Splantzia 1821 plassen

Mandag igjen,så er vi igang med en ny uke. Her er det litt overskyet men vindstille.Jeg tok hundene med på en fin tur i Koum Kapi, de liker seg der, og utsikten er bare så flott synes jeg.Det var endel badende i dag også.Fikk jo lyst på et bad jeg og da så vi gikk hjem, jeg skiftet til badetøy, og gikk til badetrappen. Ikke en bølge, litt overskyet og ingen andre der i dag.Noe av det jeg elsker ved å bade her, er å se opp på de fantastiske Hvite Fjellene Ta Levka Ori som de heter på gresk. Har vært mye å gått der oppe på toppene før knærne ble dårlige. Går dårlig å gå nedover lenge, men svømming er topp!
I dag tenkte jeg å ta deg med på den runden som vi gikk med Sifis på lørdag.Plassen heter 1821, men det er det ingen som sier til hverdags. Vi snakker bare om platia Splantzia, platia betyr plass. Skal vi kanskje begynne med litt historie? Her var det altså katolske kirker fra 1200tallet til 1645 da tyrkerne overtok øya.Det var også et lite kloster her også, så hele plassen var innebygget. Kirken ut mot Daskalogiannis gata heter Agios Rokkos, og er pusset opp , men stengt for det meste.
Agios Rokkos 
Den blir brukt til utstillinger somså mange andre av disse verneverdige gamle byggene.Senere ble dette tyrkernes hoved plass, og her hadde de en tyrkisk paviljong som dessverre ble revet, den stod foran platantreet. I dag er dette treet kjempesvært, det er jo eldgammelt, men det tok ikke så mye plass den gangen. Her ble de prestene som motstod seg det tyrkiske herreveldes forbud mot kristendom og kirker hengt. Det er en minneplate under platantreet, og plassen har fått navnet sitt etter opprøret i 1821.
Minneplaten under treet, tavenaen bak.
Platantreet med Platanos tavernaen og Agios Rokkos.
De gjorde om kirken til moske som før nevnt, og bygget på en minaret.Hvis du går tilbake til bloggen min fra 23.otokber Nabolaget vårt, kan du lese om dette. Midt på plassen er det en nedgang til noe som var ett underjordisk tyrkisk bad. Det var en naturlig kilde her.Dessverre er det stengt, det ble så mye overnatting og søppel der. Det gikk under hele plassen, og er du heldig og ser ned åpen , så stikk ned å se!!
Nedgangen til det tyrkiske bad.

Siden Splantzia var en tyrkisk bydel, var det mest tyrkere som oppholdt seg her på plassen, og bare menn naturligvis. Kvinnene holdt seg hjemme i de trange husene i de trange smugene. Etter 1920 , ble den "gjennerobret" av  byens greske befolkning,og har alltid vært en plass med kafenioner og tavernaer. I dag har vi en ung herrefrisør på venstre hjørne. han klipper og barberer for en billig penge.Når han ikke har noe å gjøre sitter han utenfor og følger med som vanlig er her.
Herrefrisøren og Bourbous med tavligutta.

Her er det bra å sitte!
La oss  kikke inn hos Bourbous, altså Splantzias eneste skikkelige kafenion, dvs en kafe hvor menn sitter og spiller tavli eller kort, men uten penger innvolvert. Jorgos sitter her å spiller daglig, han har vokst opp her ved denne plassen og de fleste kjenner ham fra den gang så de kaller ham Jorgakis "Lillejorgos". Han taper litt og vinner litt. Det er her Sifis vår gamle nabo sitter for det meste. Damene i nabolaget lager mat som serveres her, kjøkkenet er lite og det pleier å være fullt hele tiden i sommersesongen. De spisende sitter ute under treet, og de spillende langs vinduene på utsiden eller inne ettersom. Her kan du få god enkel hverdags kost. Så har vi den populære kafeen Klidi, det betyr nøkkel, her er det stengt om dagen, de tjente vel nok i sommer og reiser litt på høst og vinter. Denne kafeen har eksistert i tre,fire år og har høyt støynivå. Vi som bor rundt her er ikke fan for å si det sånn!! Her sitter døtrene mine mye når de er hjemme, det er samlingplass.
Utenfor Glimidakis med Familia ved siden av.

Et fint sted å sitte med en kopp kaffe. Glimidakis kafe.
Så har vi et nyåpnet  spisested Familia, Glimidakis bakeriet med kafe, billig bra og koselig. Kjempegodt brød og kaker, og take away kaffen er visst topp.Alle som er innom her kommer balanserende med en plastkopp fra Glimidakis. Vi har et bra suvlaki sted, Kostas på andre siden av gata. Her spiste selv min svigmor som aldri var fornøyd med noe hun ikke hadde laget selv!! Rett overfor ligger den erverdige Platanos.Her er det mye folk som spiser hele året.Her sitter du alstå under platantreet derav navnet Platanos som treet heter på gresk.Hvis du lurer på hvorfor det heter Platanias , eller andre lignende navn, det er platantrær der!!!! Platanos ligger vegg ivegg med Agios Rokkos. Bak Platanos har vi ett "suppekjøkken "for trengende. Du kan også få tannlege hjelp gratis der.Dette er en frivillig lokal organisasjon som har drevet på i årevis. De hjelper utrolig mange med et måltid mat om dagen. Det blir dessverre bare fler og fler som trenger mat!! Byen supermarked sponser, og mange leverer alt som blir tilovers fra brylluper ol.Her på denne siden vokste Jorgos opp med mor, far og søster Katerina. Deilig sted å være barn på 60tallet ,løpe rundt på plassen og leke. det var veldig få biler i Hania på den tiden!!
Inngangen til Agios Nikolaos i dag.
Kirken før den fikk sitt ortodokse kirketårn. 
 Da er vi tilbake ved kirken.
Nå får jeg skynde meg hjem å sette over linsene.
Linser,fakes:  En pose linser, eller en halv etter behov,Først koker du opp linser i vann, og tømmer ut vannet, dette gjøres to ganger, så  tilsettes finhakket løk ,olivenolje, et hvitløksfedd og laubærblad, vann, tomtpure, salt og pepper etter smak. Greske husmødre putter ofte et tørket appelsin skall i ,som tas opp sammen med laubærbladet. Kokes til linsene er møre ca.30-40 minutter alt av hengig av strørrelsen på linsene!! Spises med brød og feta!!Kali oreksi!
Dagens rett. Fakes , må spises hver uke!! 
Vannet tømmes ut så man ikke skal få så mye luft i magen hetes det,alle gjør det!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene før norgestur

Hjemme igjen

Rapport fra helgen

Septembertur til Falasarna

Småprat

Første uken i oktober

Nyheter

Dødsulykke i Samaria ravinen.

Gode råd for en bedre ferie på Kreta.

Neidagen 28.oktober