Translate

Translate

Translate

onsdag 9. august 2017

Sommer i nabolaget

Sommer i nabolaget og Jannis jobber på huset,Sommer på Kreta betyr varme, hete dager, masse folk alle steder, hele øya, alle byene og alle strender fulle. Parkeringplasser, innfartsveier og bygater fulle av biler. August betyr varme og gresk og fransk ferie, masse biler fra fastlandet, og leiebiler ute på veiene.
Du må lete lenge etter parkeringsplasser og det kan være passe kaotisk i det lille sentrumet i Hania i august. I havna kan det være så mange ute å går på kvelden at man nesten ikke kommer frem.
Steder som Loutro, Paliohora, Sougia, Kalives og Almirida er fullt til randen, alle er svette, og mange begynner å bli slitne av sommeren nå. Vi vet at vi må gjennom august, så roer det seg. 15. august er rett rundt hjørnet, grekernes store helligdag og en viktig tid på året. Det er Maria Jesu mors død man feirer med masse gudstjenester hele tiden, faste og forberedelser i ukene før.
fra Agios Anargiros i nabolaget vårt,
Akkurat som til påske, lille påske kaller de denne feiringen. Ikke så lett for en protestant å forstå hvor stor rolle Maria har, eller hvor opplysningene om hennes død og himmelfart kommer fra.
15. august på Tinos,
ikon av Marias død,
Her i Splantzia har vi fått AirBnb og feriehus som leies ut gjennom Booking.com og de smale smugene våre er fulle av turister. Det er jo hyggelig at husene er pusset opp, men de står jo for det meste tomme, og det gjør noe med nabolaget. Vi hadde ønsket oss faste naboer, men det er ønsketenknig foreløpig. Det er snart umulig å finne noe å leie for familier og studenter, alt blir leid ut til turister, virkelig synd for byen.
nyoppusset utleiehussom før huset to familier,

stort prosjekt på gang, vi venter å se hva det blir til,
et lite hus i nabolaget pusses opp, blir det feriebolig?
Men vi har våre faste feriegjester her i huset hos oss, jentene og Dexter, og Andonis, kona Irini og sønnen Manolis som kommer hvert år fra Tyskland og krangler og bråker. Dexter bjeffer og det er liv i nabolaget!
Dexter feriegjesten vår,

en gammel katt i varmen,
Huset ved siden av er jo ferdig og nyinnflyttet, og er flott. Hagen begynner å ta form, men det kommer til å ta tid før den blir så grønn og frodig som min er blitt etter seks år.
en tomat modnes,

det gror stadig,
Hager som hus trenger tid før det blir som du vil ha det og blir levende, hvis du forstår hva jeg mener.
det er blitt veldig fint hos naboen,

Vi fikk lagt inn solcellevarmtvannstank i går, og det er deilig å endelig ha varmt vann hele sommeren uten å måtte betale masse strøm. Pent er det jo ikke, men det ble slett ikke så ille. Jorgoser selvsagt ikke fornøyd, han ville at det ikke skulle synes, men det går ikke.
vanntanken synes jo, men det går bra,
Jannis holder på med sitt hus hele tiden, han finner stadig på noe nytt å tilføre huset sitt. Nabolaget blir jo finere og finere.
Nede på torget er det fullt av folk døgnet rundt og byen er veldig levende og varm på alle måter. Alle slags gjester er velkomne, men husk å være litt tålmodige, det tar tid når det er så fullt alle steder og de arbeidende er ganske slitne av mange klagende sutrende turister vet du!! De fleste er fornøyde og tålmodige, men mange er surmagede.
Noen uker til så blir den kveldende varmen avløst av litt luftigere luftdrag og avslappende, roligere og færre turister.
Selv har jeg byvandring, men jeg er usikker på om noen kommer. Veldig dårlig oppmøte i år.  Tenker at faste dager slutter jeg med etter september. Hvis noen vil på vandring, kan de ringe kontoret og avtale tid, eller kontakte meg.
For de som er i Platanias eller i nærheten, er det en liten markering nede på havna ved Porto Platanias med tema løshunder og katter kl. 20.00.