av de mest populære handlegatene.
Dessuten fikk de frisket opp havna og strandpromenaden . Det blir bare finere og finere. Noen utgravninger er på gang, og det gjør byen mer spennende. Fra før har den de fine museene, det historiske, arkeologiske og naturhistoriske. Jeg elsker det arkeologiske hvor alle funnene på Knossos, Festos og overalt i fylket er utstilt. Besøk Knossos en gang i ditt liv hvis du kan og etterpå naturligvis det akreologiske museet, og ta en dag i denne byen. Som alle andre steder må man lete litt rundt, lese seg opp litt først og nyte hverdagslivet slik grekerne gjør, på kafe. Sitt å se på folk og kos deg.
Det arkeologiske museet,

mange funn ligger ute,langs muren.