Translate

Translate

Translate

lørdag 10. desember 2016

Desemberdager.

Snø på fjellene over byen,
Desember betyr julekort og pakker som skal skrives, kjøpes inn, pakkes inn og semdes. Jeg har skrevet mine vanlige kort,  dette er en fin måte å holde kontakten på. Ikke alle mennesker er på Facebook, eller besøker meg her. Noen venner har jeg fra tiden i Sitia og vi lever på hver vår kant av Europa. Vi utveksler alltid julekort, og holder hverandre oppdatert. Lotte i Østerrike, Helen i Sveits og Ingvild i Trondheim!
Venner som jeg traff her og bor i Australia og Thailand. Venner fra tiden i Risør før jeg flyttet til Kreta, familie og venner generelt. Listen blir kortere ettersom gamle tanter og andre dør.
Desember er tiden for julebasarer, konserter og Santa Run. Nede i Sabbionara, ved Koum Kapi holder Iatri tou Kosmou ( Verdens leger) sin basar, var innom og kjøpte meg litt julepynt.
julebasar,


Ellers holder Orizontes basar i gaten bak Agora mellom skobutikkene. De støtter syke barn og deres familier i Hania. 
Besøk disse basarene hvis du er i byen!Santa Run åpnet sitt hus med en fest på tirsdag. Det ligger ved siden av INKA, nå SYNKA, på venstre side av Agora. her kan du melde deg på til Santa Run 26. desember, hente julenissedrakten og kjøpte annet til støtte for barn i Hania.

Les mer om Santa Run her:http://www.santarunchania.com/santa-run-chania-en/
Bli med hvis du oppholder deg på øya, det er helt magisk!!
Juletreet skal tennes på tirsdag den 13. klokka 18.00 utenfor Agora med musikk og program for barna.
Været er litt opp og ned om dagen, kaldt om kvelden og natten, noen dager med regn og vind, og så vakre vindstille dager. Fjellene er kritthvite og vakre. Jeg svømmer mens jeg beundrer de hvite fjellene og går turer til fyret og rundt havna. Her er noen bilder fra i går:Desember betyr også en del tragiske historier for landet. I desember 1944 var det store opptøyer og gatekamper i Aten. Tyskerne hadde trukket seg ut, britene kommet inn og tok over byen. Churshill var redd for at motstandsfolket geriljaen som hadde styrt motstanden under krigen skulle ta over landet! Han og de greske politikerne var redd for at de alle var kommunister. Sannheten er vel at mange var det, men langt de fleste hadde ikke den politiske fargen. De som tilhørte ELAS var ikke politisk motivert, mens ETAM var kommunister. Det ble bestemt at de måtte levere inn våpnene sine. siden de var en fare for landet! De bli såret og lei seg, og bestemte seg for å ikke følge britenes ordre. Disse menneskene hadde ofret alt for landet under krigen, og var sjokkerte over å ikke ha tillit. Dette medførte at de demonstrerte den 3. desember  utenfor  Vouli (Stortinget) på Sintagmaplassen. 
Fra den 4. desember og fram til den 9. var det gatekamper mellom britiske soldater, gresk politi og militære og motstandsfolk ELAS/EAM. Kampene foregikk med skyting og tanks på alle gatehjørneri Aten. Byen ble delt inn i britiske og greske bydeler hvor de respektive var sterkest. Folk var redde for å gå ut, og dette var den lenge etterlengtede freden!
britiske soldater i Aten,
Britene forsterket sine styrker den 9. desember og kampene holdt på 33 dager fram til 6. januar. Da var det 17.000 døde og under hele krigen var tallet 15.000!!! På denne måten startet borgerkrigen mellom kommunistene og facsitene som varte til 1949. Disse kampene kalles Dekemvriana.

I 2008 var det store opptøyer i Aten mellom unge anarkister og politiet. Rundt 9.desember blir det ofte holdt demonstrasjoner, og i 2008 var det krise, og stort fremmøte. 
Under disse opptøyene ble en 15 år gammel skoleelev tilfeldigvis drept av en politimann om kvelden den 6.desember. Han het Alexandros Grigoropoulos og var på vei hjem med noen venner. Dette skapte store reaksjoner blant skoleungdom, anarkister, foreldre, lærere osv, og opptøyene ble enda større. Hvert år den 6. desember går skoleelever i tog med lys og minnes Alexandros og kjemper mot poilitvold.
8. desember 1966 sank en ferge mellom Souda og Pireus. Det var liten storm og iskaldt vann og bare 46 overlevde der ute og 224 døde. Mange familier i byen om området har mistet noen i denne ulykke. Etter dette ble det forbudt å seile hvis det er 8 bofor. Du har sikkert sett den flotte minnesmerket etter ulykken bak havna ved parkeringsplassen der. En hånd som stikker opp av vannet.
avisutklipp dagen etter,

8.desember tre år senere styrtet er fly som var på vei fra Hania til Aten, og alle ombord døde!

Så når vi begynner på desember er det mye å minnes og markeres. Det er ofte uroligheter og demonstrasjoner og da er det både kampene fra 44 og 2008 som minnes. Desember er på mange måter en svart måned for Hellas og Hania spesielt.Under årets markering i Hania dukket bønder opp med tomater de ikke får solgt til fastlandet på grunn av fergestreiken som enda ikke er over. De delte ut tomater til alle som kom forbi som en protest og god handling!
Men altså, nå er det juletre tennning, basarer, og juleglede fremover!