Nyheter fra øya.

Det store og hellige ortodokse kirkemøtet som har vært planlagt siden 1961, er i gang. Det vil si at forløpig er det er samlet biskoper og erkebiskoper fra den greskortodokse kirke over hele verden i Kolimbari. Her ligger det Ortodokse Akademiet, som alltid huser slike møter. Dette kalles det lille kirkemøtet.
Fra det lille krikemøtet,
Fra mandag av, som forøvrig er 2.pinsedag, begynner det store, dvs at det kommer representanter fra de andre retningene innen den ortodokse kirke. og det forrige møtet var i 787!!!! Problemet er bare at en del av de andre landene, som Russland, Bulgaria, Georgia. Dette at Russland vedtok å ikke delta, har skapt store problemer. Serbia hadde sagt at de ikke skulle delta, men kommer allikevel og truer med å reise hvis det blir kritikk av de landene som ikke deltar.
Det var i 1054 at den da østlige og vestlige kirken ble splittet i ortodoks (østlige) og katolsk( vestlige).
Det er jo meningen at dette skal være som kirkemøtet i Nikea i 325, hvor nye ting ble vedtatt. Den gangen var det bare en kirke, i dag er det gresk ortodoks, russisk, serbisk, bulgarsk ortodoks, koptisk, romersk katolsk, katolsk, protestantisk, evangelisk osv.osv.
pariarken,
Den ortodokse kirken som altså har hovedsete i Istanbul fremdeles etter at den øverste lederen patriarken alltid holdt til der i den tiden da store deler av Tyrkia tilhørte Hellas. I bysantinsk periode og tidligere, har Konstantinopel dagens Istanbul vært høysetet. Patriarken som sitter der og tilsvarer paven, er alltid gresk.
patriarken Vartolomeus ankommer Hania,

Meningen er altså at ny enighet skal nås, at nye lover og bestemmelser skal vedtas. Det står igjen å se hva resultatet blir.
Uansett, det har vært stor ståhei både på flyplassen og i havna i forbindelse med patriarkens og landets utenriksministers opphold her. De skulle spise i den delen av marinemuseet som huser etterligningen av en minoisk båt i enden av båthavna. Viktig at landets høyeste politikere treffer kirkens høyeste leder. Ikke lette tider for dette samarbeidet staten/kirken. Kirken er ikke interessert i å miste makten den har i Hellas, mens dagens regjering vil ha kirken ut av statens i større grad.
Havna ble stengt, og parkeringsplassen nede ved enden var stengt og hele gata, for biler fra klokka 09.00. Vi hadde politi overalt, og man fikk ikke lov til å bevege seg i nærheten hele ettermiddagen og kvelden. Vi hadde også politihelikopeter over Splantzia og havna, og ingen båter fikk komme inn i havneområdet.
politihelikopteret sirklet rundt oss,
Tavernaene måtte også holde stengt.
røde kors på plass,

politikere, militære og prester,

med politieksorte,
Du kan si at byens befolkning ikke likte dette. Kirken legger en hard hånd på folket, mye streng moral, mye regler og uskrevne lover som holder folket nede, og særlig yngre regagerer negativt på dette. Man mener at kirken har for mye eiendom og rikdom og at prestene er hykleriske. Store deler av befolkningen tror på alt, og kysser alle presteres hender og er redde for dem.
middag i Kastelli med patriarken
I morgen og på søndag ventes altså de utenlandske kirkeoverhodene til Iraklio flyplass og store deler av sentrum vilbli trafikkregulert i den forbindelse.
Iraklio
Det gjenstår å se hva som blir resultatet av alt dette.
I tillegg til at det er pinsehelg og øya venter storinnrykk av greske turister fra fastlandet, er det en hetebølge på gang, og en flyplassstreik er varslet fra 20. til og med 24. Når det gjelder hetebølgen, så les gjerne mitt innlegg fra den 6.august 2015 om å klare varmen:
http://audoymyr.blogspot.gr/2015/08/rad-og-vink-i-varmen.html
De ansatte reagerer på privatiseringen av landets flyplasser. Leser at flystreiken er avlyst, så vi får håpe at dette gjelder alle flyplassene.
streik ventet,

temperaturen stiger,
En gladnyhet tilslutt, kommunens tre etasjes parkeringshus i Peridou åpner snart sine dører.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Øyhopping april og mai 1983

Nyheter