Nyheter

Litt av hvert skjer her i området. Årets siste byvandring for min del. I går avsluttet jeg de ukentlige byvandringene hver onsdag med ett par fra det blide Sørlandet, Anne Grete og Vidar.
Anne Grete og Vidar i Topanas,

Theotokopoulou gata,
De bor i Topanas like ved Theotokopoulou gata, og var interessert i en historisk runde i Gamlebyen og nabolaget de nå leier i. De skal være lenge og koser seg i havna og Gamlebyen.
i den Jødiske bydelen,

med en katt,
Vi hadde en rolig runde i nokså stille gater, selv om det fremdeles er turister her, og danske skolebarn å se i gatene. Stor takk til Anne Grete og Vidar som gjorde avslutningen så hyggelig og enkel for meg!
fra Kastelli,

utsikt til båthavna og moloen,

gjennomgangen i Megalo Arsenali,

på torget i Splantzia.
Regner med å være i gang igjen ved påsketider folkens! Halepaturer, byvandringer og Apokoronasturer kan bestilles hele året så klart, men etter avtale.Noen lokale nyheter: Jeg kan selv sagt ikke ta med alt, men noen nyheter du kanskje ville like kommer her:
En geitebonde på Omalos satte opp en felle da mange av geitekillingene hans ble skadet av et vilt dyr. han visste ikke hva slags dyr, men tenkte kanskje det var røyskatt. Stor var overraskelsen da han fant en katt i fellen.
Han rapporterte dette inn, da Kreta har en villkatterase som lever i Samaria naturpark og på andre deler av øya. Det har vært spekulert i om katterasen er utdødd. Den kalles fourogatos Φουρόγατος på gresk, eller Felis silvestris cretensis som den heter på latin. Katten ble undersøkt under narkose av spesialister fra Naturhistorisk museeum i Iraklio og fra Samaria naturpark, og det er bestemt en fourogatos! Rasen er altså ikke utryddet, og dette er jo spennende. Katten ble fraktet i et bur, og var ekstremt redd og farlig å håndtere så klart! Den er sluppet løs i Samaria ravinen og kommer til å leve fritt og forhåpentlig formere seg. Dette var en ung hunkatt.
hos dyrlegen under narkose,
Ikke farlig for mennesker da, ingen fare for å gå i Samaria ravinen! Som forøvrig er åpen til 31.okt i år. Stengingen er blitt utsatt, med forbehold om regn og uvær, da stenges den midlertidig.
Kommunen har bestemt at butikkeierne i lærgata må begrense seg, og ordne varene sine bedre heretter, ellers blir det bot! De må gi rom for gående, og bevare muren som butikkene på den ene siden er bygget på. Historisk sett er gatestumpen veldig viktig. Butikkeierne er selv sagt sure på ordføreren, og mener at de kommer til å tjene mindre! Alltid det samme, alle tenker på sin egen lommebok, og vil ikke innordne seg, men hvis bøter blir gitt, gir de seg snart.
Ellers har kommunen startet opp en app for smarttelefon, hvor man kan klage direkte til kommunen med klager på ting man mener kommunen må rydde opp i. Den heter Δημότης Χανίων. Man tar bilde med telefonen, finner kategorien, og sender inn klagen! Flott tiltak, så får vi se om det hjelper noe. Må nok kunne gresk, eller få hjelp av naboer hvis det trengs.
ny app fra Hania kommune,
Denne søndagen, den 22. er det det 2. Sfakia vertical run fra Loutro og opp åsen til Anopolis. Løpet starer fra  fergen alle deltagerne ankommer Loutro med, og avsluttes oppe i Anopolis! Tøft løp og stor interesse. Les mer her: http://www.natour-lab.gr/sfakia-vertical-run/
På lørdag den 28.10 er det kveldsløp i byen. Det starter opp nede ved moskeen i havna, og ender opp der igjen. Påmelding er påkrevd og det koster 15 euro. 5 km rask gange eller 10 km løp rundt i byen. Alle kan delta! Start klokka 19.00 og konsert etterpå ved moskeen. Påmelding her: https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=a6adfd7adb11285d2c0b3fcb6974ac1f
Helt nederst er påmeldingen, også på engelsk.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter