Translate

Translate

Translate

torsdag 6. august 2015

Råd og vink i varmen.

Hei du, her sitter jeg under min pergola, med drueranke og annet svalende, for å holde ut i varmen. Vi har bygget opp skygge utenfor huset vårt så vi kan opphold oss ute.
Vann og skygge i varmen,
Klokka er halv to, og jeg har gått tur med hundene tidlig, vært i butikken og nå sitter jeg her i skyggen og skriver til deg. En gang etter seks skal jeg ned i badetrappa å bade. Da samles nabolaget, med barn, barnebarn , foreldre, besteforeldre og andre. Vi kommer i badetøyet, bader, dusjer og tusler hjem igjen i badeshortser, badekjoler og sjaronger. Noen har med stoler og sitter i skyggen under palmetreet vi har der.
ettermiddag i badetrappa,
behagelige temperaturer på land etter seks,
Jeg tenkte jeg skulle skrive litt om dette med å holde ut i varmen.
Veldig få mennesker orker mye når det er over 33 la oss si, i skyggen. Her spiller jo vind og luftfuktighet inn også. Det føles ikke så varmt når det blåser, men det føles varmere når det er høy luftfuktighet.
Noen tommelfinger regler er:
Ikke beveg deg ute i sola midt på dagen uten hatt og briller. MÅ du bevege deg, eller være ute i det hele tatt, så hold deg så mye som mulig i skyggen. Sola er farlig og det er høyst ubehagelig og unødvendig som oftest.
Kle deg i lyse farger og bruk helst løssittende plagg som gir luft. Kjøl deg ned så ofte som mulig.
Hold deg i skyggen ( eller inne)mellom 2 og 6. Siesta er en måte å holde ut varmen på.
Drikk mye!!!! Vann er det beste. Du svetter mye, og kroppen blir fort dehydrert. det er ikke sikkert at du kjenner deg tørst, det betyr ikke at du ikke trenger væske. Spis også mye frukt, druer og meloner er topp.
best å drikke noe i skyggen midt på dagen,

"Jeg er søt." står det på denne vannmelonen,
Altså, hvis det er 35 gr i skyggen, så er det over 50 kanskje i sola og kroppen tåler lite av dette. Mange turister oppholder seg på stranda i sola utenfor parasollen midt på dagen for å få så mye som mulig ut av sola. Hold deg heller i skyggen under parasollen, du får farge allikevel. Den beste skyggen får du under et tre, eller på en taverna. Og hvem får glede av din brune mage når du er tilbake på jobb?
bloggskriveren på stranda,
Greske strender har en egen rytme. Morgenbaderne kommer rundt 8-9og går før 11. Fin tid å oppholde seg på stranda, svømme, spille strandtennis, ol.
Så strømmer turistene til, og en gang etter tre begynner grekerne langsomt å innfinne seg. Med unntak av skoleungdom som ikke hører på foreldrene lenger og er på stranda hele dagen.
Etter seks er det som oftest helt fullt av greske familier med alt sitt pikk pakk. Solstoler, parasoller, vannmeloner, vann, kjeks, frape, babymat osv. De koser seg til solnedgang, beste tiden på stranda, behagelig temperatur og sola er en venn, ikke fiende.
bad ved solnedgang,

Jeg ser turister komme inn til byen midt på dagen for å handle å se seg om. Ikke særlig behagelig eller lurt altså.
I Midelhavslandene tar man pause midt på dagen, spiser, sover eller holder seg i skyggen, og butikkene er ofte stengt ( bortsett fra turistbutikkene). Etter seks våkner samfunnet opp igjen.
I Hellas er det en regel om offetlig ro mellom 14 og 18 i alle nabolag og det er nesten bare cikadene som bryter denne regelen.
Varmen er farlig for babyer, eldre, astmatikere og folk med hjerteproblemer. Hud og sol er ett helt annet tema.
på kafenio etter middagshvilen,
Når du er på ferie, så prøv å tenk som en greker og da får du mye bedre utbytte av oppholdet. Vent til etter seks med gåing, sykling og handling. En tur til Knossos, Spinalonga eller å gå Samaria ravinen er ikke alltid like lurt i juli og august. Tur til strender, vannland Limnoupolis og Aqua Plus på Kreta er topp for barnefamilier.
Aqua Plus ved Hersonissos,

fra Limnoupolis i Hania,
Er det lurt å ha air- conditionen på på hotellrommet på 20 grader når det er 35 ute? Nei, det blir for stor temperatur forskjell for kroppen, og det er verre å være ute i varmen. Som når du lander og varmen fra asfalten på rullebanen slår imot deg, så går du inn i en kjølig flyplass og så ut i varmen igjen på den andre siden!!
Uannsett når du ferierer i varme land, så er tommelfingerreglene de samme. "Mad dogs and Englishmen, goes out in the middays sun." Som en gammel engelsk sang sier om India, kan vi skrive om til å gjelde dagens Middelshavsland og nordeuropeere. Gale hunder og nordeuropeere går i middagssola.
God ferie når du enn måtte ta den.
Jack bader om kvelden og går tur tidlig på morgen, ikke gal altså!!

hold deg i skyggen på stranda!!