Translate

Translate

Translate

torsdag 12. januar 2017

Embrosneros

Øvre de av landsbyen
Et vennepar av oss leter etter en bolig i området, og tar oss med på turer til interessante hus. Vi kjørte til landsbyen Embrosneros Εμπρόσνερος, i går. Vi hadde aldri vært der, og var postitivt overrasket over stedet. Huset var også flott, men bloggeren i meg ville kikke litt på landsbyen også. Jeg har fotografert litt rundt i gatene, og lest om stedet. Vi kjørte fra 23 grader i Hania med sol og varme, opp dit med 12 grader og småregn. Ikke mange dagene siden snøen hadde smeltet.
Hvor ligger Embrosneros, hvordan kommer du dit, og hvorfor dette navnet?
Hele området heter Apokoronas og er det frodigste området i fylket vårt. Det strekker seg fra Souda til Georgoupolis omtrent, og fra kysten og opp til åsene under Lefka Ori.
vakre Apokoronas med Lefka Ori,Hvis du svinger av ved Vrisses og tar av til høyre rett etter Vrisses mot Embrosneros, finner du denne perlen. Dette er jo det ekte Kreta, her folk har levd på samme vis i århundrer. Områdets brannstasjon ligger like utenfor landsbyen, og før du kommer inn i landsbyen møter du det utendørs amfiteateret som er i full aktivitet hele sommerhalvåret!!
på vei mot landsbyen,
Her er man i et fruktbart område rett under fjellkjeden vi er så stolte av, den med 58 topper over 2000 meter!! Helt snøhvitt nesten ned til landsbyen etter flere dager med snøsmelting.
barneskolen er i bruk som kultursenter,


nysjerrige geiter,
Vakkert område og spennende historie som overalt på øya.  Det er usikkert hvor navnet kommer fra. Det betyr vannet foran, embros nero. Noen mener det kommer av at det første man møter er kilder, andre at det er det første stedet det regner i området, når det kommer uvær, men den siste kilden sier at navnet er fra venetiansk tid, og har forandret seg i årenes løp. Landsbyen het visstnok Pronineros, landsbyen for de utvalgte!
ruiner fra andre tider,

nyoppusset venetiansk,
Historien er lang, det er funnet arkeologiske funn her fra antikken, og man finner kirker og ruiner både fra byzantinsk, venetiansk og ottomansk tid.
Det mest berømte er restene etter Aga Alidakis slott på toppen av landsbyen. Pirgos πύργος som det heter på gresk. Han var muslims leder i området "aga" og var en meget hard, rik og mektig mann på 1700 tallet. Han hadde 120 livvakter, egen moske med minaret og var hard og tøff mot de kristne i landsbyen. Han skal ha tilegnet seg land ved bruk av makt og var hatet. En dag i 1777 ble slottet omringet av menn fra Sfakia og alle livvaktene og ham selv ble drept i følge historien.  Dette var en del av det første opprøret mot tyrkerne på slutten av 1700 tallet. Landsbyen er først og fremst kjent for dette.
Aga Alidakis slott

deler av slottet,

minner om storhets tider,
At den ligger ved føttene til De hvite fjellene "Lefka Ori" med en vakker utsikt, frodig og stille, gjør den til en elsket landsby blant de lokale.

nybygd hus i vakre omgivelser,
gamle murer,

og hus,

nyere hus,

Ta turen hit, og se selv. Stikk av fra hovedveien når du kjører mot Rethimno eller Sfakia og ta deg en runde til fots i landsbygatene. En god blanding av alle årtider, gamle ruiner, venetiansk, og 60 tallet side om side, og noen nye hus inni mellom. Her har man levd man av oliven, druer og dyr i alle epoker.
ligger høyt til med flott utsikt!