Fredagstur til Halepa.

Denne fredagen hadde jeg gledet meg til, fordi jeg skulle ha med noen av mine mest trofaste byvandrere, Hilde og Morten. Denne gangen ville de ha med seg Halepa, og de hadde gledet seg lenge de også. Det var en av disse varme fuktige dagene uten vind, og de kom jo rett fra Steinkjær som ikke akkurat er kjent for sin varme!! Men selv om vi svettet, så begynner jo turene sent på ettermiddagen. Vi kom fram til parken ved den russiskinspirerte kirken, hvor vi skulle hvile i skyggen og høre historie. Vi kom til kirken litt før syv, og der var det fullt av folk og pyntet fint. Barnedåp som ble holdt utenfor kirken! Vi holdt oss til i bakgrunnen og fulgte med.


Flott pyntede mennesker,

Kirken Agia Magdalinibrandåp utenfor kirken i parken,

Hilde

og Morten,
Man ser ikke så mye av selve dåpshandlingen, men noe har jeg fått med. Hele stemningen kommer jo ikke fram på disse bildene da.
trappene er pyntet og bord med dåpsklær klart,

Morten prøver å ta bilde,

begge dåpsbarna,


fint pyntet,


mange gjester,
Flott pyntede mennesker i alle aldre i parken rundt kirken, tre prester med høytalere, to dåpsbarn og to gudfedre. Det var den tradisjonelle velsigningen og opplesning av troserklæringen, som på gresk er laaang, ganger to. Dette tok sin tid. Tydeligvis søsken som skulle døpes.
Gutten ble døpt først, han var eldre og veldig rolig. Kanskje han var fem.
gutten ferdig døpt på gudfars arm.
Først blir jo barna avkledd,( han var stor og fikk ha underbuksen på) deretter dyppes barnet i den store døpefonten med lunkent vann. Barnet tas opp og tas imot av gudmor/far som holder ett håndkle klart.
jenta ferdig døpt på mammas arm,
Så blir barnet salvet, presten klipper en liten lokk av håret som blir brent, og barnet tas bort til påkledning av helt nye klær.
gutten blir påkledd,

med hatt og dress hos gudfar,
Alt dette til messing fra presten. Etterat barnet har fått de flotte nye dåpsklærne på, er det ny runde med gudmor/far og presten. Barnet sitter på gudforeldres arm og blir holdt i ett laken og får et silkebånd rundt seg. dette symboliserer at de to nå er bundet sammen. Her var det altså dobbelt opp av alt. Veldige rike foreldre og gudforeldre så det ut som, og veldig fine klær til de døpte.
bror og søster  på gudfedres armer,

mye styr og ritualer,
Det å være gudforeldre i Hellas regnes somen stor ære og har mange forpliktelser. Man har storeutgifter i forbindelse med dåpen, klær, gullkors, stort stearinlys, utsmykning av kirken og gaver til barnet til jul, påske, navnedag og fødselsdag til de blir store! MEN man regnes som en av familien etter dette, og skal være nærmest barnet etter familien. Dette holder jo ikke alltid vet du, ofte glir foreldre og gudforeldre fra hverandre og gudforeldrene mister interessen. man inviterer familie og venner til festen og som oftest har de ett bord med sine gjester.
Den lille jenta hadde den kjente sangeren Jannis Savvidakis som gudfar så jeg.
Vi forlot barndåpen, og ruslet videre i historiske Halepa. Vi gikk ned mot garveriene, eller Tabakaria som det kalles, og satte oss på fisketavernaen her. Som alltid på fredag kveld var det reserverte bord, men et bord til oss fant vi allikevel! Jorgos ringte og kom utover han også!!
spennende oppussede trapper,
på vei ned til Tabakaria,

vi ser på husene,

flott kveldstemning,

solnedgang,

Jorgos dukket opp,
Hilde fikk sitt livs første motorsykkeltur med Harlyen til Jorgos, og de suste innover mot byen, mens Morten og gikk tilbake.
en kattunge i en omvendt kasse,

solnedgang gjennom ruiner på vei hjem.
Ja det ble en spennende tur,med overaskende dobbel barnedåp, besøk av Jorgos og Harley tur for Hilde!! Alle fredager er sannelig ikke like!!
Kanskje du blir en fredag, så får vi se hva vi opplever!


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983