Omvisning på Aptera

Fra omvisningen,
Hei igjen og ha en god uke, Καλή εβδομάδα , ( kali evdomada). Som jeg har nevnt har Hania kommune gratis omvisninger hver søndag hele våren. Alt blir gjort på frivillig basis av entusiastiske historikere, arkitekter, arkeologer og andre, som gjerne vil dele  sin kunnskap med byens befolkning frivillig på en søndag formiddag. Personlig har jeg vært med på mange av turene i gamlebyen i tidligere år, blandt annet derfor kan jeg ta byvandringer, og i år har jeg fått med meg siste nytt om utgravningene oppe på Kastelli høyden, garveriene i Halepa og i går Aptera.
Du kan lese mine innlegg fra de andre turene i innleggene fra 09.02 2015 og 21.04.2015.
I går ble vi altså kjørt opp til Aptera, som ligger høyt oppe på åsen mellom Souda og Kalives. Vi kjørte i to busser, og hadde ingen utgifter, kommunen leide bussene. Veldig bra tiltak for å få byens befolkning til å se alt dette. Du ser festingen Koule når du kjører nede på hovedveien, eller er i Kalives. Ved festningen ser du rester etter bymuren som gikk rundt hele byen.
festningen Koule som ble bygget av tyrkerne skimtes,
Bak festningen ligger altså restene av den romerske byen Aptera. Uttalen av navnet er usikkert, noen kilder sier at det uttales Apteera, trykket på E, mens området og oldtidsbyen på folkemunnet kalles Aaaaptera, trykket på A.
Historikerne mener det er riktigere å kalle det arkeologiske området Apteeera.
her lå et tempel hvor konkurransene ble holdt,
I følge myten var det musikkkonkurranser på Kreta mellom Musene og Sirenene, Musene vant, og Sirenene som hadde vinger, fløy ut på sjøen og mistet vingene i desperasjon i Sudabukta. De hvite vingene ble til de to øyene Lefkes ( hvite) som ligger midt i Sudabukta. De ble altså vingeløse, aptera. En annen myte er at byen har fått navnet etter kong Pteros, som var sønn av kong Kidonas som holdt til i Kidonia (dagens Hania).
Byen var veldig stor i minoisk periode og lå sentralt i forhold til havnene og handel med Afrika og fastlandet. En stor sentral havn lå rett nedenfor hvor vi i dag har Kalami. Dette var kanskje den viktigste byen i minoisk periode.
Det som er funnet der oppe og som vi kan se,er mest fra romersk periode, fra det 1.-8. århundre e.kr.
I romersk tid tilhørte byen et keiserdømme i Nord-Afrika!Byen var bebodd fra ca.3.500 f.kr - 800 e.kr. da byen ble ødelagt av et stort jordskjelv.
flott sted med de vakre hvite fjellene bak,

gammel stein overalt,

hele området var by i tusener av år,
I denne perioden tror man at det kan ha bodd fra 3000 til 5000 mennesker der.  Det er i senere tid funnet et teater her som blir gravd ut nå. Her regner man med at det var plass til 3000 tilskuere. I dag bygges det opp og skal kunne ha plass til 300 når det står ferdig i september. Det er planlagt å bli brukt som teater for området.
det romerske teateret slik det er i dag,
Du kan besøke gamle Aptera i sesongen i vanlige museumstider.
Vi så først klosteret som er fra 1000 tallet og lå under Patmos og klosteret der. Det er bygget oppå de gamle bygningene og med gammel sten.
arkeologen forteller inne i klosteret,

gruppen lytter,


hagen med kirken,
Etterpå så vi på siternene som ble bygget for å samle opp regnvann til de store romerske badene som var for overklassen og var steder hvor foretninger og politikk ble diskutert.
Det finnes to store sisterner.
en av de flotte sisternene,

innvendig i dag,

utgravning pågår ved et av badene,

fra romesk bad,

Vi så restene etter en stor villa, her ser man hvordan søylene ligger som de falt i det store jordsjelvet.
gårdplassen lå her med sølyer rundt,de ligger slik de ble funnet,

en liten sistrene,

rester av villaen,


















Etterpå gikk vi til hovedinngangen med dens graver og rester av bymuren. Her lå to store tårn også.
på vei ned til hovedinngangen,


slik så inngangen kanskje ut,

bilde av den tidens kanoner og kulene som fantes utenfor muren,
deler av muren og et tårn,

gravplasser,


gravstøtte med innskripsjon,

Tilslutt fikk vi se teateret, men det er under utgravning og oppbygging, så vi bare fikk ikke bevege oss rundt.
sitteplasser også utenfor teateret,

ny stein til tribunene bearbeides,

under arbeid,

Det finnes også rester av templer til ære for Apollo og Artemis, her regner man med at de store musikkkonkuransene fant sted.
Nyt bildene og ta turen opp hit en gang hvis det passer seg sånn!!! les om Aptera i innlegget fra 14.04 2014 og 14.07 2014.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hjemme igjen.

Siste dagene i mars

Spilia

Nyheter

Småprat

Hippiene på Matala stranda.

Kathara Deftera i Nea Hora

Imbros ravinen

25. mars Hellas nasjonaldag

Det greske alfabetet.