Tanker om å feriere

Sitia på Øst-Kreta,
Jeg ser at mange liker å kommentere og å kritisere andre for hvordan de velger å feriere. Selv mener jeg at alle har rett til å velge ferietype og feriebolig uten at andre skal blande seg. Personlig har jeg reist verden rundt, Asia, Afrika, Europa, i Hellas og i Norge selvfølgelig. Kina, Hong-Kong, Kenya, Tyrkia, Sveits, Holland, Østerrike, og andre europeiske land. Uten noe særlig mange penger, har jeg reist med tog, fly, buss, bil og båt. Med sekk på ryggen eller med fin koffert. Jeg har bodd på ungdomsherberge, hostel, privat, Bed and Breakfast ( England på 60 tallet), rom til leie, i telt og på hotell.
Jeg kan forstå en som har dårlig økonomi, men vil på ferie. Jeg elsker camping og jeg elsker å leie enkelt hos lokalbefolkningen. Jeg har bodd i stråhytte hos Masaiene i Kenya også jeg!
Dyre hotell med svømmebasseng har jeg aldri hatt råd til, men heller ikke ønsket.
I dag ser jeg at vi så lett kritisere dem med dårlig råd som velger All Inclusive eller reiser på charterferie. Vi vet best hva som er "riktig" og hva som er "galt". Det er galt å feriere på All Inclusive hotell, det er galt å leie hus/leilighet gjennom Airbnb eller noe .com.
Det er et nytt ord i Norge som heter flyskam. Man skal ikke fly så mye og helst ha dårlig samvittighet hvis man flyr hører jeg. Ok, veldig rike mennesker som flyr uforholdsmessig ofte og politikere som reiser verden rundt burde nok føle skam over å forurense, men ikke alle bor sånn til at de kan få seg en etterlengtet ferie uten å fly. En ting er å tenke seg om før vi gjør noe som kan skade planeten vår, en annen ting er å få dårlig samvittighet fordi en flyr en gang i mellom. Sånn tenker nå jeg da.
Hør her hva jeg tenker: For lokalbefolkningen er All Inclusive ødeleggende, men for noen er det eneste måten de kan komme seg på ferie med alle barna sine, og ikke sprenge budsjettet eller gå bankerott på ferie. Jeg mener også at det er en vederstyggelighet for lokalsamfunnene over hele verden at så mange hus og leiligheter blir kjøpt opp bare for korttidsutleie. I mitt nabolag er 1/3 av husene kjøpt opp av grekere eller utlendinger for å leies ut gjennom Airbnb eller andre nettsider. Det er synd for lokalsamfunnet at det snart ikke finnes boliger til leie for lærere, studenter og familier siden alt blir til flotte luksusleiligheter/hus for turister. Dette betyr ikke at jeg kritiserer dem som leier på denne måten, det har jeg selv gjort både i Hellas, Norge og i Paris.
Airbnb i gata vår,
Men jeg tror vi må lære oss å respektere hverandre, noen liker camping, noen reiser på luksuscruise.
Når vi ferierer bør vi respektere innbyggerne der vi er. Vi bør følge deres skikker, prøve deres mat og prøve å lære noe om landet eller stedet vi besøker. Respekt er det viktigste! Enten du ferierer i hjemlandet eller på Kreta, skal du ikke oppføre deg som om du er hjemme i din egen bolig, din egen hage. Se deg rundt og følg stedets skikker!
påskefeiring i Maleme,
Når vi reiser bør vi respektere de andre vi reiser sammen med, deres behov og problemer, ikke bare tenke på våre egne.
En flyreise med grinete voksne kan være mye verre enn en med grinete unger! Folk som sniker i køer, klager på alt, eller er veldig høyrøstede er veldig slitsomt og plagsomt synes nå jeg da!
Brautende mennesker, fulle av selv eller alkohol er lite hyggelig for andre reisende/ferierende.
Hva vi går kledd i, hva vi forlanger eller sier kan virke støtende på lokalbefolkningen eller de andre vi reiser sammen med.
Den som prøver å sette seg inn i stedets skikker, mat, religion, osv, får en mye bedre ferie tror jeg, enn den som bare ser seg selv og sine egne behov. Dessuten er det gratis å være høflig og blid og behandle de som serverer en eller vasker rommet med respekt. Det er morsommere å prøve å komme i kontakt med de lokale, å spise ny mat og dra på oppdagelsesturer i nærmiljøet, enn å bare være på hotellet og prate med folk fra sitt eget land.


grilling på Kreta,
Hvis du velger Kreta som feriemål, har du hundrevis av muligheter til å oppleve denne flotte øya ved å ta lokalbussen, leie bil eller sykkel og lete etter noe lokalt, nytt og spennende.
Askifous, Sfakia,

fra Fres,

fergen til Loutro,
Denne øya er så variert og vakker. Nord og syd er helt forskjellige, og det samme gjelder øst og vest! En mer varierende øy skal man lete lenge etter. Ikke tro at Platanias, Hersonissos eller Agia Marina er alt øya har å by på.
Agios Nikolaos,
Og vet du hva? Folk blir så glade når vi besøker små samfunn, spiser og drikker og støtter dem i kampen om hverdagen, og hilser og smiler. Mer skal det ikke til, og så er det så mye, mye billigere enn å spise og drikke ved turistmaskiner.
God ferie når og hvor du måtte ta den!

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Helg i Maleme

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983