Translate

Translate

Translate

lørdag 15. februar 2014

Hva så jeg på formiddagsturen med hundene?

Februar lørdag i havna.
Lørdag i dag og ingen undervisning, det er fint vær og vi tok runden rundt havna og opp Theotokopoulogata , opp på muren og tilbake til Splantzia.
Men først, det er ikke slutt med kampen om den Polytekniske skoles hus jeg skrev om i innlegget mitt fra lørdag 10.02.Det er stadig demonstasjoner, og huset har fått ett banner hvor det står: Bolig er en rettighet. Det er anarkistene som har tatt tak i denne saken og spiller på deres hang til å okkupere hus. men naboene snakker enda om hvor synd det var at de hev ut studenten.
Noen har hengt et svært banner på huset.
Det var en begravelse i kirken i dag.Heldigvis var det en 91. åring som døde, så han var heldig og fikk ett langt liv. Som vanlig her la den døde i åpen kiste helt til kisten ble fraktet ut i begravelsebilen som ventet utenfor. Alle får sjansen til å ta farvel med den døde i kirken før selve begravelsen på kirkegården.
Begravelsegudstjeneste i Agios Nikolaos kirken.

Kistelokket står ved begravlsesbilen.

Åpen kiste inne i kirken.
Satt en eldre mann med tippekupongen sin på souvlaki spisestedet vårt tvers overfor plassen. Her satt han og tok en pust og skrev tippekupongen sin, før han strevde seg videre.
Kanskje jeg vinner i dag?

En pause i runden i byen.

Vinter bilde av plassen vår
Nede i gata møtte det meg et rart og uvanlig syn. Soldater i uniformer, kvinner og menn. Hvem var de og hvilket land vet jeg ikke. Så ut som marinesoldater syns jeg da,noen forslag? Vi har jo stadig marineskip inne i Souda fra alle Natoland og de tar seg ofte turer i byen, men de var i full uniform og gikk i rekke og rad. Tror ikke de var greske.
Soldater i flokk midt i gata.
Noen bor i egne hus med basseng, noe leier sin inn og noen bor i båt. Det ligger noen overvintrende i havna som vanlig. Det er ikke lurt å seile rundt i middelhavet om vinteren, fordi det er så mye sterke vinder, så mange overvintrer i havnene og drar videre på vårparten. Det kommer faktisk ganske mange båter som er på helårsreiser hit hvert år. Vi hadde en norsk båt liggende i havna i flere år faktisk, det var en bergenser, ellers er det sjelden nordmenn som overvintrer.
Noen velger å reise og å bo i båter.

Litt å gjøre ombord.
Havna lå der i sola og trakk folk som vanlig. Det er en deilig følelse å sitte der med te eller kaffekoppen eller øl selvsagt, og se på fyret!
Populær kafe, Aroma.
Vi strenet rundt havna og rundet hjørnet ved Firkas, festningen tvers overfor fyret.
Her ser du Stavros som jeg skrev om på fredag, flott med den lille åskammen i bakgrunnen.
Vannpolospillere på tur i havna.

Svømmebassengene er i nasjonal klasse for å holde svømme og polo turningerer.

Det kom en gjeng med kvinnelige polospillere som er i byen og spiller kamper i helgen.Vi har mange vannpolokamper i den åpne svømmehallen vår. Vannpolo og svømming er kjempepopulært her i landet og Hania har mange talenter og det er alle veldig stolte over. Vi har jo en fin svømmehall med mye aktivitet på alle plan, også for utviklingshemmede og seiling fra samme kompleks.
Her ligger pipene fra olivensåpe fabrikken og de nye skolene.
Du ser restene av olivensåpe fabrikken, og de nye skolene litt før svømmebassenget.
Du har kanskje lagt merke til den skulpturen som møter deg når du parkerer eller kommer til havna fra baksiden. Det er en hånd som stikker opp og et skip som synker. Dette er et minnesmerke fra en forferdelig ulykke fra 8. desember 1966 , da en ferje Heraklion gikk på et skjær og 241 døde. Siden den gang har det ikke vært lov å kjøre når det er over 8 Beaufort som man måler vinden i her i landet. Og ingen store ulykker heller.Det var en utrolig tragedie for Kreta.
Minnesmerket fra Heraklion båten som sank i 1966.

Fint å gå langs vannet eller sitte på en benk å se på sjøen.

Parkeringsplassen heter Talos.
Det er bygget en liten paviljong ved sjøkanten.

Sett fra baksiden.
Vi tuslet opp mot Theotokopoulou gata , forbi det fine lille Bysantinske museet med en samling fra denne perioden fra diverse kirker og hus i fylket.Ta en tur innom, fint samling.
Vi gikk opp på muren, langs stien her, ned i Halidon og hjem.
Den Bysantinske samling.

Theotokopoulougata.
En deilig tur for alle tre.I morgen skal jeg på tur med EOS, fjellklubben fra Omalos til Agia Irini og opp igjen. Vi snakkes etter det!(Blir nok noen fine bilder tenker jeg!)