Ny oppdatering

Våren er her,
Heldigvis går det bra i Hellas må man si, etter forholdene. Det er i denne stund meldt om 53 døde og 1415 kjente smittetilfeller, 530 er innlagt og 52 friskmeldte. Når man ser på tall fra andre land i verden, så tror vi at de strenge reglene har hjulpet. Men 53 døde, er 53 for mye. På Kreta har vi ett dødsfall, en tysk professor som gjesteforeleste på Universitetsykehuset i Iraklio. Han var bare 42 år gammel, og døde etter få dager. Han kjæreste i Tyskland er også testet positiv, men ingen av studentene eller andre ansatte er smittet. Det er få tilfeller på Kreta av testede som har testet positiv til viruset, tallene ligger på rundt 13, det betyr ikke at ikke flere har viruset, men de er symtomfrie og er ikke testet. Vi har vårt første tilfelle på denne kanten av øya, når vi ikke regner med den marokkanske soldaten som hadde vært på øvelse her og meldte fra etter at han kom hjem om at han hadde testet positiv. Dette nye tilfelle oppholder seg i Kissamos og kommer fra Aten. Han bor i sommerhuset sitt, har milde symptomer, og er i karantene. En pasient fra Lassithi er utskrevet som frisk og det er godt med gode nyheter. Jeg leser forøvrig at Apokoronas er bekymret for utviklingen siden de har 3.500 utlendinger som eier hus i området. Mange kom fra England før det ble strengere, og de følger visst ikke reglene om å være i karantene, eller portforbudet. I Sfakia sier de at turister ankommer uten å være klar over restriksjonene, de finner ingenting åpent og forstår ikke hva som skjer! Selv så jeg et par som hadde store sekker og lå på moloen en morgen. Havnepolitiet kom å snakket med dem. Ikke lett hvis du reiser rundt i Europa med en sekk i disse tider! Bare ett hotell åpent og ikke lov å være utendørs eller bade!
Det blir gjort en del nødvendige arbeid på gater og i parker om dagen siden det er en bra mulighet nå som det er folketomt.
nye husker i parken,

nye fortau ved Kriti Hotel,
Den første økonomiske støtten på 800 euro til permitterte er kommet, og mat deles ut av kommunen til trengende familier.
matvareutdeling i Hania
Denne rare våren har folk blitt enda flinkere til å støtte hverandre og stortingsmedlemmer fra forskjellige politiske partier gir deler av lønna for april og mai til en egen konto til støtte av sykehusene i landet. Her i byen har sykehuset fått halve lønna fra tidligere helseminister fra SYRIZA. Det kommer godt med. Et universitet har laget og gitt 200 beskyttelses masker til Kreta, og de skal fordeles mellom sykehusene her.
En lokal musiker Antonis Martsakis har laget en ny sang om denne våren. Han synger den på You Tube med andre musikere og sangere fra Kreta, hver og en hjemme hos seg selv. De synger om denne våren hvor ingen unge jenter plukker blomster, ingen besøker hverandre, hvor de gamle ikke spiser med de unge, hvor det er brylluper uten gjester og kirker uten folk. En vakker og litt trist sang om at vi alle må holde oss hjemme og holde ut! Den er laget for å støtte folket her på øya. Det er vanskelig for det greske folket å ikke være sammen, ikke gå ut å treffe andre, besøke hverandre og ta en kaffe sammen.
Det ligger en ferge med over 300 sjømenn ombord av mange nasjonaliteter utenfor Pireus, på grunn av smittede personer ombord, er ingen tillatt å forlate båten. I øyeblikket er 120 smittede, men ingen alvorlig. Dette er jo et problem slik som cruiseskipene med smittede ombord som ligger rundt omkring i verden utenfor havnene. Her er en passasjer innlagt i Iraklio, men jeg har ikke sett at hun er blitt verre, håper hun blir frisk snart!
Vi har fått beskjed om at reglene for portforbudet blir strengere eller klarere. Høyst sannsynlig blir bare sms regnet som gyldig måte å be om lov til å bevege seg utendørs, og sannsynligvis blir det tidsbegrenset. Det blir begrensninger på hvor mange som kan oppholde seg i en buss, minibuss og bil helt fram til slutten av mai  foreløpig. Bare halvparten av setene skal være opptatt.
Dessuten blir det forbudt å bade fra strendene i hele landet, hele april i første omgang, for at ikke folk skal stime til strendene når været blir bedre. Vi snakker jo spesielt om Aten, der er det få strender og mye folk, men reglene gjelder for hele landet.
Her er det allerede forbudt å bruke strendene fra i går.
Det blir bot på 150 euro. Været er i øyeblikket i så bra, det er sur vind, overskyet og regn og lave temperaturer er meldt utover.
ganske surt i dag,

Vi klager ikke på noe her hos oss. Vi lever i harmoni med kattene og hunden vår, beveger oss bare ute i forbindelse med tur med Jack og handling. Vi bor i et bra hus, har en gård full av grønt og blomster og bor i et hyggelig nabolag. Jeg underviser på Skype som vanlig og synes ikke jeg kan klage på noe. Savner Maleme, det å bade og det å treffe venner jeg som alle andre i verden i dag. Bilder fra Spalntzia og muren i de siste dagene.Våren er her og det blomstrer rundt oss, både oppe på muren her, på sitrustrærne og i gården vår.

Vi ser framover og håper det beste for alle.
Ikke ha noen forhåpninger om at dere kan komme hit og feriere som dere pleier på veldig lenge, det er stille og veldig strengt her nå. Hold dere hjemme så lenge, det går over!!!!
Kreta blir liggende her og alle vil være like gjestfrie og smilende som de pleier! Vi er positive her og venter på bedre tider som alle andre! Vi lever jo her på denne vakre øya og vet at vi er heldige.

Kommentarer

 1. Tusen takk for en fin oppdatering fra Kreta og Hellas. Vil ikke si flott, for det er jo trist det som skjer rundt i verden. Positivt at det fortsatt er få alvorlig syke eller døde, men det må tære noe vanvittig på et allerede hardt prøvet folk. Mange hadde vel håpet på kjærkomne inntekter i sommer, men det kan man nok se langt etter.

  SvarSlett
  Svar
  1. I øyeblikket er alt usikkert og ingen vet hvordan sommeren blir. Første prioritet er å ikke smitte eller bli smittet.

   Slett
 2. Takk for fin oppdatering fra Kreta. Det er klart at vi her i Norge lurer på hvordan det går hos dere og om dere er friske. Her heime er det rare dager med permitteringer helt eller delvis. Universiteter, skoler og barnehager er stengt og helsepersonell jobber på spreng på sykehus og sykehjem. Det er bare 1 smittet i vårt område og det er heller ikke mange i de nærmeste kommunene men restriksjonene fra myndighetene er mange og strenge. Vi håper og tror at dette ikke blir å vare så veldig lenge, men noen sier at det blir restriksjoner til over sommeren. Vi må bare vente og se. Ønsker alt godt til deg og dine og til alle på Kreta og Hellas for øvrig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, ja vi må alle ha tålmodighet og følge restriksjonene.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983