1.desember

Flagget bæres ut til Firkas,
Καλό μήνα και καλό χειμόνα. God måned og god vinter som man ønsker hver andre hver 1. desember. Vi merker ikke akkurat noe vintervær, men offisielt starter jo den første vintermåneden i dag. I Hellas feires ikke advent, og ungene åpner ikke adventskalendere som i Skandinavia.
På Kreta feirer i dag, som hvert år den 1.desember, foreningen med Hellas i 1913.
Etter 400 år med italiensk herredømme, (venetianerne), og 250 år med tyrkerne( ottomanerne), og 15 år som uavhenig stat, (dog med tyrkisk overhode, dvs en sultan var øverste leder,) gikk Kreta offisielt over til Hellas.         En gammel film fra denne dagen ligger ute på nettet, fra ERT, den statlige tvkanalen, her er den:


Vi ser bilder fra havna på denne dagen, kongen og Venizelos som ankommer i båt fra Pireus, og andre politikere. Vi ser film fra Koum Kapi og torget i Splantzia og ellers krigsskip og militære. En spennende gammel filmsnutt. Datoen viser 14. desember 1913, fordi Hellas gikk over fra den gamle Julianske kalenderen til den Gregorianske (som resten av Europa hadde fulgt i mange hundre år), og datoen er i følge den nye kalenderen 14. desember!! Men den blir feiret den 1. allikevel.
Noen bilder fra selve dagen, og heisingen av det greske flagget, etter at det kretenske flagget hadde vaiet i noen år fra flaggstangene på det frie Kreta.
det kretenske flagget,

flagget vaiet over hele byen,
kongen og Venizelos,

Kongen snakker med Mandakas,

fra avisen Patris,
Med på feiringen var også noen av de gjenlevende heltene fra frigjøringsopprøret de siste årene før friheten i 1889. Anagnostos Mandakas, var en av dem. Du finner en flott statue av ham utenfor Domkirken i Halidon. Han var nesten 100 år gammel, men klarte å være med!
Mandakas går ned fra trappen etter flaggheisingen,
I dag ble det som vanlig feiret med stor brask og bram og gudstjeneste i Domkirken med politikere, militære , skoleklasser og vanlige folk.
skoleklasser venter utenfor kirken,

miltæret på plass,
Militærorkester og en dansegruppe i lokale drakter gikk foran prossesjonen med det greske flagget, som i 1913. De går fra Domkirken og ut til Firkas, hvor flagget heises.
flagget bæres ut av kirken,

og heises på Firkas av lokale politikere.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter