Nyheter

Pierra Creta

 I dag blåser det veldig og det regner en del, kjedelig dag, men en god grunn til å sitte inne og kose seg litt. Jeg har jo fire katter her som holder meg varm når jeg sitter i lenestolen min, lider ingen nød.

Så dette er dagen for å oppdatere dere på litt lokale nyheter. For det første går smittetallene ned i landet og på øya og folk føler seg litt mer avslappet. men vi bruker munnbind og må vise koronapass overalt, så glemme smitten kan vi ikke. 

Jeg føler at jeg må fortelle om en italiensk ferge som begynte å brenne. Den gikk mellom Italia og Patras. Fergen heter Euroferry Olympia og brannen startet rett utenfor Korfu. 12 personer var savnet, men nå finner de døde lastebilsjåfører en etter en i garasjen. En tragedie som vi følger på nyhetene. Mange sjåfører tar jo ferger mellom Hellas og Italia og øyene og Pireus hver dag. Disse båtene holder jo handelen i gang og er like viktige sommer som vinter. Årsaken til brannen undersøkes av brannvesenet i Hellas og Italia.


Til gladere nyheter: Skirennet Pierra Creta, Europas sørligste skirenn, går av stabelen neste helg i oppe i Anoiga. Det er femte gang skirennet blir holdt og i år er det massevis med snø. Det hele startet i 2014 da noen gale grekere tenkte at det var en god ide. De to første årene ble det holdt hvert år, så annet hvert, men rennet i 2021 ble naturligvis avlyst. I forbindelse med rennet , er det barneskirenn siste dagen, og det er skiskole for barna i området hver vinter. Det samme gjelder for Hania. Det er skiskole for både barn, ungdommer og voksne oppe ved Kallergihytta på Omalos hver vinter.

 Det er jo et helt spesielt arrangement med deltagere fra mange land og hele Hellas. Det er offpiste, randonee skirenn og de fleste er med for gøy. Jeg liker tanken på breddeidrett, og at det å bevege seg ute ikke nødvendigvis betyr så ekstremt mye trening og høye krav. Morten og sønnen Kristoffer var med sist gang og her er innlegget fra det rennet: https://audoymyr.blogspot.com/2019/03/pierracreta-2019.html

De har sammenkomster i Anogia hvor de bor, og får utdelt raki i stedet for vann underveis og når de kommer til mål. Der får de også kretabananer og lokalt øl. Musikk og høy stemning om kveldene, god mat og hyggelige folk som treffes og nyter vinter på Kreta. Det er avhengig av snømengden hvor rennet blir lagt og deltagerne blir fraktet dit i busser og jeeper. Det viktige er å delta, ikke å vinne for de aller fleste. Snøen er kritthvit der oppe ved Psiloritis og folkene der veldig gjestfrie og de elsker dette arrangementet som bringer folk og glede høyt der oppe. Jeg kommer tilbake med bilder fra rennet når årets renn er over. Jeg ser at det er noen nordmenn påmeldt i år.

 Videoen er fra 2019:




Kristoffer med snowboard,

Morten til venstre,



Når vi er inne på breddeidrett, så er det klart for Kreta Maraton her i byen 8. mai. Det er bare å melde seg på til enten 2.5 km, 5, 10 eller maraton. På 2.5 og 5 kan man gå fort mens 10km er for de som løper. Skoleelever, grupper, idrettsforeninger og foreldre med barn deltar. Alle kan delta så lenge de kan komme seg rundt løypa som er i sentrum. Starten er ved stadion og den er i puljer for å ikke ha for mange på startlinjen samtidig med smittefaren i tankene. Her er hjemmesidene: https://crete-marathon.gr/en/race/crete-marathon-2022/marathon/ 

Det er flere nordmenn som deltar hvert år. Selv har jeg meldt med på til 5 km, bare for gøy. Jeg er en type som liker å gå i naturen eller tur i byen, men ikke konkurranser. Dette er helt nytt for meg å kunne delta bare for min egen glede, uten å konkurrere, aldri for sent å starte med noe.












Flere løp er på trappene, et helt nytt løp i Perivolia-området her i byen den 13. mars. Her er det både 1 km ( for barneskoleelever), 5 og 10 km. Hunder er velkomne og man kan gå eller løpe 5 kilometeren. Påmelding innen 8. mars her:https://atpro.gr/perivolia2022/?fbclid=IwAR2c4xgRitwPHKeFn8XPMhLsHxiIyLkxgJn49WiTG1LOZWsh6pI_TX7hNXs

Tsiknopempti Τσικνοπέπμτη  i dag, men dårlig vær, så det er lite grilling ute i byen. De siste dagene før den 40 dager lange fasten som starter på tirsdag. I dag skal man tradisjonelt spise kjøtt, og det skal lukte brent eller grillet kjøtt. Vi snakkes. 

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Siste dagene før norgestur

Hjemme igjen

Rapport fra helgen

Septembertur til Falasarna

Småprat

Første uken i oktober

Nyheter

Dødsulykke i Samaria ravinen.

Gode råd for en bedre ferie på Kreta.

Neidagen 28.oktober