25.mars gresk nasjonaldag

I Hellas er det mange merkedager for historiske hendelser, en av dem er den 25.mars. Da feires det at man startet opprøret mot tyrkernes herredømme i 1821. Dagen er også en religiøs dag, man feirer Marias bebudelsesdag og den heter Evangelismos. Her har kirken i Halepa, Evangelistra spesiell gudstjeneste den 25.mars.
Først gudstjeneste med politikerne, så parade,
Fra dagen parade i Hania,
Landet markerer også den dagen da Hellas diktator/statsminister Metaxa sa nei til Mussolinis forslag om at Hellas skulle samarbeide med ham. Dette feires den 28. oktober . Les om dette i dette innlegget:http://audoymyr.blogspot.no/2013/10/neidagen-28oktober.html
Den 17.november markeres studentenes opprør mot juntaen i 1973 som førte til juntaens fall i 1974. Denne dagen markeres bare av skolebarn og studenter  og er IKKE en helligdag. Du kan lese om disse dagene og feiringen av dem i alle mine innlegg fra disse datoene eller dagene rundt. Les innlegget fra ifjor for historiske fakta.http://audoymyr.blogspot.no/2014/03/25mars-og-arkadi-klosteret.html
Dagen før har man feiring i barnehagen, på førskolen eller skolen og da er det diktopplesninger(alle barn får sin strofe å lære utenat som leses opp på festen), sang og ofte skuespill med historisk tema.
I mine år på Kreta har jeg stått ved utallige parader og sett barna mine marsjere forbi med skolen, speidergruppa, dansegruppe og Jorgos være med på kransenedleggelse som brannmann i fin paradeuniform. Fra Stine var med i speideren i Sitia som seksåring  alle hennes skoleår også de to andre, nå holder jeg meg hjemme!!!
pappa og jentene hans i 1994,Vi bodde i 15 år rett ved hovedgata Padandreou hvor paraden går forbi, så det var jo enkelt å få med seg. Man fotograferer barna sine, venners barn og barnebarn og her får du en kavalkade av Michelle i forskjellige situasjoner opp igjennom årene fra fireåring til videregående.
fine venninner i lokale drakter,

Michelle med dansegruppe,

fra barneskolen,

og videregående,

De første årene er det superspennende å gå i paraden og de beste elevene får bære flagget. På videregående er det en kamp å få med nok elever, og vanskelig å finne noen som gidder å bære det tunge flagget.
få er med fra videregående,
Dansegrupper, frivillige foreninger som Røde Kors, speidere, brannvesenet og militæret er med. I Thessaloniki er det bare militærparade og skolene går dagen før. Det med det militæret i paraden er ikke så ille som nordmenn tror, et folk med mye krig og uroligheter føler seg trygge når de ser det at de har en aktiv styrke. Jeg sier ikke at JEG liker det, men jeg er ikke gresk!
Katerina kom innom klar til paraden i Røde Kors uniformen,
Man har et platå for politikere hvor de står og følger paraden, dette er mye kritisert og folk vil helst slippe å se dem som har fått dem ut i uføre!!!
ikke alltid like populært med politikere,
I mange år nå har det vært demonstrasjoner og problemer med paradene, og politiforsterkninger rundt plattformene. det virker som det har roet seg litt nå.
Hva spiser grekerne 25.mars? Jo da spiser de norsk eller islands klippfisk!!! Bakaliaros skal spises og forberedes etter alle kunstens regler. Man er i fasten ( Sarakosti) og skal ikke spise kjøtt. Klippfisk har vært solgt og spist i Hellas siden 15 hundre tallet!!Var et billig og lett tilgjengelig måltid for alle som ikke hadde tilgang på fersk fisk. Den skal serveres med en hvitløkssaus, skordalia.σκορδαλιά.
inne hos naboen min er barnebarna med sine små kommet, de har sett praden og nå spiser de bakaliaro hos oldemor.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Helg i Maleme

Flere ferjeturer i Hellas.

Feiringen av Kampen om Kreta

Åpning av turismen 2021

Øyhopping april og mai 1983