Flyktningsituasjonen på de greske øyene.

Det er mange som mener mye om dagen. Veldig mye. Etter terroren i Paris har verden reist et mangehodet uhyre. Motstanden mot islam øker, hat, redsel og frykt. Mange fascistiske ideer kommer frem og det er lov å uttrykke dem. I Hellas har vi jo et parti i parlamentet som kjemper mot all innvandring og du kan forestille deg deres glede da det kom ut som en nyhet at en av terroristene som sprengte seg selv i lufta hadde kommet til en av de greske øyene og var registrert som syrisk flyktning. Altså stemmer det de sier, at terroristene gjemmer seg blant flyktningene. Ja, av de millioner som flykter kommer det også noen terrorister, de kommer vel uansett. Det ble derimot tatt frem som et godt eksempel på at kontrollen er bra nok, at alle blir registrert. Her i byen ble fyret tent med franske farger i helgen, som en støtte til de som hadde mistet sine kjære, selv det så noen på som feil. Jeg la ut et bilde på en side med bilder fra havna, og en ung mann ble i harnisk over at det ikke var de greske fargene!!!
Fyret i helgen,
fra november 1973,
Hellas har hatt en minnedag i dag, 17.november feires hvert år av skoler og universiteter. Vi minnes studentopprøret i  november 1973, som førte til juntaens fall i 1974. Mange unge døde denne dagen, og senere tok en terroristgruppe navnet 17.november. De sitter i dag i fengsel, men de var aktive i årtier, og hadde kommunistisk/anarkistisk ideologi. Aten var hjemsøkt av bombeaksjoner mot både greske og utenlandske politikere og diplomater. Som den beryktede gruppen Bader-Meinhof i Tyskland på 70 tallet, de var tyske idealister som drepte sine egne, så sant de var i mot deres tro. Terrorister ser ikke alltid på nasjon eller religion, men på ideologi. Skumle greier, og de ødelegger så mye.
Tilbake til flyktningene på de greske øyene. De flykter fra redsler vi ikke kan forestille oss, de som overlever turen i gummibåter, bærer med seg en veldig tung bagasje og dype sår. Vi har hatt noen varme uker uten vind, og færre dødsfall de siste ukene, men vinteren lurer rett rundt hjørnet, og situasjonen er allerede uholdbar i de provisoriske leirene.
lokalbefolkningen trår støttende til,
Lokalbefolkningen gjør alt de kan, og en gresk gruppe har foreslått dem som kandidater for Fredsprisen 2016!! Det støtter jeg, og har underskrevet en underskrifts kampanje på AVAAZ. Heldigvis ankommer det hjelp hver dag, som her fra Tyskland.
Flyktningene reddes i land av gresk kystvakt, av Frontex båter fra hele Europa, og av frivillige fra alle land. På et av skipene til Frontex er det norsk besetning,og en av dem er en politikvinne. Hun heter Anne Marie Bruu og ble intervjuet i  lokal nettavisen Lesbos News. De trekker henne frem som en eksepsjonell kvinne blant menn som gjør en utrolig jobb. Hun sier at hun jobber med hjertet når hun redder menneskeliv fra havet. Vi vet alle at den norske båten redningselskapet har sendt, har reddet mange liv.
sterk norsk kvinne,

fra redningarbeidet,
En annen kvinne som er blitt intervjuet av Hanias lokalavis, er livredderen og 4 barnsmoren Mania Bikof fra Hania. Hun er reist til Lesbos som frivillig i Life Guard Hellas. Selv er hun toppidrettskvinne i vannpolo. For henne er det et spørsmål om samvittighet, men hun sier at hun ikke var forberedt på hvor sterke scener hun skulle se. De er trent opp av et kriseteam før de drar, men ingen kan forberede deg på virkeligheten sier hun.
Mania Bikof,

livreddere i aksjon,
En av de mange frivillge organisasjonene i Hania heter O Sinanthrpos, (Medmennesket) de samler inn utstyr til flyktningene denne uken, er du byen, trenger de tepper, regntøy, soveposer, vanter, luer, bukser,gensere, joggesko , allslags hermetikk unntatt svin og kjeks. De holder til i Tzanakaki 6 og tar i mot fra 13-19.
Speiderne hadde også innsamling til flyktningene forrige helg.
Blant de ansatte og frivillige og øyenes befolkning, kommer det også noen med andre mål enn å hjelpe. Svenske ungdommer fra Sverigedemokratene går rundt å deler ut flygeblad med advarsel om å komme til Sverige!! Dette leser jeg i greske aviser. Her ser du det de deler ut:

svensk ungdom i aksjon.
Jeg leser i en pressemelding fra ambassaden i Aten at Norge vil stramme inn på reglene og sende ut asylsøkere fortere og returnere dem dit de kom fra, altså Hellas, Italia og Spania!!!!!!
Strømmen blir vel ikke mindre, men frykten for dem i Europa stiger, bombingen fortsetter og vinterstormene setter snart inn.... Vi får sende klær og mat, og støtte så godt vi kan.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Koronahverdag.

Nytt fra Kreta

Ukesrapport

En bytur i juni

Planer for sommeren 2021

Flere ferjeturer i Hellas.

Åpning av turismen 2021

Feiringen av Kampen om Kreta

Helg i Maleme

Øyhopping april og mai 1983