Klosterbesøk på Akrotiri.


I kommunens program "Kjenn din by", var dagens program en rundtur på Akrotiri med besøk på to klostre i området. Disse omvisningene foregår for det meste i Gamlebyen, og er gratis, men denne søndagen var det busstur til nærliggende Akrotiri.
Vi startet ut fra rådhuset i to busser. Først kjørte vi opp til Agia Triada klosteret "Den hellige treenighet" som det betyr. Her ventet arkeologen på oss og omvisningen begynte utenfor klosteret.
arkeologen forteller,inskripsjon med navnene og arbeidet til brødrene Zancarole,
Han fortalte at det ble bygget i 1611 av to brødre fra en rik venetiansk familie som hadde blitt prester i den katolske kirke og ville bli munker. De het Ieremias og Lavrentis Zancarole. De hadde mange penger, og ble satt til å bygge dette klosteret av de venetianske myndighetene. De er selv begravet inne i  klosteret.  Ieremias hadde også arkitektkunnskaper og tegnet kirken og klosteret.
Det hadde ligget et lite kloster på stedet.
Vi besøkte kjelleren som består av butikk/museem og vinkjeller. Husk at alle greske klostre var selvholdte med vin, olivenolje, grønnsaker og kjøtt. I dag selger de både vin og olje og er viden kjent for sine produkter. Du får kjøpt produkter fra mange av Kretas  klostere overalt på Kreta. Det er det de lever av i dag, vedsiden av inngangspenger og butikksalg. Ja,ja, tidene har forandret seg. Klosterlivet skulle  jo være ett liv i isolasjon og fattigdom....


rakibrenneovn,

oljepresse,

vintønner med flott vin,
vinmarkene til klosteret,

og flott utsikt til fjellene,
I dag bor det fra 6-10 munker på dette klosteret.
Vakker og veldig spesiell kirke bygget med inspirasjon fra tiden og venetianske klostere.
arkeologen forteller,
Vi var så heldige å få se rommet der munkenes skjelletter ble oppbevart. Her ligger de bak glass og har navnene skrevet på hodeskallen. Bare brødrene Zancarole ble begravet og Ieremias grav fra 1634 finnes her inne. Dette rommet blir IKKE åpnet til vanlig!! Heller ikke spisesalen som vi ble sluppet inn i. Du kan se hodeskallene her, og nyte kirken, blomstene og de to museumene hvis du besøker klosteret!!
litt makabert syn,

fra museet,

matsalen,
utgangen,
velholdt klosterhage,

flotte roser overalt,


Etterpå kjørte vi til Agios Ioannis, Den hellige Johannes som du kjører forbi hver gang du skal til og fra flyplassen. Dette klosteret er fra 1500 tallet tror man ved å se på arkitekturen. Ingen munker bor der i dag, og det er ikke åpent uten når det er gudstjeneste her.
Klosteret ble kjøpt opp av Agia Triada og var et mindre kloster under dem.
Munkene bodde innenfor kirken i en fin hage hvor de kunne hvile og dyrke sine urter og grønnsaker. Her ble vi også vist matsalen og kjøkkenet deres og celle gjort om til lagerrom for mat. Olivenpressen  og møllen står igjen, men er ikke i bruk i dag.

veldig enkel kirke,

munkenes del,

her lå cellene,

nå lagerrom,

matsal og kjøkken,

bilde fra taket,
en grav,

oljepressen,


utsikt,
Vi fikk ikke besøke Gouverneto, der har abbeden lagt ned forbud mot besøk av grupper på klosteret, bare kirkegjengere slipper inn!! Helt riktig spør du meg.
Jeg håper at du hadde glede av dette, og at du får besøkt ett av Hellas mange klostere selv.
I dag er klostrene rike og de betaler forløpig ikke eiendomsskatt, noe som gjør grekere flest veldig sinte!! De jobber hardt for å slippe, men det blir det nok snart en forandring på ( håper mange)! 

Populære innlegg fra denne bloggen

Gresk økonomi

Om å tenke positivt

Nyheter