Nyheter

Mye skjer her på øya om dagen. Bortsett fra at vårrengjøringen og våroppussingen er i gang i hele Gamlebyen og selvsagt ute langs strendene hvor alle de store hotellene ligger, er det også andre ting på gang.
Jeg leser i avisen at Kreta og Rodos skal være med i et pilotprogram for turisme hele året for vinteren 2018/2019.  Turistdepartementet er visst i dialog med utenlandske reiseselskap og håper at vintersesongen vil trekke en type turisme til øyene utenom sesongen. Masseturisme i vinterhalvåret er det ingen som venter seg, eller håper på, men det er håp om å få programmet i gang. Vi får se.
vinsmaking i Hania,

jeep safari i fjellene,
Siden Kreta har så ustabilt vær og ikke har badetemperaturer i vinterhalvåret, vil det jo være en begrenset interesse, og det er man klar over. Små hotell og turistkontorer har begynt med program som skal trekke folk til innlandet, opp i høyden, fjellturer, sykling, vinsmaking, religiøs turisme som de kaller det, jeep safari, osv, osv.
religiøse turer,
Mange håper, jeg holder dere oppdatert.
Jeg leser også at nordmenn er interessert i å investere i fornybar energi på Kreta. I dagens avis står det at de interesserte har vært i byen sammen med en representant for Den norske ambassaden i Aten, for å diskutere om et samarbeid med greske elektrisitetsverket DEH, og deres avdeling for fornybare energikilder.
I samme avisen står det om pressekonferansen som har vært på et nytt museum som DEH åpner ved Agia. Her ligger det første elektristetsverket på øya, som brukte vann fra bekken og fra demningen de laget ved Agia. I dag blir strømmen produsert av olje, som dessverre forurenser og er dyrt. Museumet skal også ha med fornybare energikilder og det skal åpnes i begynnelsen av mai. Her skal det også ligge en kafe inne i det gamle kraftverket, og en sykkelsti skal gå langs elven fram til Platanias. Spennende å se.
fra det gamle kraftverket fra 1913,
politikere og journalister får omvisning,
I området ved Agi Apostoli er en nyoppusset, asfaltert gangvei ferdig og ordføreren viste den stolt fram for journalister i dag.
ordføreren Vamvokas i Agii Apostoli i dag,
Det er også store planer om å starte opp olje og gass utvinning i sjøen sør for Kreta.  Etter at søkene ble satt ut, ble både Exxon Mobil og Total antatt og samarbeider  med Gresk Petroleum om å søke etter gass og olje, men først må de undersøke jordskjelvfaren i området. Det ventes svar i løpet av sommeren. Det ligger en norsk båt i Souda rapporterer Jorgos, en følgebåt som hjelper til. Den heter Far Samson og ligger nok og venter.
Det er funnet 16 mulige steder. Samtidig ligger Kypros og Tyrkia i uvennskap om olje og gass utvinninger rundt Kypros, så det er usikkerhet rundt saken i øyeblikket. Vi venter oss nyheter og ikke alle er like begeistret for dette. Jeg vet ikke hvor mange år det har vært snakk om dette, kretenserne trekker på skuldrene, de regner ikke med å få noe økonomisk utbytte av dette.
oljeleting i Kreta havet?
Dessuten leser jeg om hvor spennende det er å dykke utenfor Nord- kysten av Kreta, med de mange skipsvrakene som fremdeles ligger der. Mye spennende blir funnet av både lokale dykkere og turister. Hania får jo også sin egen dykkepark snart. Videoen er fra et vrak i Soudabukta.
fra den lokale dykkerklubbens arkiv,

funn av gamle krukker i Iraklio,
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983