Translate

Translate

Translate

fredag 4. april 2014

Årets første flyktningebåt.

Slik ankom de, ikke akkurat noe cruiseskip!
Hver vår kommer det båter til sørkysten av Kreta fulle med mennesker i nød. Dette er jo ikke bare et problem for Hellas, men også for Spania og Italia som dere stadig leser om i avisen og ser på tv.hit Kommer det hvert sommerhalvår mange båter.Ofte er de på vei til Italia, men på grunn av problemer ender de opp på Kreta uten å være planen eller drømmen. Jeg har selv vært med å ta imot og intervjue mange av disse i mine år med Amnesty.Det er jo ofte unge menn som kommer med håp og drømmer om å nå fram til Nord-Europa og slektninger de har der. Familiene har solgt land og annet og sendt et av familiemedlemmene ut i håp om en bedre framtid. Andre er flyktninger fra Afrika og Asia. Hvis de kan bevise at de flyktninger, ofte vanskelig siden de ikke har papirer, får de bli,og søke om asyl.De andre blir sendt rett hjem.Uansett er det tragisk. I Hellas finnes det ikke noe apparat til å ta imot dem, og de blir gående på gata i Aten. Bare ca.  0.25 % av dem for asyl etter år med venting. Vi har jo også den flotte loven Dublin II som sier at en flyktning som søker asyl i Europa kan sendes tilbake til det første landet han landet i ,i Europa, dvs. Italia,Spania eller Hellas.De fattigste landene i Europa. Norge har heldigvis sagt nei til å sende folk tilbake hit.
Årets første Norwegian.
Det første flyet med turister ankom i forrige uke, og vi ser dem rundt i byen,og hører tysk,norsk og svensk. men så kom altså også denne første båten, ikke et cruiseskip denne gangen, men en båt med flyktninger fra Syria og sannsynligvis noen fra Egypt. Det er 345 menn, kvinner og barn. De som er syriske kan bli, de andre blir sendt tilbake til Egypt.Båten sendte ut SOS, og ble plukket opp av den greske kystvakten. Som alltid kom de hit tørste ,sultne barbente og uten papir. De blir som oftest fratatt sko og pass av dem som sender dem over havet og tjener grovt på det.
Kvinner og barn blant dem.

Mange unge menn.
De er innkvartert av fylket, i en messehall vi har utenfor byen i Ajia. Her blir de matet, får sove og er omkranset av politi siden de kom ulovlig inn i landet. Min venn Elfteria er lege og deltar på fritida i Verdens Leger ,her i byen.

Frivillig samarbeid mellom Verdens Leger og Røde Kors.

Elfteria og andre leger.

Mat,og  medisiner ankommer. 
Noen må til sykehuset.
Vi har et veldig aktivt legekontor i Hania, som gir gratis legehjelp til alle som ikke er forsikret enten de er greske eller utlendinger, de reiser til Gana, hvor de har et sykehus de driver, og trår til når det trengs. De har en påskebasar snart til inntekt for arbeidet sitt, og lager påskelys.
Arbeidet er igang med påskelysene.
Bildene er Elefterias, og fra avisen Haniotika Nea.Flotte lys klare til salgs.
Røde Kors, Verdens Leger, og andre hjelper frivillig, og folk leverer klær, tepper og mat. byens dagligvare butikker leverer mat. Men utsiktene for dem er dårlige, vi har ingenting og tilby dem, dessverre.Hører at kvinner og barn blir flyttet til hotell i dag.
Hva slags framtid har hun?
Små utmattede barn ankommer.