Tur til Xerokambi


Landsbyen Kilada sett overnfra,
Hei, jeg sitter foran ovnen min i Maleme, og det er langhelg i Hellas igjen. Det er nasjonaldag på mandag, og da kommer jeg tilbake til dette temaet. I går hadde vi black out på Kreta etter en brann i en kraftstasjon i Iraklio. Heldigvis gikk det bra med arbeiderne og vi fikk strømmen tilbake etter noen timer. Jeg tar med nyheter i neste innlegg på mandag. Jeg sitter her og leser om elevenes klimastreik. Heia alle barn og ungdom som streiket og gikk i demonstrasjon mot klimaet. En liten kommentar til alt bråket om elevene skulle få fravær eller ikke. Her i landet streiker ungdommen helt ned til barneskolestadiet stadig, de okkuperer skolene, deltar i demonstrasjonstog med hele skolen og lærere mot rasisme, for klimaet, for bedre skole, osv,osv. Ikke foreldre er like begeistret, men sånn er situasjonen her i landet. De unge følger med, og sier i fra!
Her i landet var denne streiken 15.mars som i resten av Europa.
Ok, nok om det.
Sol og lett vind og 15 grader i formiddag da jeg bestemte meg for å ta en tur opp til landsbyene Κοιιλάδα,Kilaaada og Ξιροκάμπι Xirokaaaambi. Har lenge hatt lyst til å gå dit opp.
Denne turen går bare langs bilvei, men nesten uten biler. Stort sett foretrekker jeg kjerreveier og stier jeg da!
Men altså, naturen har våknet og det spirer og gror overalt. Små og store blomster i veikanten, frukt og nøttetrær står i blomst, og vinplantene spirer så vidt.
avokadotrær i blomst,

sitronblomst,

lavendel langs veien,dufter fantastisk,Vakre gule busker og en utrolig duft fra sitrustrær og busker.

Kilada er en liten landsby uten kafenion, men med en fin liten kirke med kirkegård. Her tok jeg en pause med vakker utsikt, fuglesang og selvsagt, varm te.

den lille kirken,


Etterpå tuslet jeg videre opp til Xirokambi.
utsikt fra kirken,
Her var det mer folk, nyere hus, men ingen kirke som jeg fant i alle fall!flott utsikt,

kalaliljer overalt om dagen,
Turen tilbake gikk rett ned til den større og mer moderne landsbyen  Κοντομαρί Kondomariiiii.


Denne landsbyen ligger bare 2 km fra Maleme og kysten, og det var her 23 ble massakrert 2.juni 1941. Som en represalie til Kretas motstand da tyske fallskjermsoldater landet ved flyplassen i Maleme, skjøt de alle av hankjønn. Både unge og eldre ble skutt uansett om de hadde gjort noe eller ikke.
Landsbyen har dette navnet på hovedgata:

Og selvsagt ligger det et minnesmerke over massakren med de dødes navn og bilder fra henrettelsene. Du finner det i begynnelsen av landsbyen.
dette ser du nederst i landsbyen,

til høyre ligger stedet der henrettelsene forgikk.


navnene på de døde.Kommentarer

  1. Var der oppe for noen år siden uten å forstå hva som egentlig hadde hendt, så jo det var ting fra krigen . Flott å få slike oppdateringer fra deg . Takker .

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983