Nyheter med byvandring

I dag hadde jeg den glede å følge fire nordmenn rundt i Gamlebyen. Wibeke som overvintrer på hotell Candia i Nea Hora, var med for tredje gang. Hun hadde med en ny som også bor på samme hotell, Tone, og paret Kristin og Per som kom med bil fra Panoromo utenfor Rethimno. De har kjøpt seg leilighet der, og var veldig interesserte i byens historie.
Wibeke, Per, Kristin og Tone.
De siste dagene har endelig rekken med gamle falleferdige hus langs den bysantinske muren blitt revet! Her ser du bilder av husene før og etter, og mine bilder tatt i dag og i går.
før

og etter,

slik ser det ut i dag,
Disse husene ble bygget på muren på slutten av 1890 tallet, og har skjult muren fullstendig. Langsomt kommer denne muren fra 800 fram, og blir restaurert! Husene ble ekspropriert av staten og rivingen har vært ventet.

Her ser du en tegning av muren i sin glanstid, og de mange tårnene kommer nå fram.
Vi startet turen der, og kikket på rivningsarbeidet.
Etterpå gikk vi runden, Kastellihøyden med utgravingen, klosteret og utsiktspunktet. Flott med De hvite fjellene med snø på toppene!Vi var også oppe å kikket på de offentlige toalettene fra venetiansk tid, før vi gikk runden til bukten ved Koum Kapi og inn i Splantzia.Vi besøkte den lille eldgamle bysantinske kirken Agii Anargiri og Irini kirken, før vi gikk bort til Halidon hvor veiarbeidet er i full gang. Vi besøkte den katolske kirken før vi gikk opp på muren og nøt utsikten fra alle kanter på denne flotte ettermiddagen med fjellene fullstendig klare og hvite. For et syn!!!


Da vi kom ned i den venetianske havnen møtte vi på en sanggruppe som øvde til kveldens gateteater. Da vi kom ned i havna var det nydelige skyer og farger.
Jeg nøt turen med disse flotte menneskene, og håper de fikk noe ut av turen! Wibeke lærer noe hver gang, snart kan hun være vikar. Jeg går neste onsdag også.


Det skjer jo litt av hvert her i byen om dagen. På grunn av alle bølgene som slår inn under promenaden og skaper ofte store skader . I går kveld åpnet det seg et stort hull i asfalten. Heldigvis var kafeen stengt, og arbeidene med å reparere er i gang. Kommunen må snart gjøre en fullstendig oppgradering av hele promenaden før noen blir skadet! Kritikken hagler selvsagt fra alle kanter.
Gatene pyntes og juletrær tennes som i alle byer. Vi har fremdeles turister på tur rundt i byen, og byen er i førjulsstemning. 
Santa Run kjører påmelding og henting av nissedrakter om dagen, og det er flere julebasarer på gang. En av dem er den internasjonale som skal være i helgen, i Sabbionara, nede ved Koum Kapi bukta. Der skal også den danske skole og forening være med, og de inviterer oss alle til å stikke innom. De skal ha danske julekaker og julepynt.
Her er deres invitasjon:
"Så er det denne kommende weekend, den 15. og 16. december, at vi deltager i den internationale julebasar i Chania. Lørdag er det kl. 11.00 - 21.00 og søndag kl. 11.00 - 17.00 (officielt lukker basaren kl. 21.00, men vi er der kun til kl. 17.00).
Det foregår i Sabbionara bastionen på hjørnet af gaderne Minoas, Defkalionos og Epimenidou - hjørnet før Koum Kapi når man kommer fra marinaen/Daskalogiannis.
Vi vil have et bord, hvor vi vil sælge dansk julepynt og bagværk. Al overskud går naturligvis til støtte for Den Danske Skole.
Kig forbi og besøg vores og de øvrige deltageres boder!
Rigtig Glædelig jul!"

det røde er Sabbionara.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Helg i Maleme

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983