Nea Hora

Strålende dag for seiling. Dette er rett utenfor Nea Hora øya heter Lazareta.
I dag våknet vi opp til en deilig søndag, så jeg tenkte at det var en fin anledning til å ta med hundene til Nea Hora. Vi satte avgårde gjennom havna , fra Santrivani torget med fontenen , og rundt Firkas.
Santrivani inngangen til havna.

Butikken til min venninne Irini hun hadde noen japanske turister i dag.

Søndagstur i havna utenfor Marinemuseet.
Havna var full av søndags spaserende familier og cruiseskipturister.Jeg vet ikke om det er årets siste båt, men er nok en av de siste.
Stranda i Nea Hora.

Hundene liker denne turen for de kan gå fritt rundt her langs sjøkanten fram til stranda i Nea Hora.Først går vi gjennom den lille fiskehavna hvor småfiskerne sitter og reparerer garnene og drikker kaffen sin i selskap med de andre fikerne. De har en del gjess som de mater og passer godt på.
Fiskehavna.

Gjessene får mat.

Fiskerne sitter å reparerer garn.
Stranda var nesten tom i dag, noen vinterbadere, de har sitt eget hjørne og sine rutiner, og ellers folk spredd utover. Solstolene og parasollene er borte. Vi slo oss til nedefor Hotell Christina, her var det tomt og passe med bølger. Deilig å svømme, og nyte litt novembersol.Tommy badet ikke i dag, han kjenner det i bena når det er kaldt i vannet, og holder seg på land.Hotellet har stengt og pakket inn alt kan ødelegges av vann.
Livreddervikar, tror du han passer på kona?


Hotell Christina har stengt og pakket sammen. Det er en leilighetsblokk du ser til høyre.

Nea Hora betyr den nye byen, og det var her de slo seg ned alle de nye flyktningene som kom fra Lille Asia i 1922, etter befolkningsskiftet. Utenfor restene av bymuren og den gamle byen.Og etter at såpefabrikken ABEA startet opp her ble denne bydelen fylt med fattige arbeidere. ABEA holdt det gående her i Nea Hora til langt ut på 90tallet, før den ble flyttet ut av byen. Det var en forferdelig stank hele vinteren da olivenoljesåpe lukt la seg over hele byen fra de høye pipene. Heldivis slapp vi dette, og området ble brukt til ny ungdomsskole. ABEA, avea uttales det, lager kjempefine olivensåper som de selger billig i alle butikker og i markedshallen. Prøv en av dem, de er helt utrolig bra!!
I dag er Nea Hora i utvikling, det bygges stadig nye boligblokker og det er stor interesse for å bo her.Det er nær byen og med stranda, de flotte fiskerestaurantene, og har bra skoler.
ABEA slik den engang var.
Det er også et fint sted å feriere. Hotellene ligger side om side med boliger, turister er ikke i overtall på gata, stranda eller tavernaene.
En fisketaverna med blokker i bakgrunnen.
 Og det er flotte turforhold hvis du liker det. Du kan gå utover langs strendene ut til Krisi Akti , Agious Apostolous og Kalamaki. 
Tur på stranda.
Vi tuslet gjennom Nea Hora hjem denne bydelen har sin sjarm med lave hus med gårder og nye blokker rett overfor hverandre. Mange foretrekker de små husene  og jeg kjenner et eldre ektepar som hadde bodd ett lite hus med fin gård i alle år.Datteren kjøpte en ny leilighet i en av blokkene og inviterte foreldrene til å bo der. De holdt ikke ut der, uten gården med potteplantene og naboene? Huff, huff de hatet det og flyttet hjem igjen. Der bor de ennå, fattigslig men rent og kjempekoselig!!!
En trang gate i Nea Hora.

Noen hus har også fine gårder , dette er forresten tilsalgs.

Konstandinos og Eleni kirken i Nea Hora en av byens fineste.

Vel hjemme laget jeg pastitsio en deilig pastarett ,venter besøk og da passer det med pastitsio. Men her skal jeg gi deg oppskriften på fasolada. Det er bønnestuing og nasjonalrett. Du bruker enten tørkede bønner, ferske eller frosne. Jeg lager dem på noen bønner som blir kalt barbounofasolia , men man kan bruke hvite bønner. Hvis bønnene er tørkede skal de ligge i vann over natten. En oppskåret løk , en pose bønner, en halv hvis dere er to,tre, olje, vann og tomatpure. Først freses løken deretter slipper man bønnene oppi  tisett så mye vann at bønnene blir dekket og noen skjeer med tomatpure.Bønnene kokes til de er møre i ca 45 minutter litt avhengig av bønnene. Nytes med brød og feta selvsagt!!!Kali oreksi.
Fasolada.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene før norgestur

Hjemme igjen

Rapport fra helgen

Septembertur til Falasarna

Småprat

Første uken i oktober

Nyheter

Dødsulykke i Samaria ravinen.

Gode råd for en bedre ferie på Kreta.

Neidagen 28.oktober