Translate

Translate

Translate

tirsdag 10. januar 2017

Nyheter

Et høyst uvanlig, men vakkert syn!!!
Alle åser snøkledde,
Tirsdag 10. januar og all snø vi hadde i lavlandet her på Kreta er smeltet, men det betyr ikke at problemene er over for det. I hele landet er situasjonen kritisk. Mange øyer og landsbyer er isolerte på grunn av snø og is. På øyene Skopelos, Alonissos og  Kimi er de på fjerde dagen uten vann og strøm og fullstendig nedsnødde og isolerte.
Skopelos,

AlonissosJeg må i denne forbindelse få lov til å nevne all den hjelpen som mine landsmenn driver med her nede!! Flere frivillige har startet opp innsamlinger av klær, sko, bleier osv til trengende familier. Det er utrolig hva dere sender av strikkende klær og penger til sko mm. I lokalavisen var det en før jul om barneskoene gruppen "Hjelp Apokoronas" som kjøpte inn 350 par med vintersko og ga til mange familier i julegave. Stort bravo til alle dere som jobber med dette, og dere som hjelper!! Nøden er stor her nede.
kjøp av sko,

flinke norske damer,
Bildene av strikkeklær er fra facebook siden "Kalives Crete".
strikkede klær fra Norge,

Les mer om hvordan du kan være med å hjelpe her:
http://kreta-dream.com/hjelp-til-kreta.html
Og du kan hjelpe gjennom facebooksiden "Kreta trenger vår hjelp".
mye vinterklær er samlet inn
Platanis seiret over Larissa i en fotballkamp med snø og sludd på søndag!! Aldri trodde noen at fotballstadionet i Perivolia skulle være dekket av snø!!
Skolene skulle ha startet i går etter juleferien, men de fleste åpnet i dag. Mange steder er det fremdeles ikke kjørbare veier og dermed er skolene midlertidig stengte. Flyplassene her på øya åpnet igjen for trafikk i går formiddag, og fergene har store problemer med vind. Strømbrudd er også vanlig og det er vanskelig for arbeiderne å komme frem til stedene der problemene har oppstått når veiene er stengte!
mange stengte veier på Kreta,
Syke mennesker blir fraktet i helikopeter fra øyer og fjelllandsbyer ti nærmeste sykehus hvis mulig. Her ble det satt igang en privat hjelpeaksjon for å få en eldre syk beboer fra Lakkos på vei mot Omalos til sykehus. Kommunen har gjort alt de har kunnet for å holde veiene åpne, men med stadig nye snøfall, har Lakkos vært isolert lenge. Private og brannvesenet hjalp til for å få den syke ned. De kjørte en spesiell type jeep ned til stedet der ambulansen ventet. Bare ett eksempel på de mange reddningsaksjonene som foregår om dagen.
pasienten overført til ambulansen av privat jeep,
Iraklio kommune har satt igang med utdeling av gratis ved til trengende.
Noen dager til med lave temperaturer og mer snøfall er ventet utover i uken.
Her hos oss, smeltet den siste snøen i natt.
I dag sludder og snør det i Aten.
De som lider mest er flyktningene på øyene som er utrolig nok nedsnødde. Disse menneskene har flyktet fra krig og frykt, lever i uvisshet om hva fremtiden vil bringe, uten noe særlig håp om å komme videre til noe bedre. I dag er forholdene uutholdbare for dem. De lever uten oppvarming i FNs teltleirer!!
uutholdelige forhold for flyktningene på øyene,
Selv kjente jeg at jeg ble litt irritert da jeg hadde nevnt dem i forrige innlegg, og INGEN kommenterte dem, men mange kom med tilbakemeldniger om temperaturen og mangel på snø på deres hjemsted. unnskyld meg, men vi kan da ikke bare lukke øynene for disse tusenvis av sjebner?
På Lesvos nekter hotelleierne å innkvartere dem mens kulden står på. Kommunene prøver å løse dette gigantiske problemet, men uten økonomiske midler eller muligheter.
Olof Palmeprisen ble tildelt Lesvos rådmann Spyros Galinos og Lambetusas Giusi Nicolini for deres hjelp med flyktningstrømmen i 2016. Prisen blir delt ut i Stockholm i slutten av januar. Godt at de for litt anerkjennelse for den umulige jobben de gjør!!
prisvinnerene,
Til slutt noen blider jeg selv tok i går da skyene lettet i noen timer og alle de snøkledde toppene vi vanligvis aldri ser, kom tilsyne! Snø på Stavros toppene, Rodopou og Gramvousa halvøyene og Malaxa åsen bak Souda er ett sjeldent, men vakkert syn!!
Akrotiri i går morges,

vakkert syn,

Malaxa åsen bak Souda,


snø på alle åser bak byen,

Rodopou og Gramvousa snøkledde