Karolos kloster

I den kjente gågata Daligianni nedenfor Agora, ligger et munkekloster fra middelalderen. Det var et augustianer kloster og het Santa Maria della Misericordia.
Klosteret i dag mot Daligianni gata,

inngangportalen til klosteret etter krigen,
Under tyrkertiden, ble det ikke gjort om til moskee, som jo var vanlig, men til boliger for rike muslimer. Etter bombingene under Andre Verdenskrig, ble store deler revet.

På åttitallet kom en pensjonert frisør og kunstner fra Paris, og kjøpte opp hele greia. Han kalte seg Carlos Cambelopolous og etter å ha restaurert klosteret, kalte han det "Το Μοναστήρι του Καρόλου"Monastiri tou Karolou. Karls kloster. Arkeologene er jo ikke så glade for dette, men da han kjøpte klosteret, var det jo privatbolig.
inngangsdøren,
ved inngangsdøren står dette skiltet:
Vi var jo nysgjerrige på ham, hvem var han, og hva var hans historie? Jeg husker at vi dro dit og kikket og tok en drink. Nede er det bar, dem kalles Kibar, med en liten teaterscene. Kibar anbefales og man sitter ute i klosterhagen med en følelse av middelalder. Det er stort sett åpent, og ser du døren åpen, så ta en titt inn i baren. Er det utstilling så ta en titt.
Kibar åpen for alle,
 I annen etasje er det frisørsalong og utstillinglokaler og øverst frisørskole og hans egen bolig. Her kommer bare venner og journalister inn.
i leiligheten sin for noen år siden,egen utstilling,

gammel hårtørker i salongen,

fra leiligheten på toppen full av antikviteter,

Hvem er han så? Jo, han ble født i Egypt i 1931 av greske foreldre og heter egentlig Panagiotis Kambelopolous. Han lærte seg frisørfaget, og dro til Paris i 1952 og fikk etterhvert jobb i en kjent frisøsalong. Der klippet og stelte han håret til alle de kjente kvinnelige stjernene i Paris, som Brigitte Bardo, Sofia Loren, Catherine Deneuve, og de greske Maria Callas og Melina Mercouri. Samtidig var han kjent som kunster. Han både malte og laget skulpturer, og hadde stadige utstillinger i Paris og Aten.
selvportrett,

denne skulpturen står i biblioteket i Alexandria, Egypt og er Kavafis gresk/egyptisk poet,

med tidligere statsminister Andreas Papandreou og hans kone Dimitria
Karolos med Melina Mercouri,
Da han kjøpte dette gamle huset, og startet renoveringen, ble vi også klar over hva han kunne og hvem han hadde vært i sitt forrige liv. Mange rike kvinner gikk til ham og fikk håret sitt lagt der. Dette var jo en av verdens beste frisører!!
Hvis du ser han i dag i byen, ser han ut som en som er fattig og ikke bryr som om utseende og klær.
Karolos i dag på kafe i byen,


i aksjon som frisør,
Han er veldig rik, men det synes ikke! Han lever enkelt blant oss, og synes nok at det er deilig. Nå er han 86 og nyter livet på kafeer og steller av og til håret til gamle kunder.
minareten tvers over gata, sett fra sidegata,

baksiden,

fra baksiden av klosteret,
Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Helg i Maleme

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983