Gode nyheter

Hei igjen, noen lokale nyheter i dag. Julen nærmer seg, og det blir juletretenning i Hania 7. desember utenfor Agora, og den 8. desember i Souda. På torget ved Dikastiria er julebåten allerede satt opp. Det er jo tradisjon i Hellas å pynte en båt til jul, og i dagens Hellas, bruker man begge deler, både båt og tre.
Det er julebasarer på gang, og i den frivillige organisasjonen Steki Metanaston, deles det ut vinterklær om dagen.
Lørdagens aksjon med å samle inn varme vinter frakker/jakker å henge dem på trær rundt i byen, var veldig suksessfull. Det som ikke ble hengt opp, deles ut til trengende i byen, både hjemløse og andre som trenger det.
Etter at vi har ventet på dette i noe tid, har de faktisk satt i gang med rivingen av de gamle husene som er bygget på den bysantinske muren i knivgata, eller Sifakas som den heter. Dette medfører endel problemer i området, da strømmen må kuttes i noen timer og trafikken i gata blir stengt mens arbeidene pågår. Det blir flott når disse husene blir borte, og muren kommer fram.
I disse tider hvor nye flommer og stormer er i vente, blir en del forebyggende arbeid gjort.(Ikke nok, mener mange). I Hrisi Akti, er antiflomarbeider i gang om dagen og det er ventet å være en hjelp i eventuelle uvær som måtte komme i vinter.
fire utmerkelser til Hania,
Ellers har det vært utdeling av medaljer i noe de kaller Best City Awards her i Hellas. Alle landets kommuner har vært med, og Hania fikk 4 gull medaljer og Platanias en gull og en bronse. De fikk mye skryt for fornyelse, forbedringer, gjenvinning av kompost (Hania) og behandling av kloakk og renseanlegg (Hania).
brogermesteren i Platanias til venstre i bildet,
Flere gode nyheter: En stor sak her på øya er elektrisiteten. I øyeblikket er det hovedsaklig olje som bruker til produksjon av strøm. Det er store anlegg utenfor Iraklio og et her i Souda. Etter EU reglementer, skal alle disse anleggene legges ned i hele Europa, (siden de forurenser), innen 2020. Det skal legges en undervannskabel mellom Pelepones og Kissamos som skal føre strøm til øya innen den tid. Kontrakten ble underskrevet i forrige uke, med energi og miljøministeren til stedet. Han er fra Hania, og var ekstra glad for dette.

Det forventes en rimeligere strøm og dette håper vi på! Rene og billigere høres bra ut. Dette med høye priser på strøm og olje, gjør det jo veldig vanskelig å varme opp husene. Greske hus er stort sett bygget av sement og murstein, og kan være ekstremt kalde og fuktige i vintermånedene. De fleste bygårdene i landet la inn oljefyr på 80 tallet, men i dag blir disse sjeldent brukt, da beboerne ikke har råd til å betale. De fleste varmer opp leighetene med air condition, men dette blir også dyrt, så de setter det bare på i noen timer om dagen. Det å bo i en kald og rå bolig er tøft.
Vi hører på nyhetene at regjeringen vil ha opp til avstemning i Parlamentet (Vouli), at pensjonene ikke skal kuttes mer i 2019. I dag er det allerede på grensen for mange pensjonister, som jo har arbeidet hardt et langt liv, og ofte trenger medisiner og legehjelp i tillegg. Vi håper og krysser fingrene!!!!
PS Påmeldingene til Santa Run som går av stabelen 26. desember starter fra 10. desember. Jeg legger ved en promo video med en kjent komiker som får høre at julenissen ikke finnes, men at han kan dra til Hania og tusenvis av julenisser. Flere opplysninger kommer her:  http://www.santarunchania.com/santa-run-chania-en/

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983