Samaria ravinen.

Ksiloskala, her starter Samariaravinen.
Nasonalparken begynner her .

Her oppe på Omalos som jeg skrev om igår, begynner Samaria ravinen.Du har vel hørt om Samaria ravinen eller kløften som man også sier? Europas nest lengste ravine sies det, 18 kilometer lang. Hvis du tenker på å ta den, så kikk litt på prisene, for de skandinaviske reiseselskapene tar veldig mye penger for denne turen. Du må selv betale inngangespengene og båten og guiden ser du ikke noe til før ved båten. Du får bussturen i prisen. Hvis du tar lokalbuss er det halve prisen og du kan ta bussen tilbake dagen etter hvis du vil. Det finnes også lokale turer. Jeg nevner dette fordi du kan få mer utbytte av det på denne måten, og ikke betale så høyr priser,men heller støtte lokale tiltak som bussen! Dette er jo en rundtur med bussturen opp til Omalos, båttur enten til Sfakia eller Sougia, og ny flott busstur hjem!! Heldagstur men med utrolig natur og flott fottur.Det er vann i hele Samaria, så ta bare med en liten flaske vann fra starten av ravinen og fyll opp underveis, herlig vann.Sandwich og snacks  kan du også kjøpe fra Ksiloskala. Alle starter tidlig for å nå siste båten, men noen foretrekker å kjøre til Omalos og gå opp igjen! Andre går ett lite stykke bare, og andre går fra Agia Roumeli til Samaria landsbyen og tilbake. Alt ettersom du orker eller gidder!!

Utrolig flott natur men mye nedstigning fra 1000 meter til havet.

 Ravinen er åpen fra mai til oktober og har inngangspenger, vakter i hele ravinen, mulldyr til å frakte ut skadede og lege og brannmenn på vakt døgnet rundt.Min mann var her fire måneder som brannmann en sommer. Da gikk jeg og Tonia ravinen sammen med ham en dag.Huff, han måtte stoppe å snakke med alle vaktene nedover å ta en kaffe eller tsikoudia(raki), Tonia og jeg ble lei og gikk i forveien. Vi ventet lenger nede, da han endelig kom ville han sitte på mulldyr, men det ble han sjøsyk av!! Vi er enige om at vi går hver for oss sånne turer.Jeg liker å gå fort ,det gjorde Jorgos også da han var 20 år og løp den på tre timer!! Vel framme i Agia Roumeli overnattet vi, og han hadde bare støvler og brannmannsuniform med, så han ble på rommet. Neste dag var han døden nær, men vi fikk han på båten!!Han går aldri til hverdags.  Vi lo jo litt av det etterpå da, iallafall Tonia og jeg!!!
Portes det smaleste punktet.
Dette er en nasjonalpark og har strenge regler. Overnatning er forbudt og alle må ut om ettermiddagen. Det går en elv som er full av smeltevann fra all snøen om våren og regnvann. Det har dessverre vært dødulykker pga plutselig regn ,så derfor åpner Samaria bare når det er trygge forhold, og holder stengt på dager med utrygge forhold.
Hvorfor er den så populær? Hvis du går den i juli/august går du i kø hele veien.Tusenvis ankommer Ksiloskala i busser hver morgen hele sommeren igjennom, og dukker opp om ettermiddagen i Agia Roumeli for å ta båten hjem.Jeg tror det er fordi alle selskaper selger den, dessuten er den veldig kjent i Hellas, og grekere som kommer til Hania på ferie vil gjerne gå den. Et vanlig spørsmål: Har du gått ravinen? Dette er jo dessuten en nasjonalpark, og har en beskyttet rase med fjellgeiter Kri-kri som de heter finnes bare i dette området av Kreta.
Tamme Kri-kri.
Hvis du spør meg så er det flere flotte raviner å gå som passer for alle, er vakre, lette eller vanskelige ,men kortere enn denne. De er bare ikke så kjente eller fulle av folk, kommer tilbake til det i et annet innlegg, men bare i området er det iallefall fem raviner som man kan gå.
Alle disse som kommer til Omalos for å gå ravinen er de klare, har de fått riktig informasjon? Jeg er ikke helt sikker , for jeg har sett utrolig påkledning og vesker. Fottøyet er det viktigste her, har du ikke riktig sko eller la oss si sålen,starter du med en ulempe.Noen går i badesko,noen g
år i tynne tennissko eller enkle joggeesko får du problemer med føttene underveis er det jo ett stort problem og sinker deg, hvis skoene holder i det hele tatt. Veldig viktig at du har glede av turen,og at du ikke ødlegger skoene underveis.Har du skulderveske med deg, blir du gal av vesken før du er halvveis. Dessuten har jeg sett folk som tydeligvis ikke var i form til dette, eller hadde helse til det. Derfor er mulldyrene i stadig fart opp og ned med de som ikke klarer å gå hele veien. Det er ingen fest å sitte på dem da, du kan ble sjøsyk så mye vugger det!!(Før du skal på båten)Kjenner flere som har prøvd. så tror du ikke du er i form, så finn en annen tur!
Fin vei å gå på.
Problemet i denne ravinen er ikke vanskelighetesgraden, det er fin sti, lett å gå, men du går hele dagen på småsten, og må se deg godt for hvor du setter foten, dessuten er det nedover hele første halvdelen ,noe som er slitsomt for knærne. Det gjør at de fleste ikke kommer ut av senga dagen etter, eller klarer å gå i det hele tatt, siden du bruker muskler du ikke bruker til hverdags. Du må jo fullføre, det er ingen sidevei ut,og du må rekke siste båten hvis du ikke vil overnatte. Noen går den på tre timer, noen på sju, men fem timer er det vanlige. Hva er vitsen i å løpe igjennom ravinen og ikke ha sett noe av den storslagne naturen? Det er bedre å stoppe opp for å se på naturen innimellom, en helt unik opplevelse.
Jeg sier det til alle jeg går den sammen med,at de  kommer til å ha problemer med å komme ut av senga dagen etter, alle ler av meg, men jeg får alltid rett! Noe annet er å gå på asfalt eller på stier i skogen, noe annet er å gå på denne stenete stien i nedoverbakke så mange timer, det tar på.
Fra Samaria landsbyen.
I midten av ravinen er det en øde landsby Samaria som er ett fint sted å stoppe opp.Her er det en enkel førstehjelp og noen tamme Kri-kri geiter. Dette var en levende landsby til en flom tok med seg hus, folk og buskap på 50tallet.En landsby helt nederst hvor elva kommer ut ble også rammet og befolkningen flyttet til ett tryggere sted i nærheten av Hania. Hele landsbyer ble altså flyttet et helt annet sted , og husene ble stående tomme. Etterat det ble nasjonalpark og populært er det jo veldig flott med denne bebyggelsen her. Den første helgen i mai arrangerer fjellklubben EOS Hania en overnatningstur til Samaria. Det er tiltatt å overnatte bare denne ene gangen fordi EOS er ansvarlig for stien og merkingen. Da kommer det unge og gamle med telt, soveposer, mat og drikke og masse godt humør. Søndag morgen er det gudstjeneste i den lille kirken. Dessuten arrangerer de ett Samaria Run ,kjempetøff løping ned og oppover i Samaria, bare for tøffinger det da!!

Utløpet av elva ved det Libiske hav.

Når du endelig utpå dagen tror du er framme, ser du utgangen med kafe og kaldt øl, så er det flere kilometer igjen langs en kjedelig kjerre vei i sola, men hold ut, du ser det Libiske hav der framme, og så dukker Agia Roumeli opp. her kan du spise, bade, anbefales for sjøen er utrolig ren og forfriskende på slutten av den lange turen. Ta med badetøy og andre lettere sko til å bytte til båtturen er mitt råd.
Bra med et bad tilslutt.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Nytt uvær.

Maleme

Siste nytt